Skocz do zawartości

e60 530d korekcje wtrysków INP plus przelewy dla porównania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

test przelewowy był robiony w grudniu i nie wykazał żadnych odchyłek, postanowiłem więc sprawdzić wtryski na maszynie i również w grudniu wtryski oddałem do sprawdzenia i według serwisu rzekomo wtrysk nr 1 poszedł do regeneracji i gdy zamontowane zostały ponownie, nic się prawie nie zmieniło w korektach (chyba może cylinder nr 1 bardziej zszedł do 0) ale za to 4ty nie ruszył się i pokazywał prawie 2, a niedawno zaczął czasami dobijać do 3 (czerwonego pola) a według serwisu był sprawny, więc nie dawało mi to spokoju i zamieniłem je miejscami dzisiaj i korekta idzie ewidentnie za wtryskiem i teraz na 1wszym pokazuje na plus, a w reszcie na minus.. (suma minusów daje to co pokazuje na plus teraz na 1wszym)

Nie wiem czy test przelewowy teraz ma sens i czy coś mi pokaże po 6ciu miesiącach nowego.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Potrzebuję fachowej porady / pomocy

3 kwestie:

1. kupiłem używany wtryskiwacz od e60 530d 218km z tym samym numerem i po zamontowaniu nie mogę go zakodować

Inpa wyrzuca komunikat:

https://zapodaj.net/f172dfb6cc501.jpg.html

2. mimo, że nie zmieniłem kodu IMA używany wtrysk zamontowany w cylinder 1 dawkuje na rozgrzanym idealnie

https://zapodaj.net/3a2eca8d725cc.jpg.html

3. ale przy powolnym przyspieszaniu jego wartość idzie do -2 czasem -3 a z kolei wtrysk nr 6 idzie na plus 2 i plus 3

Czy to może być spowodowane złym kodem IMA ? jak zmienić ten kod IMA ?

Silnik pracuje dobrze, auto nie kopci wcale, korekty poszły w dobrym kierunku ale nie podczas przyspieszania.

Opublikowano

Mała aktualizacja.

Udało się zakodować wtrysk (wcześniej zły kod wpisywałem, bo na tym wtrysku są cyfry G0 dodatkowo razem z kodem nabite i to zmyliło mnie) Kod ima dla euro 3 jest 6cio cyfrowy.

Pozostaje tylko kwestia korekty podczas przyspieszania, Korekty na wolnych obrotach lub gazując w miejscu auto są bardzo dobre i takie jak na linku (bliskie 0 z odchyłkami kilkunastu %)

Ale podczas przyspieszenia powyżej 100/120 km/h korekta 1wszego idzie na -3 z hakiem a 6tygo na +3 hakiem (czy INPA jest miarodajna do badania korekt podczas ostrzejszej jazdy?)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ostatnio badałem wtryski u znajomego speca od wtrysków.

Tylko próby na stole dają wiarygodny obraz stanu wtryskiwacza.

Co do kodów IMA to w takich wtryskach z przebiegiem to można sobie je podarować. Dawno już nie mieszczą się w danej grupie .

Jeśli komuś na nich zależy to trzeba wtrysk dać na maszynę do nadawania kodów.

Ale nie jest to konieczne.

Ja płacę 50zł za sprawdzenie wtryskiwacza i wiem co mam.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!