Skocz do zawartości

Montaż Klimatyzacji E-34 -pytania i potrzebna rada!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam e-34 520 12 v rok 88, chcę kupić klimę od 525 24 v rok 91. Czy ktos wie czy będzie wszystko pasowało? No i największy problem, bo motaz we własnym zakresie, jak się podpiąć pod elektrykę? Wszystkie wskazówki co do montażu bardzo mile widziane i za wszystkie informacje serdecznie dziękuje...
Opublikowano
napewno łapa do spręrzarki nie bedzie pasowała z M 50 do M 20 spręrzarka też bo jest na PK pasek w M 50 no i elektryka tez nie no to cie poraziłem bardzo mi przykro ale nic z tego
BMW sie nie psuje
Opublikowano
Dzięki, nic strasznego sie nie dzieje bo od M20 też znalazłem tylko za większą cene. Moze orientujesz się na jakie problemy mogę się natknąc montując klimatyzacje z tego samego modelu? Coś z elektryką? Czy gaz nie wadzi? NA co zwrócić uwagę przy montażu?
Opublikowano
jak zrobisz wszystko jak należy to musi zadziałać ale niewiem czy sie nie wystraszysz jak zdejmiesz deske.i niewiem czy maszkomplet łącznie z elektryka pod deske do nagzewnicy tunel do nawiewu na tył musisz zwrucić uwage na najmiejszy szczegół bo inadzej porażka zycze powodzenia a jeszcze jedno czy do sterownika silnika w twojej instalacji jest przewód sterowania klimy to wiązke silnika terz treba bedzie zmienić
BMW sie nie psuje
Opublikowano
no właśnie- wszystko jutro posprawdzam z kolegą mechnikiem, który miałby mi to robić. Dzieki raz jeszcze, musze sie poważnie zastanowić czy sie za to zabierac bo szkoda pieniedzy i czasu jakby umięjętnosci nie starczyło ta ta operacje.
Opublikowano
raczej bym dał spokoj, juz pare aut widziałem z dorobiona kklimą no i chłodziły, ale albo sie grzały, albo obroty wariowały itp. Musisz rozebrac całą konsole, pamietaj ze nigdy jej nie poskładasz jak była i może trzeszczeć, wymiana chłodznicy na większa, oczywiście instalacja elektryczna podłaczenia do kompa zwiększajaca dawke paliwa jak załaczysz klime bo inaczej zdusi ci silnik, ogólnie kupa roboty i pewnie pieniedzy, pewnie lepiej sprzedac i kupić z klimą. No ale Twój wybór.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
nie wydaje mi sie abu musiał wymieniac wiązke elektryczn.Mój kumpel ma e34 bez klimy i nasza instalacja wogle sie nie różni.Bmw prawdopodoblie kładzie pełną wiązke brak tylko odbiorników w słabszych wersjach.sprężarka montowana po prawej stronie (pasażer),lepiej sprawdz na jaki gaz kupujesz ze starym R12 klopoty.zakup nowszą klime na 134a co najmniej bedzie taniej w eksploatacji.Konicznia wymiana chlodnicy na większą i z czujnikiem klimy po prawej stronie.Panel sterowania klimą wewnątrz auta.Jak chcesz to wyśle ci foty.
BMW 525i od 340 dni---------wcześniej e23, 732i--------- tylko automat!
Opublikowano

a co do dawki paliwa to sie nie martw auto w ruchu nie bedzie mialo kłopotów a na postoju krokowy za to odpowiada.

Instalacja gazowa nie ma wpływu na klime.Ewentualnie klima + gaz= wyższa temperatura i visco bedzie się częściej załączało ale to tylko w mieście.

BMW 525i od 340 dni---------wcześniej e23, 732i--------- tylko automat!
Opublikowano
a na jaki gaz ta kima jak na stary to daj sobie spokuj ... cięzko z napełnieniem... koszt prerobienia kompresora około 700zł... nie warto... a klima ile 1000zł? pus gaz to wyjdzie z jakieś 2000zł ... czy warto?
kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
Opublikowano
Mam operacje montazu orginalnej klimy w E24 za soba, planowalem kilka dni a zajelo mi to pol zimy, wydalem mase pieniedzy i kupilem w sumie prawie trzy klimatyzacje kompletne a po dzis dzien nie mam wszystkich detali tylko musialem pokombinowac i szukam dalej. Klima byla na R12 a nalalem R134A, chodzi 4-ty miesiac i chlodzi. Wiazki od silnika nie ruszalem ale ta od panelu nadmuchow musialem wymienic w calosci, dochodza dodatkowe przekazniki i kable ktorych nie ma w wersji bez klimy wcale. Z tym, ze to nie E34 :8)

E24 628CSi 12/1982 Delphin-Metallic - wegetacja... :(

E28 524td 06/1985 Karminrot ze szpera :) i silnik nowka!!!

Nowe amortyzatory BILSTEIN B6, CZESCI UZYWANE

Kontakt: 0049-176-4889-3646, 0695039390, GG 244669 lub PW

Opublikowano
Mam e-34 520 12 v rok 88, chcę kupić klimę od 525 24 v rok 91. Czy ktos wie czy będzie wszystko pasowało? No i największy problem, bo motaz we własnym zakresie, jak się podpiąć pod elektrykę? Wszystkie wskazówki co do montażu bardzo mile widziane i za wszystkie informacje serdecznie dziękuje...

Ja montowałem w e34 klimę

Trzeba zmienić przednią wiązkę elektryczną, ta nowa musi też być od m20 (inna nie podejdzie najprawdopodobniej)

No i musisz mieć komplet

I najlepiej kup od razu wszystkie oringi (oczywiście w ASO koszt ok 20 zł komplet).

Opublikowano

Witam

Ja mam rowniez montaz klimy za soba co prawda 525 24V ale jak masz zamiar tym autkiem troche pojezdzic to ja pomimo sporych kosztow polecam montaz.

Ja kupilem kompletna klime od takiego samego modelu razem z oryginalna wiazka i powiem ci ze wyglada jak oryginal wszystkie elementy idealnie pasowaly. I poza tymi co pisali moi przedmowcy czyli chlodnica itd. to jeszcze musisz poszukac oslony schowka tej z lewej strony tej w ktorej jest gniazdo latarki, nawiewy na nogi sa tez inne w wersji z klima i te male kawalki tapicerki oslaniajace tunel od strony kierowcy i pasazera (te z ktorych w wersji bez klimy wysttaja nawiewy na nogi).

Pozdrawiam