Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dynamiczna wymiana w 8 hp z miską 11 litrami oryginalnego oleju ZF to koszt rzedu 1600zł w izabelinie pod wawą. Ja tam robiłem i jest spoko. Bmw zakłada że olej starczy na całe życie skrzyni, czyli nie zbyt długo. Według ZF olej trzeba wymieniać nawet co 30kkm w przypadku ciężkich warunków eksploatacji.
  • Odpowiedzi 189
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Pytanie jaki odsetek niemieckich klientów ma podobny problem? Czy to tylko może specyfika polskiego rynku? :8)

Przeciętny klient kupuje samochód, jeździ na autoryzowany serwis jak mu komputer powie i pewno nawet nie wie gdzie jest bagnet oleju silnikowego :mrgreen:

Opublikowano
Dynamiczna wymiana w 8 hp z miską 11 litrami oryginalnego oleju ZF to koszt rzedu 1600zł w izabelinie pod wawą. Ja tam robiłem i jest spoko. Bmw zakłada że olej starczy na całe życie skrzyni, czyli nie zbyt długo. Według ZF olej trzeba wymieniać nawet co 30kkm w przypadku ciężkich warunków eksploatacji.

Hej, można jakiś namiar na ten Izabelin? Pzdr.

Opublikowano

U forumowego golik Gorik79. On tez Ci moze ten olej wymienic. Ma warsztat w legionowie i polowa forumdo niego jezdzic. Ja tez tam serwisuję moje auto i jestem juz 20 tys. po wymianie oleju w skrzyni.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Panowie kto w Krakowie godny polecenie do wymiany oleju w skrzyni automat zf8 f30 przebieg 85000km? :) dzięki z góry! Wymiana samego oleju? Czy całość z misa, filtrami itd?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
A koledzy co myślicie o zakładzie Ślusarczyk w Tarnowie?? Miał ktoś styczność?? Zakupiłem auto z przebiegiem 130 tys serwisowane cały czas ale pewnie nikt oleju w skrzyni nie wymienił.. skrzynia chodzi super ideał.. czy powinienem robić wymianę statyczna czy dynamiczną?? Czy powinienem wymienić olej w mostach i przekładni xdrive?? Czy zakupić części i zrobić serwis w BMW ?? Swoje X11 serwisuje w Gliwicach w gazda grup... czy warto tam uderzyć ?? Ile taka usługa w serwisie??
Opublikowano

Przy 200tys będę robił dynamiczna wymianę oleju w skrzyni. Wybrałem serwis ZF, tak producent naszych skrzy ma swoje warsztaty w calej europie. Cena 700 euro w NL za wszystko. Lista warsztatów w PL na stronie ZF.

Złodzieje z BMW PL chcieli skasować 3tys za zwykłą wymianę. :mrgreen:

Opublikowano
Mattti jak jesteś ze Śląska to ZF polecił mi Palka z Mysłowic. Ponadto stwierdzili ze przy wymianie w granicach co 80-120kk lepiej nawet nie wymieniać dynamicznie. Ja zrobiłem po 90kk i jest Ok. Cena 1400.
Opublikowano
Ponadto stwierdzili ze przy wymianie w granicach co 80-120kk lepiej nawet nie wymieniać dynamicznie.

Dlaczego lepiej nie wymieniać dynamicznie?

Opublikowano

olej wymieniony przy 200 tys km (wymiana dynamiczna z płukaniem skrzyni) w servisie ZF. Komputer nie pokazuje błędów, brak opiłków metalu w starym oleju , kolor starego oleju w normie. Kierownik serwisu wspominał o ułomności systemu start-stop który powoduje skoki ciśnienia oleju w skrzyni, a w konsekwencji prowadzi do skrócenia żywotności samej skrzyni.

2016_12_02_10_26_21.jpg

2016_12_02_10_26_51.jpgfree image uploading

2016_12_02_10_26_37.jpgfree photo hosting

2016_12_02_10_27_34.jpgimage ru

2016_12_02_10_27_05.jpgpic host

Opublikowano

z ciekawości zapytam - który serwis i jaki koszt?

co do opiłków - nie wiem jak w skrzyni 8HP, bo nie miałem jej jeszcze w rękach,

ale w A5S* z mojego starego e46 w misce są fabryczne magnesy, które zbierają opiłki z oleju - prosty i skuteczny patent

Opublikowano
Jestem właśnie po "zabiegu" serwisowym skrzyni w e90 ( cały komplet - miska z filtrem olej i tulejka do elektroniki (tak to się chyba nazywa) oczywiście wszystko ZF jak w oryginale). Części po delikatnej zniżce 900 zł + robocizna 250 zł
Opublikowano
Serwis Zk przy przebiegach około 120 tys zaleca wymianę statyczna a nie dynamiczna... co wy na to ?? Informacja prosto z autoryzowanego zakładu zk - jestem umówiony na serwis w następnym tygodniu - wymiana właśnie statyczna ...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na ile max. niutków, została zaprojektowana automatyczna skrzynia w 2d B47 190KM . 450 czy 500Nm ?

Gdzieś mi się o uszy odbiło że 500Nm, ale nie jestem pewien.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki :cool2:

Wcześniej była GA8HP50 nr.24008646689. Od 01.07.2016. jest montowana GA8HP50Z - WC7 nr.24008678661. Obje do 500Nm.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Informacje dotyczące nowej skrzyni.Nawigacja nie tylko do nawigacji.

A ja zamówiłem bez nawi :cry:

"Optymalizacja 8-stopniowej, automatycznej skrzyni biegów Steptronic dotyczyła precyzyjnego dostosowania przekładni do charakteru nowych jednostek napędowych, szczególnie pod względem przyczyniania się do dalszej poprawy osiągów i wydajności, ale również poprawy współpracy w zakresie akustyki i wytwarzania wibracji. Nowa odmiana skrzyni Steptronic została również wzbogacona o tzw. przewidywanie wyboru przełożenia w oparciu o współpracę z najnowszą generacją nawigacji, nawet jeśli system nie prowadzi kierowcy do celu. Polega ona na dostosowywaniu strategii wykorzystania biegów do sytuacji drogowej, zbliżających się elementów drogi, podawanej przez aktywny system powiadamiania o ruchu drogowym gęstości ruchu lub np. zbliżaniu się do korka czy innej przeszkody, zjazdu lub podjazdu. W każdym przypadku cel jest jeden: optymalne wykorzystanie paliwa bądź energii odzyskiwanej z hamowania silnikiem, co pozwala także na np. unikanie niepotrzebnych zmian biegów, gdy z nawigacji wiadomo, że zaraz za pokonywanym zakrętem jest kolejny zakręt lub skrzyżowanie z koniecznością przyhamowania."

źródło: mototarget.pl

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
olej wymieniony przy 200 tys km (wymiana dynamiczna z płukaniem skrzyni) w servisie ZF. Komputer nie pokazuje błędów, brak opiłków metalu w starym oleju , kolor starego oleju w normie. Kierownik serwisu wspominał o ułomności systemu start-stop który powoduje skoki ciśnienia oleju w skrzyni, a w konsekwencji prowadzi do skrócenia żywotności samej skrzyni.

2016_12_02_10_26_21.jpg

2016_12_02_10_26_51.jpgfree image uploading

2016_12_02_10_26_37.jpgfree photo hosting

2016_12_02_10_27_34.jpgimage ru

2016_12_02_10_27_05.jpgpic host

Olej w normie brak metalowych paprochow czyli co po 200tys nie potrzebnie wymieniałeś olej? A masz pewność ze wcześniej nikt przed Tobą nie wymieniał go? Druga sprawa sam z takim zamiarem się nosze aktualnie 160tys 320d ED 8AT

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

a co ma tu kolor oleju na rzeczy?

to nie silnik, gdzie olej płucze nagary i robi się czarny