Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie, jaki objaw daje padnieta lub zle dzialajaca przeplywka w silniku m57n 3.0D ? Zauwazylem ze w upalny dzien pojawil sie problem z moca powyzej 120 km/h auto na D/Ds z pedalem w podlodze ciagnie mozolnie do przodu az do czerwonej kreski, obroty wzrastaja ale dlugo to trwa (takie wrazenie odnosze), na wysokim biegu przyspieszajac czuje moment i moc i slychac turbo,ale na wysokich juz nie, z dolu jest ok, od 0 do 100 z 7,2 sek bez najmniejszych problemow, w chlodne dni nie zauwazylem tego, w mgnieniu oka z 80 do 180 przyspieszal na autostradzie z lekko wcisnietym pedalem, czy zmiana przewodow podcisnienia z 3.5 na 3.2 moze miec wplyw ? Egr jest odlaczony, filtr paliwa, powietrza odpada bo nowe, zastanawiam sie nad przeplywka
Opublikowano
intercooler jest szczelny ale mam jedno ale, żeberka z samego przodu nie są już takie ładne jak w nowym i nie ma takiego chłodzenia jak nowy, Zastanawiałem się kupić jakiś większy tuningowy lub od 535d F10
Opublikowano

nie tyle cooler będzie nieszczelny co np w środku będzie cały zaolejony i nie będzie tak odprowadzał temp. szczególnie kiedy jest wysoki przepływ powietrza i wymagane szybkie jego schładzanie.

Na pierwszy ogień wyciągnij go i wymyj benzyną albo oddaj gdzieś na warsztat jak samemu nie chcesz/ nie dasz rady tego zrobić.

Opublikowano
Dostęp do intercoolera jest znośny w 530d, zdemontowałem górną metalową osłonę, wypiąłem radiator z osłoną i po odpięciu rur wyciągnąłem go w stronę silnika i kompletnie wyjąłem z auta, z rur trochę pokapało oleju, intercooler położyłem wlotami do dołu na ręcznikach papierowych, również z niego trochę pokapało nic poza tym, w środku czysty ale tłusty, jedynie mam zastrzeżenia właśnie do tych żeberek z samego przodu, są zniszczone od robali i innych rzeczy z jazdy, co prawda myjąc z wierzchu intercooler wodą to woda przelatuje przez niego, ale bardzo słabo, i tak jak myślałem być może przez to jest bardzo mało wydajny, o ile to jest ten powód