Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Padł mi dyfer w E91 330d automat 2006 r, przełożenie mam 2.81.

Mam do kupienia dyfer z przełożeniem 2.93 z modelu po liftingu tez 330d, i teraz pytanie czy będzie to działac.

Dwóch mechaników twierdzi, że nie da rady, ponieważ będzie inna predkość w skrzyni a inna na kołach i skrzynia powie nie.

Czy ktos może przerabiał taki temat?

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Co to znaczy ze " skrzynia powie nie"

Jak zalozysz mniejsze kola to tez skrzynia bedzie sie w tej sprawie wypowiadac?

Edytowane przez clip
Opublikowano

No właśnie zadałem to samo pytanie i nie bardzo wiedzieli co odpowiedzieć,

po chwili stwierdzili że wtedy dobiera się odpowiedni profil opony

Zaryzykuję chyba i założę ten most

Jeszcze małe pytanie czy po wymianie na 2.93 będzie szybsza czy wolniejsza?

Opublikowano
Bedzie jechac wolniej niz wskazanie szybkosciomierza, pewnie zyska troche na dynamice straci na max predkosci i bedzie troche wiecej palic
Opublikowano

Na 99% skrzynia ale głowy nie dam

Zawsze to się robiło ze skrzyni ale w dobie esp czy dtc można by odczytywać też z kół.

Opublikowano

Na 99% skrzynia ale głowy nie dam

Zawsze to się robiło ze skrzyni ale w dobie esp czy dtc można by odczytywać też z kół.

Opublikowano
Hej, co Ty masz za mechaników, możesz założyć dowolne przełożenie, wszystko zależy co chcesz uzyskać. Przy takiej różnicy przełożenia zmiany nie odczujesz.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano

Prędkość czyta z kół a dokładnie z czujnika abs w sumie to można by tezt zrobic odpiąc po kolei wszystkie i sprawdzic przy którym przestanie pokazywac :wink:

W W124 coupe 1993r czytalo ze skrzyni ale u kolegi w c klasie z 1995 roku juz z czujników to chyba zalezy czy skrzynia ma linke do licznika czy jest juz elektoriczny licznik.

Opublikowano
Zmieniałem w 335i dyfer z 3.46 na 3.85. Skrzynia Steptronic. Autku to jakoś nie przeszkadza.

Pozdrawiam

Alek

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam ,ja mam tylko male pytanie jakie byly objawy teago padajacego dyfra ? bo u mnie jest takie stukniecie przy ruszaniu (tylko jedno),mocno metaliczy dzwiek napewno nic z zawieszenia bo bylem na szarpakach ostatnio jak bylem w polsce na swieta.
Opublikowano
Witam ,ja mam tylko male pytanie jakie byly objawy teago padajacego dyfra ? bo u mnie jest takie stukniecie przy ruszaniu (tylko jedno),mocno metaliczy dzwiek napewno nic z zawieszenia bo bylem na szarpakach ostatnio jak bylem w polsce na swieta.

Może być luz na dyfrze, na krzyżaku na wale, na półosiach. Do sprawdzenia w pięć minut na podnośniku.

pozdrawiam Bartek
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

orientuje się morze ktoś od jakiego modelu bwm mogę podebrać dyfer lub same bebechy by zyskać na prędkości.

auto to e46 330d 184 2000r

Pozdrawiam

• 3 lata później...
Opublikowano
WItajcie moi drodzy klubowicze. Mam pytanko dotyczące wymiany mostu w moim aucie. Otóż po ostatniej wizycie u mechanika dowiedziałem się że mój most sie kończy. W serii mam przełożenie 3,64 i zastanawiam się nad założeniem 3,73 tyle że nie wiem czy to ma sens i czy podejdzie. Powiedzcie mi czy ktoś z was próbował wkładać większy niż w serii. Aha i jeszcze pytanko jedno-czy te owe mosty są wielkościowo takie same czy na przykład 3,64 jest mniejszy od tego 3,73 czy to tylko wartości którymi różnią sie wnętrza tego dyfru-bo wyczytałem że te 3,73 są montowane w silnikach takich jak 2,5. Posiadam E90,316i z 2007r. Wiem że to może nie demon prędkości ale na moje potrzeby wystarcza mi absolutnie. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje za odpowiedzi.
Opublikowano
http://www.bmwstore.pl/pl/ sprawdź sobie tutaj, będziesz wiedział. jeżeli masz most od 2.5 to do twojego nie podejdzie - inny rozmiar flansz. Ja przy seryjnym 3.38 mam 3.6... nie pamiętam dokładnie. W sumie żadnej różnicy nie czuć, albo się już przyzwyczaiłem. Co do przełożeń to poczytaj fachowe portale, jaki ma wpływ mniejsze i większe przełożenie. Dobry dyfer do beznzyny to ze świeczką szukać (mam już 3) rok założony i też do wymiany. Mozna regenerować lub od diesla po przeróbkach wstawić. Poszukaj na forum dużo wątków jest oraz adresy firm.
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
mam pytanko jaki dyfer zalozyc by autko szybciej sie zbieralo e90 318i 129km przelozenie mam 3.24 zalozone jak bym zalozyl 3.64 to by lepiej sie zbierala czy jak to jest pozdrawiam