Skocz do zawartości

Zmiana radia BMW Reverse na BMW Business CD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam w moim BMW 520i z 1998r. radio BMW Reverse kaseciak

Wygląda tak:

http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/becker/katalog/img/be3251.jpg

Chciałbym dokonać wymiany tego radia na BMW Business, powiedzmy na takie:

http://trioma.ru/base/bmw/pic/ph9860t.jpg

Albo najlepiej na takie:

23bee5u-960.jpg

Mam kierownice "serduszko" z przyciskami i ori telefon w podłokietniku.

Powiedzcie mi szanowne gremium, czy cala robota będzie polegać na wyciągnięciu kaseciaka, odpięciu go i wstawieniu nowego nabytku i wpięcia kostek? Czy może jednak tak łatwo nie będzie hmm? Czekam na info

P.S skoro mam przedlifta to radio BMW Business cd musi być też z przedlifta??

Opublikowano
Tak, plug and play. Jak cos to mam takie radio z 3 zdjecia jakbys byl zainteresowany. Kupilem 2 din i lezy w garazu. Tez mam przedlifta 98 r
Opublikowano

Ile chcesz za takie radio? Ja mam zwykły kaseciak i nie wiedziałem że wystarczy podłączyć radio.

MP3 nie ma szans by odtwarzalo?

Opublikowano

Jak dobrze pamietam sa dwie wtyczki. Jedna do radia z ktorego ustawiasz informacje na obd a druga kilkunastopinowa do odtwarzacza cd.

Nie sprawdzalem czy odtwarza mp3. Z ciekawosci wrzucilem tylko plyte audio by porownac jakosc dzwieku na buisness i nowym 2din, ktore kupilem.

Opublikowano
  • Autor
Czyli mówisz DOmin że mogę sobie śmiało kupić radyjko z 3 zdjęcia, bezproblemowo zrobię plug and play i będę się cieszył z CD? Tak po prostu? A co z funkcjami OBC, takimi jak średnie zużycie paliwa itp? Na pewno będzie czekało mnie tylko plug and play i wszystko będzie hulać?? Wtyczki do anteny będą takie same? Mam nadzieję że nie chcesz się pozbyć tylko radyjka z garażu ;) Jeśli nie to ilei za takie radyjko? Jak coś Pisz na priv
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

D0minik, nie wprowadzaj ludzi w błąd, tylko dlatego, że chcesz przehandlować radio.

Taka zmiana nie będzie P&P. Radio z pierwszego zdjecia jest jednoczęściowe, natomiast pozostałe są dwuczęściowe. Aby podłączyć takie radia, potrzebny jest dodatkowy kabel, który należy wpiąć w istniejącą instalację.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Tak jak Sołtys pisze, trzeba kostke dokupić do mida.

Obc i tak po tym zabiegu nie będzie bo to grubsza sprawa.

Jeszcze jak masz przedlifta to kosta radia i wtyczka antenty tez jest inna, na alle można skompletować.

Daniel, mp3 było tylko w alpine cd53 od 2003r. Mi sie udało trafić w dobrej cenie :-) ale ogólnie to ponad 600pln zazwyczaj stoi na aukcjach.

Opublikowano
  • Autor
Hmm w takim razie co zrobić żeby mieć CD w mojej bawarce? Czy to radio które mam teraz (1 zdjęcie) będzie hulać ze zmieniarką? Jeśli nie, to jakie radio kupić żeby wymiana sprowadziła się tylko do plug and play no i jak podłączyć zmieniarke?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Najlepiej to kupic to ze zdjecia nr2. To bedzie p&p. To na zdjeciu nr3 nie pasuje nawet do lifta. Brak kostki i tak jak koledzy pisza, nie takie to proste. Mam ten sam dylemat, kupilem juz zestaw nr3 i nie pasuje (brak kostki). Na domiar zlego retrofit/wiazka jest juz nie dostepna w serivisie BMW. Bede musial sam jakos to wymyslic.
Opublikowano
  • Autor
kkx5 jesteś pewny że to będzie p&p? Żeby się nie okazało że ja radyjko kupię, podłącze a CD nie zagra :wink:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jesli jest to unit jednoczesciowy to bedzie pasowalo. Problem jest z tymi "ladniejszymi", ktore sa osobno.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Najlepiej to kupic to ze zdjecia nr2. To bedzie p&p.

Nie będzie, bo również jest dwuczęściowe.

Opublikowano
  • Autor
Panowie, doradzcie. Może jakaś konkretna podpowiedź jaki model kupić na p&p? A może się tak w ogóle nie da? W takim razie co zrobić żeby CD zagrało? :think:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jesli nie ma na rynku jednoczesciowego cd (wyadawalo mi sie ze to na zd2 jest ale bylem w bledzie jak kolega zauwazyl), to bez retro sie nie da. Ja u siebie bede robil retro na dwa unity.
Opublikowano
  • Autor
Kolego kkx5 to możesz mi przygotować przy okazji jakiś poradnik?? No chyba że masz to w planach na przyszły rok dopiero :D Bo ja jestem zielony w tych sprawach :) niestety. Wiesz, tak krok po kroku żebym sobie zrobił tak samo jak Ty masz. Jakieś foto nawet jeśli to nie będzie problem. Myślę że nie tylko ja skorzystam ale i potomni będą wdzięczni :wink:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Cos ta sie zrobic :lol: Teraz lece do Pl na tydzien. Po powrocie sie za to biore i opisze.
Opublikowano
  • Autor

W takim razie czekam na Ciebie kkx5

Tak z ciekawości, masz już radyjko na zmianę? Jak tak to jakie?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mam juz na zmiane. Dolne jest takie jak na zd3, gorne cd troszke inne. Ma tylko przycisk Tone po lewej. Dawca bylo x5 2006r.
Opublikowano
  • Autor
No ale ja jestem przed liftem więc takie radio raczej u mnie nie wchodzi w gre. O funkcjach OBD mogę zapomnieć. Dobrze myślę?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tego nie wiem. Mam e39 dopiero od tygodnia. Pozostale dwa e46 i e53 tez mam po lifcie.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Podlaczone. Wszystko dziala. Funkcji OBD nie ma. Tzn, przycis jest ale nic nie "robi". Wyglada ladnie. Dziala jak powinno. Soltys, dzieki za namiar allegro.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
:cool2: