Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokonaj jakiegoś wstępnego wyboru. Wkleiłeś wszystkie E87 ze swojej okolicy?

Pierwszy link to straszny golas, ale z Dani i masz rejestracje lub VIN. wchodzisz na stronę duńskich przeglądów i już się sporo dowiesz. Przebiegi, z mu było i czy przeszedł przegląd. Przy 150 tysiącach np nie przeszedł, ale nie chciało mi sie sprawdzać z jakiego powodu. Duński to nie mój język.

Zainteresuj sie trochę sam.

Opublikowano

Witam

Jestem nowy na forum więc proszę Was o pomoc.

Żona uparła się na jedynkę a ja jej nie potrafię odmówić, więc zaczynamy się rozglądać.

Zwracam się do Was jako znawców tematu - doradźcie mi silnik, etc.

Budżet to około 30-35k

Ja odkąd jeżdżę automatem, nie przesiadłbym się na manuala więc takie też chciałbym dla żony - nie znam opinii jak się sprawuje automat w jedynkach więc nie upieram się ale słucham Waszego zdania.

Silnik: żona dojeżdża do pracy codziennie (w dwie strony) około 30km + jakieś zakupy, dzieci na trening, etc. łącznie około 40-50 km dziennie, głównie po mieście - pytanie diesel czy benzyna? Moc: obecnie jeździ lupo 1,4 i nie narzeka.

Rocznik: o ile dobrze doczytałem w 2007 był lift więc z tym budżetem celuję 2007-2013, na następcę jeszcze nas nie stać.

To chyba tyle.

Będę wdzięczny na każdą wypowiedź.

Opublikowano
Uważaj na silnik diesla N47...Pęka rozrząd. A na twoje wydaje mi się że benzyna po mieście itp. Ja mam diesla też w jedną stronę robię 14 km i to troszkę za mało by się rozgrzał przez co więcej pali...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak w N47 jedyną wadą jest rozrząd, który należałoby wymienić dla spokoju co 200 tysi. Koszt max 4000 zl. Chociaż są tacy co mieli oryginał przez 450 tysi i nic się nie działo.

Silniki benzynowe niestety to większa poraźka. Padają cewki wtryski NOXY. Jak już szukasz to z silnikiem N46 moim zdaniem. Ja jestem jednak za silnikiem N47. Sam mam taki od ponad 2 lat z przebiegiem 250 tysi i polecam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
N47 x2.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Ja mam N47 i mechanik mówi że rozrząd hałasuje....Podobno....Sam tego ustalić nie mogę więc nastawiam się na wymianę....Przebig 153 tys.... Czy było coś robione z rozrządem nie wiem ...ALe uważam że mechanik mówił więc trzeba wywalić te 4000....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trzeba, trzeba..e87 na pb mają więcej bolączek.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
O automacie nie napiszę bo go nie mam...Mam manual i biegi są że tak napisze akurat.Np w poprzednim aucie Alfa 147 6 biegów gdy jechałem 50 km/h nie wiedziałem czy jechać 5 za niskie obroty czy 4 za wysokie. Tutaj na szęscie tego problemu nie ma.Biegi wchodzą idealnie. Nie wiem jak jest z awaryjnością automatu bo w tym wypadku koszty mogą być spore jak w przypadku rozrządu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
50 km/h na 5 biegu? :roll: chyba chcesz pozbyć się dwumasy. Automat to super sprawa w e87 (i pozostałych w rodzinie oczywiście), tylko nie ma ich za wiele na rynku.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Dokonaj jakiegoś wstępnego wyboru. Wkleiłeś wszystkie E87 ze swojej okolicy?

Pierwszy link to straszny golas, ale z Dani i masz rejestracje lub VIN. wchodzisz na stronę duńskich przeglądów i już się sporo dowiesz. Przebiegi, z mu było i czy przeszedł przegląd. Przy 150 tysiącach np nie przeszedł, ale nie chciało mi sie sprawdzać z jakiego powodu. Duński to nie mój język.

Zainteresuj sie trochę sam.

Jeżeli chodzi o okolice to koncentruje się na małopolsce i południowym mazowszu, jednak nie ograniczam się do tego bo nie na tym polega szukanie auta. Wkleiłem ogłoszenia które najbardziej mnie interesują. Mam jeszcze pytanie, czy jest sens szukać też diesli z 2005-2006r czy koncertować się tylko na benzynie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czytałeś chociaż dwie strony tego tematu? Chyba nie, ponieważ nie byłoby tego pytania.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kto tak napisał?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Ja mam automat w e87 118d z 2008 roku. Nie planowałem kupować automatu ale się trafił w bardzo fajnym aucie, więc to był tylko dodatkowy atut. Faktycznie mało jest jedynek z automatem ale jak trafisz to się nie zastanawiaj. Ja bym nie chciał juz do manuala wrócić.
Opublikowano
Ja mam automat w e87 118d z 2008 roku. Nie planowałem kupować automatu ale się trafił w bardzo fajnym aucie, więc to był tylko dodatkowy atut. Faktycznie mało jest jedynek z automatem ale jak trafisz to się nie zastanawiaj. Ja bym nie chciał juz do manuala wrócić.

Właśnie żałuję trochę że nie wziąłem automata, mam E87 118d 2008 od pół roku i jest super, ale automat z łopatkami byłby miodzio

Opublikowano

Witam , chciałbym zasięgnąć opinii na temat silnik diesla 2.0 ( 163km) , czy są one bardzo awaryjne i na co szczególnie zwracać uwage , czy może lepiej kupić jakaś benzyne ?

Planuje zakup serii 1 w granicach 20/25 tysi w tych granicach znajdę coś sensownego czy raczej sobie odpuścić ten model?

Opublikowano
Po raz setny tutaj napiszę, mam uczciwe E81 118d z 2008r na sprzedaż. Kompletna seria, bez żadnych tuningów, poza mapą i zmienionym kołem. Zero wad ukrytych. Jakbyś jednak zdecydował się na diesla i nie miał zbyt daleko do Częstochowy to wpadnij na oględziny. :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
N47 i mapa? To grozi wybuchem tego szklanego silnika... Zwlaszcza ze masz ten z oznaczeniem "A"...
Opublikowano
Po raz setny tutaj napiszę, mam uczciwe E81 118d z 2008r na sprzedaż. Kompletna seria, bez żadnych tuningów, poza mapą i zmienionym kołem. Zero wad ukrytych. Jakbyś jednak zdecydował się na diesla i nie miał zbyt daleko do Częstochowy to wpadnij na oględziny. :cool2:

Co to znaczy ze zmienionym kołem?

Opublikowano

Co to znaczy ze zmienionym kołem?

No bo napisałem, że auto seria, oprócz mapy i koła, tzn że nie stoi na stalowych felgach, jak wyszła z serwisu. :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciekawych teorii można się tutaj naczytać :roll:

PS. Przynajmniej nie cofam mapy za 100zł i nie sprzedaje jako "nigdy nie chipowany" jak 80% 2.0d na allegro :twisted:

N47 "A" to szklany silnik i tego nie zmienisz... na rynku ludzie sie go boją i te auta stoją miesiącami...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ok. Wykaz roznice pomiędzy A a C?... Skoro A to szklany silnik...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w A strzelają bloki w okolicach 200-250tyś przebiegu, w C nie ma tego problemu