Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Berlin jest najtansza opcja kupienia auta w ciemno bez wczesniejszego rozeznania.

Nie ma wiekszego niemieckiego miasta blizej polskiej granicy gdzie mozna cos wybrac.

Zwykla bmw serii 1 mozna kupic bez problemu bo jeansami jest juz gorzej :)

Np. takie bmw z gersdorf kolo chemnitz

BMW 118d 5-Türer Angebot

Preis

9.989,00 €

Angebotsnummer 010697

Fahrzeugart Gebrauchtwagen

Erstzulassung 03/2008

Kilometerstand 113.000 km

Hubraum 1.995 cm³

Zylinder 4

Leistung 105 kW (143 PS)

Kraftstoff Diesel

Getriebe Schaltgetriebe

Farbe titansilber metallic

Polster Stoff Elektra Anthrazit/Schwarz

HU 01/2015

MADE IN PRL
Opublikowano

Berlin jest ok.Mogę podac namiary na kilka placy.

W najgorszym wypadku jak nie kupisz pierwszego dnia to hotel B&B za całe 58 euro i drugi dzień poszukiwań.

Ja tam kupiłem swoją za całe 4300E z 2006 roku z navi,ksenon i inne .Dach po delikatnym gradobiciu,prawie niewidocznym

Mini Cooper S R53 '06 @220 KM

BMW E87 118d '06 @ 163 KM

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja miałem E46 z Berlina - a przyjechała z Włoch. Teraz autem jeździ od 5 lat kolega i jakoś nie narzeka, a przebieg już duuuży.

W Berlinie są szroty, jak i normalne auta - jak wszędzie. Jaka cena, takie auto. Czasami można również dokupić tablice w sobotę, ale nie wiem jak jest na tą chwilę, bo coś się miało zmienić z przepisami (konieczny ważny przegląd).

Co do serii 1, to kupowałem parę miesięcy temu, ale z prywatnych rąk - spod Bremen. Plus tego taki, że prywaciarze raczej nie kręcą liczników.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Puki co znalazłem parę sztuk w Polsce godnych choćby małego zainteresowania. Autko i tak mam zamiar zmienić dopiero za 1-2 miesiące więc może jeździć jeszcze za niczym nie będę, ale warto się rozeznać w rynku.
Opublikowano

Powracam do tematu po dalszych poszukiwaniach. Znalazłem kilka ciekawych propozycji benzynowych. Wydaje mi się, że byłbym zadowolony nawet z 143 konnej wersji benzynowej. Zawsze byłem zwolennikiem benzyny, ale przeważnie jest znacznie mniej egzemplarzy do wyboru. W związku z tym mam pytanie do posiadaczy przede wszystkim właścicieli dieslów - jak wygląda kultura pracy dieslów w BMW? Moim głównym powodem zmiany obecnego samochodu (Alfa Romeo z 1.9 JTD) jest głośna praca silnika i jego dosyć spore drgania na niskich obrotach. Do JTD leje tylko paliwo i nic więcej, jest bezawaryjny ale drażni mnie jak ten silnik pracuje. Może akurat ma ktoś jakieś porównanie jak to wygląda w BMW? Jezdziłem również Audi A4 z 2.0TDI na pompowtryskach i nawet jego kultura pracy jest dużo lepsza niż JTD. Jeśli diesel w BMW też nie jest przykładem cichej pracy lub wyczuwalnych drgań będę się skłaniał ku poszukiwaniu benzynowego egzemplarza.

Wiem, że najlepszym wyjściem byłoby poprostu poszukać czegoś i się przejechać ale równie dobrze mogę spytać o opinie obecnych właścicieli, przynajmniej mnie nakieruje to na jakiś tor poszukiwań.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niedawno gdy szukałem serii 1, to również brałem pod uwagę zakup z silnikiem benzynowym 118i, ale te silniki nie są wcale takie całkiem bezproblemowe: problemy z katalizatorem/nox, cewki (najlepiej poszukaj o tym na forum). Wolałem wybrać diesla N47 w którym trzeba zadbać o rozrząd, bo poza tym silnik jest udany.

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Każdy ma jakieś wady :) Benzynowe jednak są pewnie prostsze w naprawie. Tak czy inaczej nie jestem zapatrzony na jeden konkretny silnik, gdybym miał znaleźć w świetnym stanie i dobrze wyposażoną benzynę to bym brał w ciemno. Diesel ma tą sporą zalete, że prosto można podnieść moc i nawet z 118d można zrobić dosyć szybkie autko ale boję się, że znowu przesiądę się na kolejnego "klekota" z którego nie będę do końca zadowolony.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
najlepszy benzynowy bmw z serii 1 to 130i tyle ze troche wiecej pali..

...nie wspominając o 135i :wink:

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Witam jestem nowy na forum ale chcialbym sie zapytac odnosnie bmw 120d 2007 163km. co myslicie o silniku bo slyszalem ze tam jakies dziury sie wypalaja w silniku. Prosze o opinie uzytkownikow tego auta gdzyz bardzo mi zalezy na kupnie tego samochodu.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jakieś konkrety ? To który silnik wybrać, żeby było z nim najmniej problemów ?

Ogólnie jakie są koszty eksploatacji E87 ? Klocki, tarcze, amortyzatory, czy co tam jeszcze potrafi klęknąć ?

Pytam bo dziewczyna szuka auta do 35k zł i właśnie 1er w benzynie jak na razie podoba jej się najbardziej.

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

czesc :)

tak sie zlozylo ze prawdopodobnie bede polowal na to auto. czy moge was prosic w jaka wersje warto inwestowac przy budzecie okolo 25tys? na co szczegolnie zwracac uwage przy kupnie? jakie sa najczestsze usterki w danej wersji itd?

z gory bardzo dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam :)

kotecek

Opublikowano
Za 25k to podstawowy motor i jak najleoszy stan po prostu. Na nic innego nie licz

dziekuje za odpowiedz ale chodzilo mi o cos w stylu ktory rocznik jestem za to w stanie wyrwac albo czy lepszy diesel niz benzyna itd. ofc mam oczy ale mechanikiem to ja nie jestem i troszke sie boje napalic na oferte a potem wpakowac dodatkowe kilka tysiecy zeby auto sie nie rozpadlo po przejechaniu 10km.

np czy taka:

http://otomoto.pl/oferta/bmw-seria-1-bmw-seria-1-116tys-lift-122-km-4-kola-z-oponami-zimowymi-ID6y5PWj.html

lub taka:

http://olx.pl/oferta/bmw-116-i-e87-klimatyzacja-alu-CID5-IDaLdwd.html#04dca310b4

oferta ma rece i nogi? nie wiem tez czy jest jakas gigantyczna roznica pomiedzy wersjami 116i a np 118i lub 120i. moglby ktos jednym zdaniem opisac?

jeszcze raz bardzo dziekuje za odpowiedzi :)

Opublikowano
Spójrz sobie na mobile_de i będziesz wiedział na co Cię stać i dolicz sobie sprowadzenie tego auta. Niestety, ale prawda jest taka, że większość aut z DE jest po kolizji i kupione od Turasa. Ten z rocznika 2007 po lifcie w tej cenie to niezłe padło musi być.
  • Zasłużeni forumowicze
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam, jestem nowy na forum i nazywam sie Łukasz. Obecnie jezdze audi a4 1.9tdi w avancie, ale stwierdzilem ze jestem za młody na takie nudne auto :p Co prawda o silniku spokojnie moge powiedziec ze jest niezawodne. Ale chciałbym sprobowac czegos nowego. Myślałem nad BMW 1, tylko jest taki problem ze nigdy w rękach nie mialem i nie prowadziłem zadnej bmw. Nie mam pojęcia na jakie silniki patrzeć, nie mam pojęcia o usterkach. Z tego co wyczytałem, silniki 1.6 = kiepska opcja / silniki 2.0 benz= dobra opcja, jak takie 2.0 pracują z sekwencją? Budzet mam niewielki, myślicie ze dam radę zmieścic sie w 20tys za pierwsze wypusty ? Ewentualnie moze byc z jakąs przygodą blacharską, jak jest dobrze zrobione to mi to nie przeszkadza.
Opublikowano
Jezeli chcesz kupic bmw serii 1 za okolo 20 tys. lub ponizej poprostu odpusc bo tylko sie zrazisz do tej marki poprzez ze trafisz na szrot i potem bedzie gadanie jakie bmw to auto lipne i sie sypie. 116i rozrzad siada, slaba opcja, 120i w sekwencji nie wiem jak, ale ma 150 koni i slabo przyspiesza, chyba ze na przyspieszeniu ci nie zalezy. Mozesz tez pomyslec o opcji 118d lub 120d ale to 25 tys. w kieszeni musi byc. W utrzymaniu jest to auto drozsze niz tym co teraz jezdzisz.