Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam w samochodzie półautomatyczną klimatyzację. Po nabiciu jej gazem zaczęły się kłopoty. Po włączeniu pracuje bez problemu kilka minut, chłodzi, po czym... wariuje sprzęgło. Co chwilę jest włączana, wyłączana, blokowane jest koło klimatyzacji.

W serwisie bmw (W-wa, ul. Wrocławska) podczas testu pojawił się komunikat "Mixture Wheel Failure", ale mechanik z rozbrajającą szczerością przyznał, że on nie wie co to znaczy.

Czy macie pomysł, co mogło w kliemie popsuć się?

A może macie namiary na jakiegoś speca od klimy w Wawie?

Pozdrawiam

Opublikowano
klima ma sie cyklicznie właczać i wyłaczać to dobry znak, nie może pracować nonstop, jeżeli non stop pracuje to moze oznaczac zamało gazu lub uszkodzony czujnik teperatury w parowniku jeżeli dobrze chłodzi.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

Witam,

moze cos juz sprzeglo sprezarki nie radzi sobie.

Ale jesli ci sie wylacza.. a powinna byc wlaczona, tzn guzik klimy wcisniety a leci raz zimne raz cieple powietrze ... raz zaskakuje w odpowiednim momencie raz duzo za pozno to mozliwe jest uszkodzenie cewki ktora zalacza sprezarke. Przy rozgrzanym silniku zdarza sie to najczesciej. Jesli masz taki objaw to podlacz sie miernikiem pod kabel podajacy prad na cewke... jesli prad bedzie a cewka nie zaskoczy to jest do wymiany .

Pozdrawiam

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

u mnie sprzęgło załącza się tylko po zwiększeniu obrotów silnika, kiedu znowu zamknę przepustnice i obroty spadną - sprzęgło przestaje sie kręcić

zauważyłem jeszcze że jak mi sie to sprzegło załączy to starsznie głośno coś zaczyna jakby zgrzytać (chyba sprężarka , bo za bardzo sie nie znam) i chciałbym zapytać czy u was jest tak samo, czy powinno być cichio???

jakiś czas temu klima przestała mi działać ale ją napełniłem i działa,

zauważyłem jednak że w tym szklanym oczku pod maską , gdzie powinno być widać freon nic się nie dzieje i jakby wyschło , bo wcześniej było delikatnie zielone i coś tam pływało ..... czy moge mieć gdzieś nieszczelność , może sprężarka walnięta i gdzieś tam ucieka , bo nie mam pojęcia skąd te zgrzyty ???

Opublikowano

Wydaje mi sie ze co by nie bylo to i tak sam tego nie zrobisz, nawet zeby sciagnac sprzeglo ze sprezarki przewaznie trzeba miec sciagacz.

Wiec i tak czeka cie wizyta w jakims serwisie klimy.

Pozdrawiam

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.