Skocz do zawartości

Dziwny dźwięk e90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jakiś czas temu zaczął mi się problem z tym cholernym dźwiękiem. Dzięki jest taki jakby tłumik był luźny i po dodaniu gazu dostaje drgań i denerwuje lecz tłumik został Sprawdzony, trzyma się bardzo dobrze a dźwięk wydobywa soe jakby z okolic alternatora. Dodam że zmieniłem już napinacz kompletny wraz z rolka. I po ściągnięciu paska też jest taki sam problem. Macie koledzy jakieś pomysły? bo jak ruszam spod świateł i dodam zq mało gazu to jest tragedia, jakby się miało auto rozkraczyc
Opublikowano
Sprawdzałeś luzy na kole pasowym ?
Opublikowano
  • Autor
Raczej koło pasowe bym wykluczył bo na luzie jest wszystko wporzadku tylko po dodaniu gazu dostaje drgań i słychać. Dodam że przed kupnem było wszystko wporzasiu a jak pogonilem moja bunie po autostradzie(350km) to później zaczęły się te objawy. Jakby coś było luzne.
Opublikowano
Poduszki pod silnikiem sprawdzałeś ?
Opublikowano
  • Autor
Tak wszystko suche
Opublikowano
  • Autor
Prawdopodobnie to rolka prowadząca więc w tygodniu dam znać czy po zmianie pomogło
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Rolka prowadząca wymieniona lecz znów pojawił się podobny dźwięk i nie wiem czy czasami za mocno nie przykrecilem śruby mocujacej :( ale tobchyba raczej nie możliwe jest co?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
może rura pomiędzy filtrem powietrza o przodem auta jest źle obsadzona
Opublikowano
  • Autor
Później zobacze jeszcze raz tą rolkę prowadzącą może to ona jakas wadliwa
Opublikowano
  • Autor
Jest taka możliwość że za mocno dokrecilem tą rolkę prowadzącą trochę za mocno i poprostu się rozleciala?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tak jak wyżej ktoś powiedział spora szansa że to jest katalizator albo coś w kolektorze wydechowym, one są z dwuściennej blachy która pęka luzuje się i brzęczy w środku.
3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Autor
Raczej katalizator nie bo on znajduje się po prawej stronie a ten Dźwięk jest z lewej strony w okolicach alternatora
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jeżeli masz klimę, to sprawdź sprzęgło sprężarki.
3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Autor

dzisiaj natrafiłem na dziwne zjawisko :D i chyba znalazłem przyczyne :norty: :norty: tylko musicie mi dokładnie powiedzieć jak mam to koło zmienic, podajże to jest od wspomagania ? i czy ma sie to koło tak zachowywać jak na filmiku poniżej, dodam że to kolo jest na dole po lewej stronie

Pozdrawiam kszyhu

Opublikowano
  • Autor
i czy to czasami pompa nie zaczyna wyziewać ducha ; :duh: :duh:
Opublikowano
  • Autor
Wie ktoś może coś na ten temat?
Opublikowano
Mam ten sam silnik i jak wymieniałem sprzęgiełko alternatora (hałasowało przy ruszaniu) to także zwróciłem uwagę na luzy przód-tył koła od pompy wspomagania. Ale nie kręciłem tym kołem i nie wiem czy cyka tak jak u Ciebie.
Opublikowano
  • Autor
Kolego jak dowiedziałes się że to akurat sprzegielko alternatora ci halasuje? jak można to sprawdzić. Może u mnie ten sam problem...
Opublikowano

Zdjąłem pasek i przejechałem się bez niego :) przez chwilę prądu tylko nie ma i tyle. Miałem już wcześniej podejrzenie że to ten element, więc wolałem kupić i wymienić niż jechać do mechanika który również może wymieniać w ciemno.

U mnie było słychać chrobotanie przy ruszaniu. Po wymianie można zaobserwować mniejsze wibracje na napinaczu. Wymieniłem także samą rolkę napinacza. I tu zdziwienie bo taniej i łatwiej kupić rolkę do innego auta z dodatkowym trzpieniem, który wystarczy wykręcić. Całość ma inny numer ale sama rolka ma ten sam numer i jest to dokładnie to samo co można kupić jako kompletny napinacz. Oczywiście rolka kosztuje 40-60 zł a kompletny napinacz spoooro drożej.

Opublikowano
  • Autor
jednak u mnie po sciągnieciu paska tez jest cicho, i chyba zmienie to sprzęgięłko ale juz mam dosc wymieniania w ciemno, bo juz zmienilem cały napinacz i rolkę prowadzącą. koszt około 250 zł ;/ :mad2: :mad2: zapomnialem nagrac filmik jak u mnie cały napinacz drży jak dodam gazu, nie wiem czy to tak ma być czy nie bo nie mam nawet nikogo w pobliżu zeby podmienic lub tylko zerknąć jak działa, kolego mozesz mi podesłać na priv linka z rolką ktorą ty kupiłes ? bo widze po twoim opisie ze mamy takie same auta i z tego samego roku więc raczej bedzie wszystko to samo :)
Opublikowano

Jutro poszukam pudełka i faktury z Inter-Cars.

Ale do wymiany tego sprzęgiełka potrzeba dwóch kluczy i trzeba się mocno zaprzeć. Bez tego nie wymienisz. Sprzęgiełko chyba 120 zł a klucze jakieś 30 zł.

U mnie rolka napinacza nawet ta nowa ma minimalny luz, nawet ją wymieniłem w sklepie na inną (inne pudełko a w środku to samo INA = Ruville) i dalej to samo ale stara i tak była bardziej zużyta.

Tak to samo :)

Uszczelniacze zaworowe i inne uszczelki już wymieniałeś?

Opublikowano
  • Autor

okej więc czekam na wiadomosc :)

tak uszczelniacze zaworowe zrobiłem i przy okazji cały komplenty rozrząd i odme :) do tej pory zrobilem 2tyś km i nie zeszło ani kroli więc jak najbardziej z uszczelniaczami strzał w 10 :)

Opublikowano
  • Autor
Kolego wiesz może jaki mamy alternator? Chodzi mi o Ah i numer bo podobno są dwa dostępne a ja nie mam teraz jak sprawdzić tabliczki znamionowej alternatora :(