Skocz do zawartości

Problem z podbieraniem oleju w 320i e36

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Jestem nowy na tym forum i szukam pomocy. Jestem posiadaczem e36 od tygodnia i zaczynam zauważać niedociągnięcia auta. Tak jak w temacie... Gdy zacząłem się brać za dopieszczanie okazało się że poziom oleju jest o 2l za niski... Przy jeździe próbnej jak i przy normalnej eksploatacji nie zauważałem jakichkolwiek wycieków, dziwnych zapachów i kolorowych spalin. Dowiedziałem się od poprzedniego właściciela że olej przydało by się już wymienić bo był wymieniany 2 lata temu. A teraz pytanie...Czy to normalne że w 2 lata ubyło aż 2 litry oleju? jak nie to co może być jego przyczyną?
Opublikowano
kwestia ile przez te 2 lata zostało zrobione kilometrów. pobieranie nieznacznych ilości oleju przez tak leciwe auta to nie żaden powód do obaw natomiast picie oleju już tak.
Opublikowano
Dzięki Piotr_bzyk za dobre słowo :D jest też nowa poszlaka. Okazało się ze Bunia jest zalana castrolem (bardzo możliwe ze tym rozlewanym w Polsce). Z tego co słyszałem i co mówił mi kolega z swojego doświadczenia to to, ze silniki pracujące na tym oleju mają skłonność do nadmiernego picia oleju. Za tydzień wybieram się na wymianę, zaleje coś porządnego (myślę nad volveline) i podzielę się na forum czy poskutkowało :)
Opublikowano
robisz krok w dobrym kierunku i nie mam tu na myśli oleju. nie słuchaj zapewnień sprzedającego- zmień olej, zalej na full i wtedy obserwuj co się dzieje.
Opublikowano
dobrze by było zainteresować się odmą,bo często własciciele nie wymieniają od nowości

a może być ona odpowiedzialna za branie oleju

Odmy może nie mieć jak ma m50, nie wiadomo nawet o jakim motorze mowa. Co do oleju lej 5w40 :)