Skocz do zawartości

Szarpanie 118d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich jako nowy użytkownik forum :) od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem jedynki 118d 2.0 122 km. Wszytko z autem.jak najbardziej ok,prócz jednego mankamentu który niby nie przeszkadza ale nie daje mi spokoju.mianowicie autko Podczas delikatnego dodawania gazu (Między 1,5 a 2 tys obr) minimalnie szarpie,jakby dostawalo ciut mało paliwa.jest to na prawdę minimalne szarpanie..przy dynamicznej jeździe wszystko jest idealnie..mial.ktos podobny problem? Z góry dzięki
Opublikowano
Wygląda to na zawór EGR. A jak jedziesz na stałych obrotach gdy zaczyna się szarpanie to gdy wciśniesz pedał w podłogę szarpanie mija ?
Opublikowano
  • Autor
Dokładnie tak. Szarpie tylko przy delikatnym dodaniu gazu i przy utrzymywaniu stałej prędkości .czyli że egr do czyszczenia zgadza się?
Opublikowano
  • Autor
Sorki za spam,ale mam wrażenie że na luzie też to występuje, może to tylko filtr paliwa? Przyznam się że jeszcze nie wymieniłem od zakupu
Opublikowano
  • Autor

witam wszystkich ponownie. Wracam do tematu. Bmw jest aktualnie po wymianie wszystkich filtrów i problem nadal nie ustał. Dokładnie opisując to jest to delikatnie dławienie (2,3 razy) na przełomie 1,5-2 tys obrotów,szczególnie odczuwalne na jedynce. Nie próbowałem jeszcze czyszczenia EGRa tak jak zalecał kolega wyżej, ale szczerze mówiąc nawet nie wiem gdzie on się znajduje i czy śmiało mogę sam się tego podjąć. Czy ktoś z Was ma jeszcze jakies inne pomysły? Z góry dzięki wielkie za pomoc :)

ps autko podpięte rowniez pod kompa i znaczących błędów nie ma prócz podgrzewacza paliwa.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jak nie wiesz gdzie sie znajduje Egr może lepiej oddaj auto do dobrego mechanika by uniknąc nie potrzebnych strat;/ :duh:

Pokonując granice własnej wytrzymałości,

Wznosisz się na wyżyny własnych umiejętności,

Bo to życie oferuje nam dziś wiele możliwości,

A ty łap los w swoje ręce nadal bądź duchowo mocny!

P.S Ryszard Andrzejewski (PEJA)

Opublikowano
  • Autor

Mistrzu, nie pukaj się w głowę bo nie każdy zna się na.mechanice tak jak Ty :cool2: po to zadałem to pytanie żeby UNIKNĄĆ NIEPOTRZEBNYCH STRAT i przy okazji kosztów gdyż myślę,że nie jeden z was przeprowadzał taka operacje już nie jeden raz i jest to w zasięgu moich "umiejętności". Ja nigdy tego nie robiłem,dlatego pytam. Nie martw się, nie wykrece turbiny zamiast zaworu :)

Ps doceniam za zainteresowanie tematem

Opublikowano
  • Autor
Problem szarpania rozwiązany.o dziwo pomogła wymiana obu termostatow
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Witam ponownie.. Panowie pisałem wcześniej, że Zerwanie ustąpiło. Teraz co zauważyłem: objaw ten występuje jedynie przy temp silnika ok 60/70 stopni. Na zimnym i po dogrzaniu do 90 wszystko idealnie więc generalnir nie zaprzatam sobie tym głowy, jednak ciekawość co to może być wygrywa :D
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ja bym podpial komputer i luknal podczas jazdy na cisnienie paliwa / czy nie ma gwaltownego spadku w czasie szarpniecia /oraz na prace turbiny i EGR - posiadaja wspolny czujnik podcisnieniowy / tu bym sprawdzil stan wezykow czy nie ma uszkodzen /
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam. Nie.podpialem jeszcze pod kompa podczas jazdy, ale może któryś z błędów które wyskakują będą z a to odpowiedzialne?

-dodatkowa pompa.wody

-Podgrzewacz paliwa

-Jbe junction box Electronics

-CAS:Supply, terminal 30E/30L

-CAS:hall sensor, key engaged

PS Bardzo proszę o wyjaśnienie mi co.oznaczaja ostatnie.3 błędy, z góry dzięki :)!

• 2 lata później...
Opublikowano
  • Autor
Witam, odgrzewam kotleta :D auto od ponad 2.5 roku w moich rękach, to lekkie poszarpywanie o którym pisalem wcześniej nie ustąpilo ale tez w żadnym stopniu sie nie nasililo. Niby to nie przeszkadza, ale bardzo chciałbym sie tego pozbyć :D mam zamiar odpiac chwilowo egr / przeplywke i zobaczyć czy to pomoże. Gdzies na forum czytalem, ze to moze być również potencjometr gazu. Z góry wielkie dzięki za wszelkie dodatkowe sugestie :D