Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co rozumiesz poprzez pojecie "skrzypienie sprzegla"??

Najprostszy test to na odpalonym silniku gdy wcisniemy sprzeglo nie powinno byc nic slychac natomiast jak sie sprzeglo pusci to i w tym momencie zaczyna byc slychac szum, delikatne zgrzytanie i wycie to lozysko jest uszkodzone

Opublikowano
Skrzypienie sprzegla mowisz...a jest to slyszalne jak wyciskasz...??Bo jesli tak to tez tak mialem i jest to jak czytalem na forum(najprawdopodobniej), skrzypienie samego pedalu...trzeba sciagnac te plastiki ktore sa pod kierownica i posprawdzac...ja tak mialem WD40, psik, psik i narazie mam spokoj :D Moze to tez u Ciebie...

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Witam, MasterK!ller'owi raczej chodzi o skrzypienie pod samochodem na łożysku w chwili wciskania bądź wyciskania sprzęgła, mam podobnie nie ważne czy silnik włączony czy bez, ale z reguły po dłuższej jeździe słychać delikatne skrzypnięcie na łożysku - a łożysko mam nowe :? Zaczęło się po myciu podwozia po zimie :8)

Objawy kończącego się łożyska dokładnie opisał Centrino

... na odpalonym silniku gdy wcisniemy sprzeglo nie powinno byc nic slychac natomiast jak sie sprzeglo pusci to i w tym momencie zaczyna byc slychac szum, delikatne zgrzytanie i wycie to lozysko jest uszkodzone

marzenie : E34 M5

http://img266.imageshack.us/img266/9927/540podpisnj4.jpg

Opublikowano

Witam,

dzięki za informacje. Co do skrzypienia to występuje ono tylko przy puszczaniu sprzęgła i słychać tylko wewnątrz. Sądze, że patent z WD40 rozwiąże ten problem.

Co do łożyska to pytam, bo mechanik mi to powiedział kiedy wjeżdżałem na podjazd aby zrobić klocki. Zastanawiałem się czy da się to zdiagnozować na ucho/oko czy kolesie przygotowują sobie prace na lipiec? Czy te anomalie słychać wewnątrz samochodu? Czy drżenie drążka zmiany biegów może mieć z tym związek? Jak mam na luzie to drążek zmiany biegów lekko drży. W innych samochodach tego nie miałem.

Pozdrawiam

Opublikowano
U mnie w samochodzie tez sie drazek zmiany biegow na luzie rusza...i tez nie wiem czym to moze byc spowodowane...moze tak ma byc... :?. Chociaz nie wiem...

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
na odpalonym silniku gdy wcisniemy sprzeglo nie powinno byc nic slychac natomiast jak sie sprzeglo pusci to i w tym momencie zaczyna byc slychac szum, delikatne zgrzytanie i wycie to lozysko jest uszkodzone

Dokladnie tylko ze na odwrot - jak lozysko oporowe jest do wymiany to szumi na wcisnietym sprzegle a nie na puszczonym!

Jak szumi albo zgrzyta albo dzwoni jak masz puszczone sprzeglo a przestaje jak wcisniesz sprzeglo to slychac lozysko ale w skrzyni........

Opublikowano

u mnie też skrzypiało. akurat bylem w trasie i zanim dojechałem do domu zqaczeło piszczeć. Pojechałem do mechanika(tzn próbowałem dojechać)w połowie drogi sprzęgło umarło. okazało się że łozysko które padło uszkodziło docisk. wyłamało łapki. Koszt naprawy części+roboya 750 zł.

pozdrawiam

Ten, kto sie pyta jest głupcem przez pięć minut,

ten kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam, mam podobny problem w E34 TDS ale z hałasem z okolic skrzyni, coś brzęczy na luzie. Zauważyłem, że jeśli drążęk zmiany biegów przesunę w bok lub w górę likwiduję jego drżenie i ustaje brzęk . podejrzewam, że wyrobily się drążki metalowe połączone ze skrzynią. Po oględzinach rzeczywiście drążki są luźne. Od strony podwozia zauważyłem w mocowaniu drążka zmiany biegów dwa otwory. Myślę, że luz ten dałoby się zlikwidować zakładając sprężynę w otwór mocowania i ruchomą końcówkę drązka (śruba). Pytanko , czy fabryka przewiduje taka sprężynę i ją zgubiłem? czy też należałoby wymienić mechanizm zmiany biegów? :D

a co do skrzypienia pedału sprzęgła mam podobnie, trzeba się temu przyjrzeć