Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam benzynkę i uważam że jest wyjątkowo ekonomiczna, oczywiście w aucie klasy premium :D

Spalanie rzędu 6l na trasie bez większej agresji, po mieście zimą do 10, teraz 8,5. Aha średnia prędkość po mieście 28km/h :cry2: i klimka na chodzie.

• Odpowiedzi 242
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

co Ci mam powiedziec... na trasie jak na tempomacie jade to 9.0l

w miescie robi sie 13.0l...

ale...WARTO !!! i nie zaluje ani chwili gdy jade tym autem... :cool2:

Opublikowano
jak trzeba to pazura pokaże. :D

Czyli dość często w sumie ;D

Spalanie u mnie na letnich spadło dość sporo, ale jeszcze na ten efekt przełożyło się zdjęcie poprzeczek z relingów. Jakoś tak nie chciało mi się zdejmować, "a może się gdzieś szybko wyskoczy na dechę"... ;)

Ogólnie X1 mi paliło coś koło 7,5 w mieszanym, ale jazda bardzo dynamiczna (na tyle na ile seria 143 KM pozwala). Ekonomiczna - 6,08 mój rekord tym autem (już na letnich i bez poprzeczek). Trasa/miasto 75/25.

Opublikowano
A chcesz sie zalozyc ze nie ?? Moja n47 pali mniej niz twoja m47 zarowno w miescie jak i w trasie a jak ktos uskutecznia ecodriving to bedzie jeszcze troszke mniej wiec nie pisz bzdur. Moje auto od dwoch tankowan tylko raz bylo poza miastem na przeczyszczenie dpf i mimo dpsyc agresywnej jazdy mam spalanie wg kilometrow zrobionych na baku 7,5 wg komputera 7,8 . 100000 miasto o srednio gestym ruchu

n47 i jeszcze 18d to inna bajka... 20d ma wieksze turbo (wiekszy lag z dolu ) , inne wtyrskiwacze wiec wiadomo ze bedzie inne spalanie. Nie oszukujmy sie... 18d jedzie od samego dolu , 20d juz nie - turbo potrzebuje zlapac tchu i trzeba umiec je podpompowac bo sandacz w ziemie raczej skutkuje pustka i potem dopiero strzalem w kregoslup.

mam 118d i to naprawde potrafi malo spalic...ile okaze sie niebawem(wymienialem oba termostaty bo nie lapala temp) , narazie nie bede pisac glupot

Opublikowano
Oczywiście , że ta dziqska zwłaszcza ,że po wirusie i w samym mieście :lol:
Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano

No to zaraz sie fani 3 litrow rzuca - nadstaw sie tak zeby nie bolalo :mrgreen:

PS. Musze przyznac ze jak na automat to calkiem calkiem..

http://fm.robsonic.org/robsonic/320d/moja.jpg
Opublikowano
Oczywiście , że ta dziqska zwłaszcza ,że po wirusie i w samym mieście :lol:

A jaka jest wlasciwie roznica wagowa samochodow E91 i E92 z tym motorem?, bo wydaje mi sie, ze moglbym pobic te rekordy spalania swoim autkiem..

Opublikowano

Ja tam nic dziwnego w tym spalaniu nie widze, 5.3 +- 0.5l(wariacje komputera) przy takiej trasie (tam sa 2 pasy i jedzie sie dosc plynnie z tego co ostatnio jechalem ...) jest jak najbardziej normalnym wynikiem .

Przy jezdzie ze stala predkoscia waga nie odgrywa tu duzej roli , co innego przy stromych podjazdach , jazda z pedalem w ziemi i czestym ruszaniem.

Podejrzewam ze jadac za Toba 3.0d spalanie rozniloby sie o 0.5l -0.7 l ... ,tylko na kapciu 245. a Ty jechales chyba na 205 ? czy na 195 ?

roznica w wadze w zaleznosci od wyposazenia bo waga samej budy ... bedzie bardzo zblizona. Coupe wcale lekkie nie jest... za to napewno stawia mniejsze opory powietrza .

Opublikowano

No co ty... 3 litry pija wiecej. Mam sasiada z 330d tka w automacie i troche mi sie zalil ostatnio bo srednio na baku robi 450 km (po miescie). Ja na swoim robie okolo 800 km (jazda po miescie, ale manual), w trasie nawet zasieg wzrasta do 1200km (90-110km/h). Oczywiscie jezdze tak okolo 130-150km/h wiec realny mam 1000 km. Zaznaczam, ze obie jednostki 320d i 330d maja takie same baki paliwa wiec mozna sobie policzyc jakie sa roznice w spalaniu.

Z drugiej strony mam kolege ktory w lutym tego roku zakupil najnowsza E90 320 ED i u niego zasieg w miescie mniej wiecej stoi na takim poziomie jak u mnie.

Opublikowano (edytowane)

no widzisz... to sasiad jezdzi po miesice z noga w ziemi ... .

Przy 120km/h moja 5ka spala do 5.5l-6l a ma 4x4 i wazy 1750. Tyle ze: raz...mam manuala, dwa wiem jak poslugiwac sie gazem(napewno nie 0-1) ,trzy hamuje w wiekszosci biegami nie robie podjazdow do skrzyzowania i but hamulca w podloge jak widze ze sie czerwone z daleka pali.

cztery(chyba najwazniejsze) ...mam sprawny samochod , czysty dolot, sprawne termostaty , czysty dpf.

Nie wiem co bym musial robic i w jakich korkach stac zeby robic 450km po miescie na baku... (mam 70l)

Jezdzie trasa miasto w stosunku 60/40 czasem 50/50 i pali mi do 0.5-1l wiecej niz 320d przy podobnej jezdzie(tankuje zawsze wtym samym miejscu) . Roznica jest taka ze jak jade 160-180 to jest cicho , motor mruczy a spalanie jest na tym samym albo mniejszym poziomie. z tych wlasnie przyczyn chyba nie kupie juz R4 diesla , po V6 kupilem i nie bylem bardzo zadowolony z dzwieku i charakterystyki rozwijania mocy , jednak duza pojemnosc to zupelnie inny samochod.

Na journey comp mam 7.2 od momentu zakupu samochodu(przezemnie) ale traktuje ta wartosc z przymrozeniem oka. Tez nie wierzylem ze 3.0d jest tak oszczedne... Jezdzac tylko po miescie mozna sie zamknac w 10-11 l a to jak na moc i mozliwosci tego samochodu to genialny wynik. 320d sie zamknie w 8-9 w zaleznosci od kierownika

p.s. z Twoich obliczen wynika ze 3.0d pali 1.8x tyle co 2.0d :roll: :roll: to albo Twoj znajomy ma wys_rane termostaty , albo cos nie halo z autem albo poprostu ma mega ciezka noge i trzyma ja non stop do ziemi i trzeba czy nie trzeba , odpala rano auto idzie jesc sniadanie .a Ty jezdzisz po miescie jak emeryt... Innego wytlumaczenia nie widze . :mrgreen:

Edytowane przez mmcv
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wynik 5,3 zrobiony na zimówkach 205.

Trasa Radom - Warszawa rzeczywiście jest ok, z tym że żeby mieć średnią 107 to trzeba te 130-140 kmh trzymać bo jest kilka świateł po drodze, szczególnie na wyjeździe i wjeździe do miast.

A co do tolerancji to małe sprostowanie - sprawdzałem wielokrotnie na stacji (zawsze tankuję do pełna) i nie jest to +/- 0,5 tylko +/-0,1 l różnicy na 100km.

Kurde jak mówisz, że 3.0d pali tylko 0,5 więcej to żałuję bardzo że nie dołożyłem i nie wziąłem auta z tym silnikiem - jeżdżę trochę i spalanie ma dla mnie znaczenie, ale różnica 0,5l to przecież tyle co nic !!

Opublikowano
No niestety, nie ufam zadnym wyliczeniom komputera. Zwlaszcza te wartosci po przecinku :). Poprostu wlewam paliwo i patrze na licznik i wtedy wiem ile mi pali (najrealniejszy pomiar). Kumpel z 330-stki tez zaczal wlasnei tak robic, bo mu komputer chyba przeklamuje. Niby ma zasieg 600km, a tankuje nieadekwatnie do wynikow i wyszlo mu ze robi okolo 450km na baku (jego auto to dokladnie 330d E92 z 2007 roku i ma przejechane okolo 80 tys km). Jezdzilem tym samochodem i faktycznie moc czuc, ale nie az tak mocno jak myslalem. W porownaniu z moim spodziewalem sie naprawde o wiele lepszych wynikow. Nie chce tutaj oczywiscie krytykowac tego auta, ale dla mnie liczy sie ekonomia - moc stawiam na 2 miejscu. Gdybym mial sie kierowac moca to bym wybral 335i i mial zasieg 300km na baku i tez byl zadowolony :shock:
Opublikowano (edytowane)

Przy normalnej jezdzie spali o tyle wiecej , jak bedziesz dawac do pieca to bedziesz miec 1-2 (max) l wiecej na 100km. A jazda jest naprawde inna...

Zaloz do 320 kapcie 245 i zobaczysz jaki bedzie spadek mocy i wzrost spalania... Jakbym do 530xd zalozyl 16 (nie wiem czy u mnie wejda do X-a) to 0.5l bym spokojnie urwal ...

Edytowane przez mmcv
Opublikowano
Wynik 5,3 zrobiony na zimówkach 205.

A co do tolerancji to małe sprostowanie - sprawdzałem wielokrotnie na stacji (zawsze tankuję do pełna) i nie jest to +/- 0,5 tylko +/-0,1 l różnicy na 100km.

Kurde jak mówisz, że 3.0d pali tylko 0,5 więcej to żałuję bardzo że nie dołożyłem i nie wziąłem auta z tym silnikiem - jeżdżę trochę i spalanie ma dla mnie znaczenie, ale różnica 0,5l to przecież tyle co nic !!

Nie wiem skad Wam wychodzi ta roznica 0.5l. Gdyby tak bylo to tez bym kupil 330-tke, zreszta byly w podobnej cenie. Nie trzyma sie to kupy, bo czytajac fora niemieckie/angielskie i amerykanskie u nich spalanie rozni sie 1.5 nawet 2 litry.

Opublikowano (edytowane)

@oxygene113 czytaj prosze ze zrozumieniem co sie do Ciebie pisze bo rece opadaja...

Na trasie jak 3.0 jedzie za 2.0 to uwierz mi ze wartosci beda sie roznic minimalnie ! Jak jezdzisz po miescie to bedziesz miec roznice 1.5-2l max! .Kupy nie trzyma sie to co Ty piszesz bo roznice miedzy Twoja 2.0d a 3.0d wynosza...uwaga... 6-7l ... :norty: :norty:

Pierwsze slysze zeby 3.0d (tak samo wyposazone) bylo w tej samej cenie co 2.0d ... roznica zawsze jest , na wyspach moze mniejsza ale u Nas wyzsza. Zreszta jak moze byc inaczej skoro 3.0 to inna liga...

Ty jezdzisz pewnie na 205 albo 225 , ja jezdze na 245 i malo kto do 3.0d zaklada mniejsze lacie. Same opory toczenia szerszych gum potrafia zrobic 0.5 l a nikt tego pod uwage nie bierze... a np wiele osob jezdzi 225 przod 255-275 tyl ! (ja musze miec takie same z uwagi na naped) .

Ciezko sie z Toba dyskutuje ... pomijasz bardzo wazny czynnik... DLA CIEBIE LICZY SIE EKONOMIA - to ja juz widze jak Ty jezdzisz... o kropelce... Ktos kupuje 3.0d po to zeby zapierniczac i tyle. Mam nadzieje ze zrozumiales co mialem na mysli bo nie chce mi sie po raz n-ty tlumaczyc prostych rzeczy ...

Edytowane przez mmcv
Opublikowano
Przy normalnej jezdzie spali o tyle wiecej , jak bedziesz dawac do pieca to bedziesz miec 1-2 (max) l wiecej na 100km. A jazda jest naprawde inna...

Zaloz do 320 kapcie 245 i zobaczysz jaki bedzie spadek mocy i wzrost spalania... Jakbym do 530xd zalozyl 16 (nie wiem czy u mnie wejda do X-a) to 0.5l bym spokojnie urwal ...

Jasne, ale kazdy wie jak jezdzi. Ja np znam juz swoj samochod na tyle, ze wiem ile mi spali jadac 90 km/h czy 150, czy po zakretach czy z gorki itd i mam u siebie dosc szerokie 19 stki.

Sa osoby na zagranicznych forach, ktore rzongluja wrecz samochodami (mieli ich nawet juz po kilkadziesiat) i pisza ze spalania realne(zadne komputerowe wyliczenia) miedzy 20d i 30d to wiecej niz pol litra. 3 litry dopiero dorownuje i moze nawet wygrywa przy jezdzie 180-200 km i wiecej. Takze dla niemcow czy amerykanow 3 litry moze i oszczedniejsze ale dla polakow jezdzac po dziurawych drogach? Juz nie mowie o jezdzie po miescie.

Opublikowano (edytowane)

a co ja napisalem wyzej... :mad2: :mad2: :mad2: 0.5 na trasie jak 3.0d jedzie za 2.0 - bo tam gdzie Ty sie meczysz ja jade na 3/4 gazu .

Przy jezdzie po miescie bedzei do 2l roznicy . Przy jezdzie mieszanej spokojnie do 1l , zalezy kto gdzie i jak jezdzi.

Chlopie ... mam 118d dopiero co sprzedalem 320d a teraz jezdze 530d mam sluchac Ciebie i Twojego sasiada i forów amerykanskich czy kierowac sie wlasnym doswiadczeniem...? To chyba zrozumiale ze jak masz 3litrowy silnik to czesciej odkrecasz bo jest wieksza frajda !

Co to sa dosc szerokie 19 ? nie wiesz na jakich gumach jezdzisz ??? :mrgreen:

Zreszta...koncze z Toba ta dyskusje bo Ty swoja wiedze opierasz na czytaniu forum(nie dokonca chyba ze zrozumieniem co wynika z Naszej rozmowy tu ...) a ja opieram na doswiadczeniu .

Edytowane przez mmcv
Opublikowano (edytowane)
@oxygene113 czytaj prosze ze zrozumieniem co sie do Ciebie pisze bo rece opadaja...

No widzisz tez nie czytasz ze zrozumieniem, bu kumpel ma automata a ja manuala. Kumpel ma przejechane 80 tys i 2007 rok , ja mam 18 tys i 2011 rok. Nie ma co sie napinac. Akurat ostatnio mi sie kolega zalil , ze bedzie sprzedawac auto wlasnie ze wzgledu na dosc spore spalanie (ceny paliw ciagle rosna). Tez sie moim przejechal i stwierdzil, ze jego ciagnie ciut lepiej (moc), ale jak zobaczyl jak ja czesto tankuje (raz w miesiacu) i robie okolo 800 km to zdziwko zaliczyl. Nie wiem moze cos mu sie popsulo w samochodzie, ale w grudniu mial przeglad i nic podejrzanego nie wykryli. Z reszta od poczatku mial takie picie a juz nim jezdzi kilka lat (przyznaje, ze lubi sie scigac, ale po co wlasciwie jest BMW?).

Edytowane przez oxygene113
Opublikowano (edytowane)
a co ja napisalem wyzej... :mad2: :mad2: :mad2: 0.5 na trasie jak 3.0d jedzie za 2.0 - bo tam gdzie Ty sie meczysz ja jade na 3/4 gazu .

Przy jezdzie po miescie bedzei do 2l roznicy . Przy jezdzie mieszanej spokojnie do 1l , zalezy kto gdzie i jak jezdzi.

Chlopie ... mam 118d dopiero co sprzedalem 320d a teraz jezdze 530d mam sluchac Ciebie i Twojego sasiada i forów amerykanskich czy kierowac sie wlasnym doswiadczeniem...? To chyba zrozumiale ze jak masz 3litrowy silnik to czesciej odkrecasz bo jest wieksza frajda !

Co to sa dosc szerokie 19 ? nie wiesz na jakich gumach jezdzisz ??? :mrgreen:

Zreszta...koncze z Toba ta dyskusje bo Ty swoja wiedze opierasz na czytaniu forum(nie dokonca chyba ze zrozumieniem co wynika z Naszej rozmowy tu ...) a ja opieram na doswiadczeniu .

No to pisz ze od razu ze 2 litry wiecej w miescie, na mieszanej 1 i zgoda. Na trasie kto jezdzi 180hm/h? Jesli nawet to chwilke. Wiekszosc czasu spedzonym w samochodzie to normalna jazda i nie ma co popadac w obled. 20d jest znacznie ekonomiczniejsze i kropka.

Nie wiem jakie mam opony, specjalnie zaraz zejde do garazu i to sprawdze. Nie jestem fanem motoryzacji. Ja tylko wsiadam do samochodu odpalam silnik i jade - reszta sie nie liczy.

Opublikowano

Manual , i obecny automat to niewielka roznica... Widze ze w Tobie zakorzeniony jest typ ze jak automat to +4l do przodu ...tak by wychodzilo z Twoich relacji .

Ja czytalem Cie akurat ze zrozumieniem od poczatku.

Tankujesz raz wmiesiacu ... :?: :?: :?: :?: I kupiles BMW i przejmujesz sie wiekszym spalaniem o 1-2l ??? (roznica 8-12l misiecznie ... to jest nie wiem gora 20funtow...)

Powariowaliscie? Drogie paliwo na wyspach w stosunku do zarobkow ? (smiesznie tanie... ).

Dobra bo schodze na glupi temat. O miescie napisalem na poczatku . Gadalismy o trasie bo kolega zamiescil sceena z 5.3 dlatego mnie to nie dziwilo , jakby mi to z miasta zamiescil to powiedzialbym ze mu komputer oszalal i tyle.

Nie trzeba byc fanem motoryzacji zeby wiedziec na jakich oponach sie jezdzi...

no wlasnie ...po co BMW? do emeryckiej jazdy o kropelce ? od tego jest Fabia 1.4 albo 1.9SDI .

Opublikowano (edytowane)
Manual , i obecny automat to niewielka roznica... Widze ze w Tobie zakorzeniony jest typ ze jak automat to +4l do przodu ...tak by wychodzilo z Twoich relacji .

Ja czytalem Cie akurat ze zrozumieniem od poczatku.

Tankujesz raz wmiesiacu ... :?: :?: :?: :?: I kupiles BMW i przejmujesz sie wiekszym spalaniem o 1-2l ??? (roznica 8-12l misiecznie ... to jest nie wiem gora 20funtow...)

Powariowaliscie? Drogie paliwo na wyspach w stosunku do zarobkow ? (smiesznie tanie... ).

Dobra bo schodze na glupi temat. O miescie napisalem na poczatku . Gadalismy o trasie bo kolega zamiescil sceena z 5.3 dlatego mnie to nie dziwilo , jakby mi to z miasta zamiescil to powiedzialbym ze mu komputer oszalal i tyle.

Nie trzeba byc fanem motoryzacji zeby wiedziec na jakich oponach sie jezdzi...

no wlasnie ...po co BMW? do emeryckiej jazdy o kropelce ? od tego jest Fabia 1.4 albo 1.9SDI .

Moje kapcie to Potenza RSC 255/30 R19 - cos swita?, bo dla mnie to nic nie mowi oprocz ze ladnie wyglada :)

Poza tym czepiasz sie i od funtow to prosze sie odczepic :) Kryzys jest wszedzie nawet i tu. Kazdy funt jest wazny jak sie np za chleb placi 2 funty a za kawe w barze 3 funty. Tu sie placi council tax i inne bzdety. Ubezpieczenie na samochod kosztuje fortune zwlaszcza z wiekszymi silnikami. Takze zarobki wieksze ale i wydatki odpowiednio tez. Bo jak sie tu srednio zarabia juz po przeliczeniu na zlotowki dajmy 6000 zl na reke to myslisz ze cos sie odlozy?

Opublikowano

Przod i tyl po 255? w samochodzie ktory ma 184 konie ? i Ty chcesz mi powiedizec ze to ma 7.5 do setki na tych oponach ?? chyba z gorki ...

Opony fajne :cool2: :cool2: Twarde jak glaz , same w sobie Bridestony sa twarde a co dopiero RSC na takim profilu ...