Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie odnośnie zmiany reflektorów na Dynamic. Obecnie ma polift Bi Xenon. Wczoraj zamontowałem Dynamic i "wszystko" działa oprócz oczywiście funkcji skręcania wiązki światła. Rozumiem, że muszę zamienić moduł świateł na Dynamic (mam :wink: ) i przypisania go. Co z kwestią podłączenia pinów w kostce reflektora i modułu świateł. Może ktoś z kolegów wie jakie piny trzeba "podpiąć" lub "przepiąć". Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Opublikowano
OK. zrobię tak jutro. Sprawdzałem opis kostki (przy reflektorze) w retrofit i jak nie zadziała to spróbuję podłączyć wg. tego opisu , aczkolwiek niektóre podane kolory przewodów nie odpowiadają moim kolorom przewodów w kostce reflektora :? . Jutro dam znać .
Opublikowano
Podłączyłem wg. schematu i niestety "samochód" nie widzi modułów skrętu ( LSCM RSCM) . Czy za sterowanie odpowiadają te cztery przewody co idą do gniazda reflektora ( lewy reflektor - PIN 8 - niebieski z brązowym paskiem , PIN 9 - żółty z brązowym paskiem , PIN 10 - niebieski z czerwonym paskiem, PIN 11- żółty z czerwonym paskiem i prawy reflektor PIN 8 - niebieski z brązowym paskiem , PIN 9 - żółty z brązowym paskiem, PIN 10 - niebieski z czarnym paskiem, PIN 11-żółty z czarnym) . Oczywiście mam komunikat awaria doświetlania zakrętów. Może ktoś z kolegów pomoże :wink: .
Opublikowano
Spojrzałem na podłączenie gniazda reflektora wg. kolorów instalacji poliftowej i kolorów przewodów z instalacją przedliftową i kolory przewodów są zupełnie inne. Zauważyłem że PIN 8 jest "pusty" ?! Nie mogę otworzyć schematu WDS , jakby ktoś z kolegów napisał mi od czego są te przewody byłbym wdzięczny. Myślę , że dwa piny to CAN i dwa zasilanie .
Opublikowano

Okazało się , iż przewody od sterowania są trzy w polifcie :? , kolega zobaczył w WDS-ie i podłączyłem pod pin 11 (reflektor) - masa , pin - 9 (reflektor) do pin 38 modułu świateł , pin 10 9reflektor) do pinu 76 modułu świateł - lewy reflektor , a prawy reflektor 11-masa , 9 - 37 i 10-75 . Koledze udało się połączyć z modułem lewym (skrętnym) i zakodował , ale z prawym nie miał "łączności". Na chwilę obecną jak włączę światła to lewy reflektor "poziomuje" i "pionuje" reflektor , ale lewy ani drgnie. Po kilkunastu sekundach pojawia się komunikat awaria świateł doświetlających. Błędy mam takie E51D , E51A , 9CC5, 9CBE . Czy mam uszkodzony prawy moduł skrętu ewentualni silniczek w reflektorze? Najdziwniejsze jest to , że jak podłączyłem pod kompa (uniwersalny) to wykazał brak komunikacji z lewym modułem (a lewy działa) ???

Jak prawidłowo powinny zachowywać się reflektory po włączeniu świateł? U mnie lewy reflektor przesuwa strumień światła w prawo i po chwili powraca na wprost, czy tak ma być?

Opublikowano

Nadal nie działa doświetlenie :? . Piny pomiędzy modułem LM a reflektorem ( 3 piny) podłączone. Wymieniłem prawy moduł skrętu, ponieważ nie chciał się zakodować. Po wymianie zakodowany ale, tylko działa poziomowanie góra dół ( lewy działa w pionie i poziomie) po przekręceniu stacyjki. Podczas dalszej akcji dowiedziałem się, że muszę podłączyć po moduł LM (piny 71 i 72) PT CAN, ponieważ wcześniej miałem zwykłe lampy (nie ksenony) . Znalazłem w jednej kostce PT CAN ( plecionka przewodów koloru czerwonego i niebieskiego z czerwonym paskiem) i podłączyłem do pinów 71 i 72 w module świateł, ale niestety nadal nie działa doświetlenie. Na chwile obecną nie mam pomysłu. Błędy E51D , E51A, 9CB3 , 9CB2 i 9CBE.

ps.

Kurcze znowu monolog :?

Opublikowano
Częściowo ogarnąłem temat, na chwilę obecną mam w LM jeden dziwny błąd A8A8, natomiast reflektory skręcają zgodnie z ruchem kierownicy, ale... jak skręcam na postoju w prawą stronę to włącza się doświetlenie w lewym reflektorze??? Natomiast skręcając w lewo doświetlenie nie włącza się w ogóle?! O co tu chodzi?! Może ktoś z kolegów wyjaśni mi działanie bi xenon dynamic :wink:
Opublikowano

Czy ktoś z kolegów mógłby mi podać , nr pinów w module LM (świateł) od doświetlania zakrętów w reflektorze. Prawdopodobnie muszę przepiąć piny w module świateł. Z góry dzięki.

Ps. Nie mogę odpalić tego WDS-a (problem z Javą) :?

Opublikowano
Częściowo ogarnąłem temat, na chwilę obecną mam w LM jeden dziwny błąd A8A8, natomiast reflektory skręcają zgodnie z ruchem kierownicy, ale... jak skręcam na postoju w prawą stronę to włącza się doświetlenie w lewym reflektorze??? Natomiast skręcając w lewo doświetlenie nie włącza się w ogóle?! O co tu chodzi?! Może ktoś z kolegów wyjaśni mi działanie bi xenon dynamic :wink:

Na postoju doświetlenie (skręt) działa tylko w jedną stronę, więc tu możliwe że jest OK.. Jak mi się uda to postaram się sprawdzić organoleptycznie u siebie (światła nietykane więc powinno być tak jak fabryka przykazała)

Opublikowano
Czyli na 100% doświetlenie zakrętów statyczne działa na postoju tylko w jedną stronę tzn. doświetla prawą stronę?
Opublikowano
Czyli na 100% doświetlenie zakrętów statyczne działa na postoju tylko w jedną stronę tzn. doświetla prawą stronę?

Na 200% tak to działa. Jeśli nie jedziesz to tylko prawą stronę, dopiero w ruchu soczewka chodzi w każdą stronę. Na forum też było dokładnie opisane nawet o ile % soczewka się odchyla maksymalnie.

Opublikowano
Na postoju na 1000% tylko w prawo zauważysz natomiast w lewo musisz być w ruchu i to o minimalnej prędkości jazdy jak się nie mylę 40km/h więc aby to sprawdzić musisz jechać sam ciemną drogą i kręcić lewa prawa aby zauważyć czy w lewo też doświetla ale jeśli działa w prawo to i lewo powinno być OK.
Obecnie BMW E36 Compact 96r M43B16 -> M50B25 <- w dążeniu do ideału
Opublikowano

Hmmm......... właśnie wróciłem z garażu i ..... ogarnąłem temat zmiany na dynamic :8) , ale u mnie jest tak ,że będąc na postoju światła statyczne (doświetlanie) działa w prawo jak i lewo ...... obalam Waszą tezę, że tylko działa w prawo he he

Pozdr.

Opublikowano
U mnie też tylko przy skręcanie z kołami skierowanymi na wprost i na prawo światła idą w prawo. Przy skręcaniu z kołami na wprost i skreceniu w lewo nie reagują.
Opublikowano
Panowie , ale cały czas chodzi mi o doświetlenie zakrętu statyczne a Wy mylicie z doświetleniem dynamicznym.
Opublikowano
Kolego.dokladalem sobie bi xenony skretne z 2009r do mojej e60 z 2004r i wszystko dziala. Tez mialem problem z ogarnieciem doswietlania i nigdzie nie mialem pomocy. Nikt nie mogl tego ogarnac"podobno przed 03.2005 sie nie da.... NIE PRAWDA!!! wiec potrzeba modul lm2 ahl..... jesli auto jest z przed 2005r nalezy przeciagnac 12 przewodow z modulu ahl pod schowkiem do modulu lm2 ahl. Kolejno pin 2 do 38......pin3 do 37....pin5 do 27... pin6 do 7..... pin 8 do 55....pin9 do 54....pin 13 do 71...pin 14 do 72... pin15 do 66....pin 16 do 46.....pin 17 do 76..... pin 18 do 75... w lampach bi xenon ahl doswietlanie zakretow dynamiczne bedzie juz dzialac. A statyczne .... pin nr.6 z lampy lewej gruby bialo niebieski przewod do pinu 12 lm2 ahl a pin 6 z lampy prawej gruby bialo zielony do pinu 50 lm2 ahl. Te przewody we wszystkich lampach sa uzywane do swiatel drogowych.
Opublikowano
Mógłbyś kolego napisać to tydzień wcześniej he he , też już wszystko ogarnąłem, ale ty miałeś przedlifty skrętne i zmieniałeś na polifty skrętne, ja niestety kolego miałem większe wyzwanie tzn. miałem w oryginale zwykłe lampy i zmieniałem na polifty ksenon dynamic. Wymieniłem moduł świateł na LM2 AHL i kombinacja z "przepinaniem" pinów w module i w reflektorach :wink:
  • 7 lat później...
Opublikowano

Witam wszystkich. Jestem nowy na grupie. Również mam ten sam problem co kolega wyżej. Zmieniłem lampy xenon na xenon dynamic (przedlift) wraz z modułem Lm2 AHL (mój stary to LM LWR)  lampy założone, moduł zakodowany i vin zmieniony( żadnych błędów w inpie)zielona dioda również nie mruga. Lecz nie dziala poziomowanie oraz skręt. W tej mniejszej wtyczce przy lampach w mojej instalacji są 4 piny w gnieździe do lampy 3 piny. Czy ktoś pomoże jak to podłączyć (przepiac piny żeby hulało?    Czy tak jak kolega Marecki8518 pisał wyżej ? Tylko jego lampy polift moje przedlift(czy to bez znaczenia?)Z gory wielkie dzieki!;) pacjent BMW e60 10.2005 rok