Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. W moim Bmw e46 na pierwszym i drugim biegu od jakiegoś czasu słychać chrupanie w trakcie gwałtownego przyśpieszania. Kiedyś mając dostęp do kanału zauważyłem duże luzy na podporach, dlatego uważam że trzeba ja wymienić i przy okazji chciał bym wymienić łącznik wału ponieważ on też może być przyczyną. Wiem że przyczyn może być wiele ale mi się wydaje że to prawdopodobnie to, zresztą wyjdzie w trakcie naprawy. Orientuje się ktoś ile może wynieść robocizna za wymianę łącznika wału i podpory wału , oraz ile mniej więcej czasu powinno to zająć mechanikowi ?? Orientuje się ktoś ?? :)
Opublikowano

U mnie był metaliczny stuk przy ruszaniu przód - tył i zmianie na 2. Okazała się podpora wału - suche łożysko (był oryginał z 2004), i przy okazji (jedna robota) wymieniłem łącznik wału.

Nie powiem - to dodatkowe koszty - ale nie żałuję.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Podepnę się pod temat i mam pytanko bo ostatnio zaczął dochodzić z okolic lewarka skrzyni biegów dziwny dźwięk. jak przejadę tak z 3km to zaczyna głośniej słychać ten oto dzwięk : https://youtu.be/1kwJnbYH86A (jakby coś ocierało o coś ) :( . Nie jestem pewien czy to jest łożysko na podporze wału. Może rozwieje ktoś moje wątpliwości?
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Napewno nie jest to łożysko na podporze wału bo gdzie podpora a gdzie skrzynia, skoro słychać z okolic lewarka to podpora odpada.

Sprzedam DYNAVIN N6 do E46,stan idealny.

Pozdrawiam

Opublikowano
Jak jeździłem w208 to miałem też problem ze stukami na 1 i 2 biegu. WYmiana podpory skrzyni i łącznika na wale pomogła. Co do dyfra też miałem zastrzeżenia bo wył ale szybkie sprawdzenie wyeliminowało jego uszkodzenie. Tzn znaleźć dobrą drogę w miarę bez dziur, rozpedzić się do 120-140 na najwyższym biegu i jechac kompletnie bez gazu tak by silnik sam wytracał prędkość no i wsłuchawać sie czy to dyfer wydaje dziwne dzwięki.
civic VI 1.4+>clk200k>a4b6 1.8t>x3 3.0d>e46 2.0d touring>e46 2.2 touring