Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM !!!

Raczej bede w lipcu w Niemczech i chcialbym sobie tam kupic autko.

I na razie sie zastanawiam jakie:Marzy mi sie bmw oczywiscie :D E36 316 czy 318 (jakby nie dalo rady to moze E30 hmm) ,ale tez rozmyslam nad Golfem III czy Honda Civic...

Mam do przeznaczenia 6 no max 7 tys.zł.(bez oplat)

Czy jest jakas realna szansa na kupienie za ta kwote w miare dobrego autka(taki zeby lac i jechac :mrgreen: )??Co byscie polecali?Prosze o pomoc bo nie bardzo sie orientuje.Z gory wielkie dzieki :wink:

pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

wiadomo ze BMW 318i E36 bedzie najlepszym rozwiazaniem :D

mysle ze za 1500-1800 euro dostaniesz jakas fajna 318 E36 no ostatecznie 316 E36 :8)

jak ja mialbym kupowac BMW to napewno nie E36 bym wolal E30 E34 lub nawet E32 sa ladniejsze i lepiej wykonane i za tepieniadze mozna cos sensownego dostac :D

moje modele
Opublikowano
czyli masz ok 1500 euro, jak chcesz lac i jechac to szukaj E30, E36 w tej kwocie sobie odpusc bo nikt dobrej E36 w takiej cenie Ci nie sprzeda, a E30 mozna kuipc juz w dobrym-bardzo dobrym stanie
Opublikowano
Za 7tys zlotych kup honde civic hatchback. :worried:

albo Golfa III. BMW zdecydowanie sobie odpuść.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

Kup Opla Astrę, piszę całkowicie serio, Honda jest skomplikowana technicznie.

Ostatnio na forum z kimś polemizowałem na temat zakupu dobrej e30 za 500 euro, uważam, że za te pieniądze będzie to złom. Teraz czytam, że za dobrą e30 trzeba dać 1500 euro i z tym się zgodzę. Tak czy inaczej czekam na prezentację tej za 500, być może już jedzie tylko ma "przygody" po drodze.

Opublikowano

bierz Honde...oprocz makaronow druga polowa rodziny jezdzi tylko Hondami...nie ma zadnych problemow z czesciami,czesci sa tanie (nie te czasy co 10 lat temu) no i ta bezawaryjnosc...opel przy tym to jakies nieporozumienie...

KUPUJ CIVIC'A!

Opublikowano
Za 2000eur. można znaleźć na mobile sporo E36. Pierwsze słyszę żeby E30 była lepiej wykonana od E36. To by oznaczało, że BMW obniżyło jakość. A z tego co wiem, to wszyscy ją podnoszą.
Opublikowano
albo Golfa III. BMW zdecydowanie sobie odpuść.

Zdecydowanie popieram kolege :cool2: . Mialem Golfa III CL, '95, od I-go wlasciciela :cool2: , bezwypadkowy, 5-cio drzwiowy, klima, wspomaganie kierownicy i dwie poduszki a poza tym nic wiecej :| - golas....

... ale kupilem go w 2004 z 136 tkm na liczniku, dokladnie po dwoch latach mialem 60 tkm :duh: wiecej i nic nie robilem. Wymienilem tarcze i klocki :mrgreen: - najsmieszniejsze jest to :lol: , ze dwa dni przed sprzedaza immobilajzer zastrajkowal, ale wystarczylo przeczyscic styki i bylo wszystko ok. Sprzedalem go za 8000 PLN + oplaty...

Za te pieniadze polecam Golfa III !!!

Bayerische Motoren Werke... i tak trzymac!!!

http://img435.imageshack.us/img435/930/fv3df.png

Opublikowano

No wlaśnie sobie tak mysle ze to troche za malo zeby myslec o BMW... :(

Chociaz na mobile.de czy autoscout24 pelno jest ogloszen ze za 1.500e mozna kupic bmw e36 !! w tej cenie to prawie wcale nie ma e30 !! stoja gdzies tak po 1.000e...I duzo E36 w tej cenie wydaje sie byc dobrych(moze pozory..:/) Z kolei nie wiem czy warto sie wogole zastanawiac nad E30 - napewno byla by w dobrym stanie za te pieniadze ale jakby nie patrzec to juz zabytek(roczniki '88 '89 czy '90 max).E36 to tak za te pieniadze '92 plus minus widze...jakby nie bylo to juz sa nastepnej generacji moze by pojedzily troche-w koncu to BMW-tak sobie mysle,chociaz pewnie wiekszosc jest dojechanych, i co chwile musialbym kupe kasy w nia wkladac no nie??

A Wy ile daliscie za swoja E36 bo widze ze sporo z Was ja ma???

No nie wiem sam ...po waszych wypowiedziach mysle teraz najbardziej o Hondzie Civic(Golfy III wychodza dosc drogo-maja duze przebiegi kolo 200tys,chociaz ich jednotski napedowe sa chyba jednymi z najlepszych) za te pieniadze to sa naprawde w dobym stanie z tego co widze i roczniki tak kolo '94 '95 calkiem niezle...no napewno mniej pala,a o awaryjnosci to za bardzo nie wiem ale chyba nie sa takie zle?...

Chociaz co BMW to BMW marze o tym-podobnie jak Wy kocham te auta!! (rodzice mieli kiedys stara 7,mieli bo palila "100/100" :D ) ale chyba teraz nie warto sie w to pakowac co ??

Opublikowano

W BMW, Audi czy Merolka jak najbardziej warto się pakować pod warunkiem, że ma się kasę na samochód i jego utrzymanie. Marki te nie są drogie ale tanie też nie.

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z faktu, że po kupnie zamęczonej E36 za np. 1,5k Euro doprowadzenie jej do normalnego stanu może spokojnie kosztować 10-15k PLN. Z tego właśnie powodu zdecydowanie trzeba szukać samochodu, którego stan jest najbardziej zbliżony do perfekcyjnego nie żałując 500-1000 Euro przy zakupie.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
No wlaśnie sobie tak mysle ze to troche za malo zeby myslec o BMW... :( (...) No nie wiem sam ...po waszych wypowiedziach mysle teraz najbardziej o Hondzie Civic(Golfy III wychodza dosc drogo-maja duze przebiegi kolo 200tys,chociaz ich jednotski napedowe sa chyba jednymi z najlepszych) za te pieniadze to sa naprawde w dobym stanie z tego co widze i roczniki tak kolo '94 '95 calkiem niezle...no napewno mniej pala,a o awaryjnosci to za bardzo nie wiem ale chyba nie sa takie zle?...

Chociaz co BMW to BMW marze o tym-podobnie jak Wy kocham te auta!!

Ja tez za BMW oddalbym "prawie" wszystko... :norty:

... ale w tym przypadku (chodzi mi o twoje mozliwosci finansowe) przyprowadz sobie Golfa lll - przypuszczam, ze nie bedziesz zalowal. :roll2:

Opublikowano
a ja sie upre przy civicu.golf III przy civicu to techniczny zabytek...bez obrazy dla fanow Vw

No i wlasnie dlatego jest banalny w obsludze - "zero" komplikacji... :mrgreen:

Opublikowano
Kup delikatnie uszkodzoną E36 np. zbita lampa i zderzak pęknięty lub błotnik przerysowany. Byle technicznie wszystko grało i wozik wyglądał na zdrowy. Takich okazji w Niemczech jest sporo, a w Polsce autko zrobisz za grosze. Kupisz Golfa lub Civica, to będziesz niezadowolony z samochodu, bo zawsze przecierz marzyłeś o BMW (z tego co napisałeś). Więc po co kupować coś innego :?:
Opublikowano
przy civicu tez zero komplikacji i zero awarii...ceny czesci jak do golfa a zaawansowanie techniczne i kultura pracy wszelakiej mechaniki zostawia Vw sto lat wstecz...
Opublikowano
Kup delikatnie uszkodzoną E36 np. zbita lampa i zderzak pęknięty lub błotnik przerysowany. Byle technicznie wszystko grało i wozik wyglądał na zdrowy. Takich okazji w Niemczech jest sporo, a w Polsce autko zrobisz za grosze. Kupisz Golfa lub Civica, to będziesz niezadowolony z samochodu, bo zawsze przecierz marzyłeś o BMW (z tego co napisałeś). Więc po co kupować coś innego :?:

No tak marzy mi sie BMW tylko jak znajac zycie kupie taka jak mowisz to na groszach sie nie skonczy,a nie daj Bóg cos powaznego siadzie to bedzie stalo w garazu,bo nie pracuje a studiuje narazie :/ a od ojca ciagle brac kase to troche glupio...- chociaz sobie najpierw myslalem ze z BMW sie "nic" nie dzieje taka marka...ale realia sa takie ze faktycznie za te pieniadze "igly" nie kupie :x ...musze uzbierac wiecej kasiory,no chyba ze znajde naprawde okaz od dziadka ktory chce sie szybko pozbyc :D

Fakt za ta kase zaden nie bedzie idealny ale jednak musze szukac dla mnie jak najbardziej optymalnego rozwiazania(mimo wszysto :? - no chyba ze drastycznie stanieja w lipcu :D) i najprawdopodobniej zdecyduje sie na ta HONDE CIVIC - silnik 1.5 mysle ze bedzie dosc dynamiczny przy tej masie no i malo pali ok.6l/100km :8)

Takie porownanie znalazlem... (dla ciekawskich jak ja :lol: )

1)CIVIC vs GOLF

http://moto.money.pl/?FF=291&makeid1=9&makeid2=32&modelid1=251&modelid2=688&yearfrom1=1992&yearfrom2=1992&yearto1=1995&yearto2=1995&poj1=all&poj2=all&silnik1=all&silnik2=all&x=31&y=6[/u]

2)CIVIC vs BMW 3

http://moto.money.pl/?FF=291&makeid1=9&makeid2=2&modelid1=251&modelid2=50&yearfrom1=1992&yearfrom2=1992&yearto1=1995&yearto2=1995&poj1=all&poj2=all&silnik1=all&silnik2=all&x=57&y=9

no i komentarze :D :

http://moto.money.pl/oceny_aut/Honda_Civic_V_m.html

Co raz bardziej sie przekonuje do Hondy....ale BMW i tak sobie kiedys kupie !! :P

Jak ktos ma jakies przeciwskania albo mial to autko albo moze jakas inna propozycje to prosze PISAC !!!! bede bardzo wdzieczny ..dzieki i pozdro.

Opublikowano
Szczerze mówiąc ja bym sie jeszcze pozastanawiał nad E-30 w wersji kombi z np. 1992r. Wtedy była końców produkcji i sa chyba całkiem fajne (poza tym osobiscie mi kombiak zawsze sie podobał). Tylko nie wiem czy zmieścisz sie w tym 1,500 euro za ładną i zadbaną e-30 kombi. Pozdrawiam!

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano

Szczerze mówiąc ja bym sie jeszcze pozastanawiał nad E-30 w wersji kombi z np. 1992r. Wtedy była końców produkcji i sa chyba całkiem fajne (poza tym osobiscie mi kombiak zawsze sie podobał). Tylko nie wiem czy zmieścisz sie w tym 1,500 euro za ładną i zadbaną e-30 kombi. Pozdrawiam!

PS.ja swego czasu, ale to już z 4 lata temu zastanwiałem sie bardzo pwoaznie nad ładną E-30 kombi. BYła bardzo ąłdnie wyposażona - poduszki, klima, ABS, elektryka. Zniechęcił mnie silnik bo była tylko 1,6 - i padło na moje 530i z którym sprzedażą już bujam sie z pół roku hehehe ;) pewnie ta 316 poszłaby szybciej ;)

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano (edytowane)
przy civicu tez zero komplikacji i zero awarii...ceny czesci jak do golfa a zaawansowanie techniczne i kultura pracy wszelakiej mechaniki zostawia Vw sto lat wstecz...

Znowu ten heretyk...Pierwszy raz słyszę aby ktoś mówił, że ceny części do Hondy są takie jak do Golfa III :duh: Każdy wie, że jak ma się Hondę to lepiej żeby się nie psuła, bo części są bardzo drogie :!: Moja babcia nawet wie, że do japońców są drogie części :worried:

Nicram przejedź sie każdym i porównaj, który Ci lepiej odpowiada. Koszty utrzymania BMW wcale nie są takie wysokie. Części są łatwo dostępne i stosunkowo tanie (jesli nie kupujesz w ASO). Ze spalaniem tez dramatu nie ma, a co do tego że honda spali średnio 6 litrów na 100 można między bajki włożyć...jeszcze nie słyszałem o benzynowychdieslach :mad2:

Kupuj BMW, chociażby ze względu na tylni napęd i frajdę z jazdy.

Edytowane przez Bagor
Opublikowano
nie odradzam nikomu.ma chlopak malo kasy to na sile ma si epakowac w bmw?i co bedzie stalo e36 i rdzewialo bo nie bedzie mial kasy na czesci i naprawe?moze kupic e30 ale civic 92> to o wiele nowoczesniejsze auto,ekonomiczniejsze,duzo mniej awaryjne i moim zdaniem bedzie dla chlopaka lepsze.

Jeszcze nie widziałem E36 które by rdzewiało, chyba że bite. Części są tańsze niż do Hondy, co do bezawaryjności Hondy to nie wiem skąd to wziąłeś. Toyota to się zgodzę, ale Honda :shock:. Co do awaryjności poczytaj sobie to: http://porady.autocentrum.pl/adac/rankingi_awaryjnosci_klasa_srednia.html

oraz to: http://porady.autocentrum.pl/adac/index.html

Myślę, że on sam będzie wiedział co dla niego jest lepsze i czego pragnie (ale Ty znowu wiesz lepiej :roll2:).

Opublikowano

no tak dales tu auta od 2000 roku wzwyz heh...ale za 1500e chyba chlopak nie kupi takiego

widac ze wie co lepsze dla niego bo pisze ze bedize szukal Hondy.A ze tak spytam ile znasz "osobiscie" Hond ze masz takie zdanie o nich?Skad wziales awaryjnosc Hondy???

Co do e36 to w wiekszosci modeli z poczatku produkcji gnija blotniki przednie (na dole) i progi...choc mojej to nie dotknelo...

Koszt czesci: wahacz do civika ca. 120pln (plus robota)- e36 2x sworzen po 60zl plus tuleja gumowo metalowa za 50zl= 170pln (plus robota i wcisniecie na prasie wiec wiecej),

amorki: civik 150-200zl sztuka na przod, e36- od 200zl wzwyz...itd itp...