Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Na wstępie szukałem, ale z marnym skutkiem: komp często pluł mi błędem od czujnika oleju (therm oil level sensor). Dziś wymieniałem olej i przy okazji wymieniłem czujnik w misce (miałem hella, założyłem hella). Na razie błędu brak.

Co mnie zdziwiło, to zero reakcji samochodu po przekręceniu zapłonu gdy spuściłem olej (na starym czujniku) i równie zero reakcji po odłączeniu wtyczki od starego czujnika. I też zero reakcji z podpiętym nowym niezamontowanym czujnikiem. :mad2: Co u licha? Wiadomo, że bez oleju nie zapaliłem silnika bo byłaby to głupota, a potem z rozpędu zalałem olej na stan... Na kompie zero jakichkolwiek błędów podczas zabawy z wtyczką.

Jak to ma działać i co jest nie tak? Owszem jest bagnet, ale jak coś strzeli i ubytek będzie większy to chciałem, żeby autko powiedziało... a tu kiszka i nie wiem jak zdiagnozować cokolwiek bo nawet na kompie zero wskazówek...

PS

Wiązkę od wtyczki do takiej "puszki" z wieloma kablami przejrzałem wzrokiem i brak śladów uszkodzeń naocznie...

Opublikowano

Jakbyś odpalił na pewno czujnik ciśnienia oleju by się odezwał.

A przecież poziom na wyświetlaczu w naszych bmw pokazuje się dopiero po około 5 minutach jazdy.. Przynajmniej ja tak mam w N52B30 i do tego nie mam wogóle bagnetu..

Opublikowano

Niestety w mojej przedliftowej E60 z silnikiem M54 nie ma cyfrowego wskaźnika, jest czujnik w misce i bagnet... Myślę, że nie tylko czujnik ciśnienia oleju bez oleju by się wtedy odezwał ;)

Nikt nie wie jak to powinno działać z tym czujnikiem?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odłącz wtyczkę i odpal auto to się dowiesz czy błąd będzie czy nie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pamiętam jak wymieniałem czujnik w M54 to błąd był przy odpiętym czujniku, a właściwie to chyba nawet świeciła kontrolka oleju na pomarańczowo po odpaleniu. Pamiętam też że zamiennik nie działał prawidłowo. Ale to było w E46 o ile to ma jakieś znaczenie.