Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zdjęcia z 10.03.2016

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9be47830f625.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/358895155d5c.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/5a45346d0aee.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/565e3dfd0cda.jpg

Zdjęcia po zakupie

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/ff4520c35998.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e1d9cba138f4.jpg

Przedstawiam wam moją bidulkę ;) E60 520i z 10.2003. Nie wiem czemu ale to auto na zdjęciach ma inny kolor jak w rzeczywistości, ja widze że ona jest srebrna. Auto kupiłem wczoraj. Jeszcze stoi u poprzedniego właściciela bo termina na zarejestrowanie mam dopiero na następny poniedziałek (10 dni czekać zeby zarejestrować auto :evil: ). Ci którzy czytali temat w pomocy w zakupie to wiedza a Ci którzy nie czytali to juz opisuję.

Kilka oglądałem, jedną nawet tu wstawiłem do oceny ale ostatecznie zdecydowałem sie na tą.

Auto od 3 wlasciciela, ma je od 6 lat (pisze "ma" bo jeszcze stoi u niego pod garażem co widac na fotkach). Auto ma najechane 190tys km, serwisowane w warsztacie specjalizującym sie w naprawach BMW (głównie bo jakieś rachunki z ASO tez mam), auto sprawdzone i na dzien dzisiejszy nie trzeba nic robić. Jedyny mankament to lakierowany powtórnie błotnik przedni prawy po spotkaniu ze słupkiem (kobiety ;) )

Jakby kogoś interesowało to za auto zapłaciłem 5800€

Rozkodowany VIN

Vehicle information

VIN long WBANA310X0B014654

Type code NA31

Type 520I (EUR)

Dev. series E60 ()

Line 5

Body type LIM

Steering LL

Door count 4

Engine M54

Cubical capacity 2.20

Power 125

Transmision HECK

Gearbox MECH

Colour SILBERGRAU METALLIC (A08)

Upholstery STOFF EDWARD/ANTHRAZIT (ABAT)

Prod. date 2003-10-10

Order options

No. Description

1CA SELECTION COP RELEVANT VEHICLES

235 TRAILER-HITCH WITH REMOVABLE HEAD

320 MODEL DESIGNATION, DELETION

403 GLAS ROOF, ELECTRIC

423 FLOOR MATS, VELOUR

428 WARNING TRIANGLE

441 SMOKERS PACKAGE

465 THROUGH-LOAD SYSTEM

494 SEAT HEATING F DRIVER/FRONT PASSENGER

502 HEADLIGHT WASHER SYSTEM

508 PARK DISTANCE CONTROL (PDC)

522 XENON LIGHT

540 CRUISE CONTROL

590 LT/ALY WHEELS/STAR SP. 123 W RUNFLAT

698 AREA-CODE 2

785 WHITE DIRECTION INDICATOR LIGHTS

8SA COUNTRY SPEC. RELEASE OF NAVIGATION

8SB COUNTRY SPEC. RELEASE OF TELEMATIC

8SC COUNTRY SPEC. RELEASE OF TELESERVICE

8SP COP CONTROL

801 GERMANY VERSION

863 EUROPE/DEALER DIRECTORY

879 GERMAN / ON-BOARD DOCUMENTATION

915 NO OUTER SKIN PROTECTION

Series options

No. Description

548 SPEEDOMETER WITH KILOMETER READING

851 LANGUAGE VERSION GERMAN

Trzeba dołożyć coś do tej Bidulki :norty:

Najbliższe zmiany to

-instalacja LPG (jeszcze nie wiem jaka, narazie czytam, Stag Vs Prins)

-jakieś ładne Alu 18" na lato (propozycje wzorów albo oferty miłe widziane)

-zastanawiam sie nad zaciemnieniem tylnych szyb

Jak auto będę miał juz pod domem to zrobię ładniejsze fotki i wstawie.

Edytowane przez Kajus

– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...)

– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.

M. Bułhakow

Mistrz i Małgorzata

Opublikowano

Malo zaplaciles :mrgreen: ja 3 lata temu tez kupilem 520i ale dalem 10500 euro ( moze temu ze przebieg 90 tys miala i 2005)No to teraz tylko bezawaryjnosci zyczyc :D

I niezakladaj gazu, to wcale tak duzo nie pali, mi na trasie jak jade do Polski 1300km w jedna strone wychodzi 8 litrow, a w trybie mieszanym niecale 10, wiec nie jest tak zle.

Opublikowano
te malowane na czarno felgi to od e39 pewnie z pierścieniami. 18" do e60 jest duzy wybór polecam te od M pakietu oryginały.

champion

e53 3.0dA 2005

e53 3.0dA 2004

Opublikowano

Wars ja będę głównie w mieście jeździł. Qashqai pali 14l "podtlenku azotu" wiec benzyny ok 12 by brał i myślę że podobny wynik uzyskamy w BMW. Mimo że ekonomicznie jest to małoprawdopodobne żeby ta instalacja przy moich przebiegach i czasie jakim planuje mieć to auto przynajmniej się zwróciła to serce by mnie na stacji bolało ;)

Co do ceny to po targowaniach takie mniej więcej są u mnie w okolicy za takie auto w takim stanie, widziałem nawet poniżej 5k ale tego czegoś nawet nie warto było wstawiać do oceny bo to zwyczajne szroty.

Jest jedna ładna 530i z przebiegiem ok 65 tys ale cena 13tys E ;)

Co do felg to tak mają dystansy założone i do nich mam papier od Gutachten ze mogą być na tym aucie i ciekawostka taki dokument ma ok 10 stron (Niemcy niestety, takie wymogi). Felgi od M napewno fajne ale i cena pewnie odpowiednia a ja żadnych chińskich podróbek nie chce.

Podoba mi się styling 95.

Zobaczymy co bedzie.

– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.

M. Bułhakow

Mistrz i Małgorzata

Opublikowano

Na tüv zakladasz takie jak w papierach i bez problemu wchodzi :mrgreen:( potem sie zmienia) mi ostanio robiac tüv smignal sie po placu i jedynie powiedzial ze fajna furka, pieczatka i do przodu.

A jakikoszt instalacji ? 4-5 tys zloty?

Opublikowano

Z tym TÜV masz racje tak da radę ale w razie "W" mam na myśli dzwon mogą być problemy a ja problemów nie lubię. Ok 1.5 roku temu miałem wypadek, skasowałem żony auto. Ja, mój adwokat jak i rzeczoznawca ktory potem był na miejscu twierdzimy że wina nie moja ale pech bo drugie auto prowadził doktor prawa i kręci teraz jak smarkacz w przedszkolu i tak najpierw były przepychanki z policją, potem z "bussgeld" w końcu te dwie instytucje umyła od tego ręce, potem z ubezpieczalniami które sie dogadały na 50/50 winy aż wkoncu sprawę złożyłem do sadu i rozprawa jest w sierpniu. Jak tam przedstawiciele ubezpieczalni przeciwnika nie pójdą po mojej myśli a raczej nie pójdą to potrwa to mysle z rok jeszcze. Pierwsza rozprawa próba dogadania sie, druga co i jak, trzecia z Gutachten z sądu i mam nadzieje wyrok.

Także lepiej niech wszystko jest jak byc powinno ;)

Zresztą koła chce oryginalne z BMW jest naprawde w czym wybierać, duzo ładnych wzorów.

Teraz tak patrzę styling 128 mi sie tez podoba. Rozmiaru sie nie boje tylko raczej kosztów opon.

Co do instalacji to tak jak piszesz, wyceny narazie mam od 4 do 5 tys zł od BRC po Prinsa czekam jeszcze na ofertę Pawła z Wrocławia bo u niego chciałbym to robic. Na forum LPG mozna poczytać opinie o nim a polecił mi go Caniggia z klubu Mustanga (zresztą on jest tez tam moderatorem).

M. Bułhakow

Mistrz i Małgorzata

Opublikowano

Auta jeszcze nie mam pod domem, w planach wogóle nie było kupowania felg na zimę ale ze wczoraj była okazja to zakupiłem :norty: ściągnę te koła od E39 z dystansami i założę te z fotek. Dałem 350€ wiec mysle ze okazja, 2 opony po 6mm i dwie na śmietnik (do zimy mam czas żeby dokupić).

Przy okazji poszło kilka drobnych zakupów :norty: :norty: :norty:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/4d60357a24d3.jpg

Dalej szukam felg 18" na lato

Do sprzedania będą te czarne koła z E39 (jutro wieczór będę miał auto to pomiarze bieżnik i podam, cena ... napewno najlepsza w Polce, :norty: )

M. Bułhakow

Mistrz i Małgorzata

Opublikowano

Zrobiłem dzis kilka zdjec, fotograf ze mnie żaden i pogoda tez nie bardzo ale jakoś wyszły :wink:

Dodatkowo zdecydowałem na wymianę oleju i zamówiłem Motula. Są naklejki, właściciel poprzedni wymieniał to sam (w sensie jakiś znajomy), sam tez sobie wpisał to w KS przy przebiegu 191tys, teraz ma 193kkm . Olej na bagnecie ładny ale to kilka € a myślec nie trzeba będzie. Zamówiłem też odmę bo Sven (poprzedni właściciel) nie wie czy była wymieniana :shock: mowi ze jak oddawał do warsztatu to co drugą wymianę oleju kazał wymieniać tez wszystkie filtry a ja po wymianie @@@ z chudy131080 doszedłem do wniosku że ona chyba nie pracuje jak trzeba (powietrze lekko zasysa ale po odkreceniu korka praktycznie nic sie nie dzieje). Do tego zamówiłem kabelek do INPA (tak to sie chyba pisze) i teraz będę magikiem i będę kodował :mrgreen: albo raczej rozkodowywał :duh: no i jeszcze drobnostka jak nakrętki na wentle M3. Nakrętkęk zamówiłem wiecej to dam koledze do E91 no bo przecież 4 nakrętki z M3 to plus 4HP :norty:

I tu pytanie mam. Ringi świeca w tym aucie na żółto i słabo na alledrogo widze jest aukcja gdzie koleś sprzedał dużo takich żarówek. Czy ktos z was ma je? Czy nie bedzie problemu z jakimiś komunikatami na desce? Warto to brać?

http://allegro.pl/ringi-led-marker-10wat-bmw-e39-e53-e60-e61-e65-e87-i5670845632.html. <---- ciezko to zamontować czy dostep raczej OK?

M. Bułhakow

Mistrz i Małgorzata

Opublikowano

M. Bułhakow

Mistrz i Małgorzata

Opublikowano

Po przebojach z dziadami z DPD wkoncu mam paczkę po która jeszcze musiałem jechać 20km do innej miejscowości żeby odebrać. Po reklamacji jutro powinna dotrzeć do "mojego" Paket Shopu" paczka z olejem i filtrami.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/872d67810966.jpg

M. Bułhakow

Mistrz i Małgorzata

Opublikowano
mogłeś zimową kupić .Odma jest o otulinie z pianki oraz przewody są w izolacji. Ja taką kiedyś kupiłem do silnika M54B25 192KM - jeździłem na LPG i pamiętam że przestał zbierać się osad pod korkiem i na pokrywie zaworów. Współczuje ci wymiany - większość po omacku, trudno jest prawidłowo spiąć wąż który idzie do "klawiatury" z odmą. trzeba ustawić prawidłowo wąż i przekręcić odmą aby zaskoczył zamek.

champion

e53 3.0dA 2005

e53 3.0dA 2004

Opublikowano

Szczerze to pierwsze słyszę o zimowej odmie :shock: :shock: :shock:

Szukałem w kilku sklepach, na alledrogo a kupiłem na ebay.de i nigdzie sie nie natknąłem na takie cudo.

Co do wymiany to za tydzień mam termin na gaz u Pawła w V-Gaz i wtedy bedzie ściągany kolektor wiec wymiana to żaden problem :wink:

Z ciekawości popatrze co to za odma zimowa.

M. Bułhakow

Mistrz i Małgorzata

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Auto juz po operacji doposażania w "podtlenek azotu". Montował Paweł z V-Gaz we Wrocławiu a opinie o zakładzie mozna poczytać na forum LPG (mi polecał go Caniggia z HD Customs). Przejechane od soboty ok 1000km i jestem bardzo zadowolony, nie szarpie, nie czuć przełączania a nawet go nie słychać itp. Itd. Oby tak dalej. Cała operacja trwała 2.5dnia, regulacje na ciepłym, zimnym itd. Co warto wspomnieć na koniec miłe zaskoczenie i 200zł taniej jak umówione (razem z papierami na Niemcy 4800zł). Spalania w mieście nie znam jeszcze bo pierwsze tankowanie było po regulacjach, trochę miasta, trochę trasy i do tego kasowane kilometry. Na trasie spaliła w 3 osoby i dość solidnie załadowany bagażnik 10,2l podtlenku na 100km przy prędkości 140km/h na tempomacie (okolice Berlina nawet to uwieczniły na odpowiedniej fotografii wiec juz czekam na dokumentacje :cry2: )

Przy okazji wymieniony zestaw startowy. Odma nie była w tragicznym stanie wiec poprzednik raczej jak mówił co drugą wymianę ją wymieniał. Rozpołowiłem ją (młotkiem :norty: ) i co prawda było tam trochę syfu ale ale bez tragedii.

Przełącznik

c2274640cadd.jpg

Motor

2306f9ca42ef.jpg

Motor 2

25ac44189f27.jpg

Kolektor

93ceecf864f9.jpg

Od spodu

d5819446a461.jpg

Zamknięty

23464f792cf5.jpg

M. Bułhakow

Mistrz i Małgorzata

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jakie wtryski i komputer,bo reduktor R01.
Opublikowano

Reduktor masz racje ACR01 do 250KM (zapas jest)

Reszta to:

Sterownik Stag QMAX

Wtryskiwacze ACW03

Butla Bormech 55L

M. Bułhakow

Mistrz i Małgorzata

Opublikowano

Absolutnie żadnej różnicy. Nawet jeśli jest faktycznie jakiś spadek mocy to chyba tylko hamowania mogła by to wyczuć. A tymczasem lecą kolejne km po mieście i zarówno wóz jak i "podtlenek" sprawuje sie idealnie. Jestem bardzo zadowolony (juz pukam w niemalowane drewno, pluje przez lewe ramie itd. Nie zapeszać ;) ). Zresztą Paweł chyba też ze swojej pracy jest zadowolony bo widze że zrobił jej wątek na forum LPG i wstawił zdjecia Bidulki jak była operowana :cool2:

http://lpg-forum.pl/bmw-520-2004r-by-v-gaz-t54557.html

M. Bułhakow

Mistrz i Małgorzata

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zakup z tego tygodnia.

Czy dobrze rozumiem ze jak rozkodowuje VIN i na dole jest zdjęcie poglądowe to koła na których stoi to są takie na jakich wyjechała z fabryki? Bo jak tak to wracamy do oryginału ;)

85af5ae30970.jpg

M. Bułhakow

Mistrz i Małgorzata

Opublikowano
Akurat ja mam letnie kapcie na 18stkach styling 123 :mrgreen: wyglada bardzo dobrze. A jak tam spalanie wyszlo na trasie? Benzyny? mi na odcinku 1300km w jedna strone jak lece do siebie, wychodzi 8.2 wedlug kompa :D a realnie jakies 8.6 ( przy predkosci 150 na tempomacie, czasami tylko w de porwie mnie i troche lece po 200+ )
Opublikowano
Z podobnymi prędkościami jeżdżę to komp pokazał mi 7.6. Ile w rzeczywistości nie wiem.

M. Bułhakow

Mistrz i Małgorzata

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

No i 200k pękło dzis Bidulce. Nie wiem skąd się te kilometry biorą :roll: Miałem nią nie za wiele jeździć :wink:

I tu mam pytanie. Olej zmieniłem przy 193 tys km, przejechałem 7 tyś., po wymianie na bagnet pokazywał równo połowę swojej miarki, teraz jest 1/4 może troszkę mniej, czyli na te 7k wypiła mi 1/4 może 1/3 miarki. Ile jest oleju od minimum do maksimum?

Dolewać nie będę bo nie ma sensu, wymienię odrazu cały olej - juz zamówiony :cool2: ale z ciekawości chce wiedzieć ile bierze.

6fcdfbf4481d.jpg

M. Bułhakow

Mistrz i Małgorzata

Opublikowano

Od minimum do maksimum jest 1 litr.Czyli jakieś 250ml Ci wypił,jest dobrze,moja na 5 tysięcy wypiła jakieś 800ml i w sumie również jestem zadowolony z takiego wyniku.Kuzyn ma Audi b6 z nieszczęsnym 2 litrowym benzyniakiem i wychlał mu litr na 1500km.

Wysłane z Nexusa 6