Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, panowie nam takie pytanie od dobrych 3miesiexy zauważyłem jakiś problem z turbina. Nie wiem czy jest zasyfiona czy do regeneracji. Problem jaki występuje to:

Odpalam auto dajmy na to rano, albo nawet w południe jak silnik jest zimny i turbina lapie normalnie dajmy na to od 2tys. Gdy gdzies przyjade silnik jest zagrzany zgaszę go i gdy wrócę za 5min ,albo odrazu jakbym go odpalił to turibna lapie od 2.8 tys.. A jak wiemy disela wysoko nie pokręcimy i tu mnie to ciągle boli co jest grane. Cy ktos miał podobny problem? Bmw e46 320d po liście

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

turbo sterowane podcisnieniowo wiec do sprawdzenia przewody (najlepie zmienić), zaworek (mozna podmienic z egr albo kupic nowy) czujnik cisnienia w kolektorze i wiele innych zmiennych

wiec najlepiej zaczac od kompa i spr bledy, moze to bedzie wskazówka

jak nie bedzie bledow to live data i sprawdzic co sie dzieje gdy turbo nie wstaje

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

Tutaj dwa podgladowe filmiki na pierwszym normalne przyspieszenie.

A tutaj pedal gazu wciśnięty opor i lapie wysoko nie wiem czy to zauważycie czy nie,ale może cos tam ktos dostrzeże

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Filmy są prywatne. Przestaw żeby wszyscy mogli zobaczyć.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Teraz jest ok. Zrób jak napisał puzon. Powymieniaj węże podciśnienia. Jak nigdy nie wymieniane to koniecznie. Zaworki też wyczyść albo wymień i daj znać czy pomogło.
Opublikowano

Problem jest w tym ,ze ja kompletnym laikiem jestem:D musze znajomego poprosić czy by mi pomógł. Bo turbina jakby sie konczyla to by byly inne efekty co?

PS. A tak jaka dlugo jeżdżę to nie wymienislem wężyków także przyczyna może stać po ich stronie albo te zaworki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja też mechanikiem nie jestem i wymiana tych wężyków to nie jakaś wielka filozofia, wciągasz jeden docinasz taką samą długość i wkładasz nowy. Te od turbo da radę bez większego rozkręcania, ale do reszty warto ściągnąć kolektor ssący. Ja kupiłem chyba ze 3 metry silikonowego przewodu o średnicy 3mm. Zaworek od turbiny wymienisz bez problemu bo jest na widoku przykręcony po stronie pasażera w komorze silnika. Od EGR już gorzej bo jest koło filtra oleju i mało miejsca, ale da radę. Jak masz takie które można wyczyścić, to rozbierasz, czyścisz, montujesz i sprawdzasz efekty. Tutoriale do takiej roboty znajdziesz na necie bez problemu.
Opublikowano
Ok poszukam cos. Postaram się cos zdzislac. A jeszcze powiedzcie mi jakby turbo padalo podobne sa efekty? A jeszcze jedno gdzie kupie wezyki? W aso? Bo czytam ze tylko aso.
Opublikowano
M47N do kwietnia 2003 roku ma fabryczny problem z turbo i softem. Trzeba zaktualizować program i przeprowadzić podstawowe procedury naprawcze tj, wezyki, zawory, czyszczenie MAF, MAP i EGR.
Opublikowano
Problem jest w tym ,ze ja kompletnym laikiem jestem:D musze znajomego poprosić czy by mi pomógł. Bo turbina jakby sie konczyla to by byly inne efekty co?

PS. A tak jaka dlugo jeżdżę to nie wymienislem wężyków także przyczyna może stać po ich stronie albo te zaworki.

mozesz wymienic najpierw turbo za pi razy drzwi 1tysiac zl a pozniej wezyki podcisnienia za 10zł, jaki problem ?

dostales instrukcje co masz zrobic, co masz sprawdzic, inaczej problemu nie rozwiążesz, masz dwie lewe rece to szukaj kolegi co ma dwie prawe i sie uzupełnicie, jeden zaczyna od najprostrzych najtanszych rozwiazań, inny płaci i płacze, ogladales kiedys bedzie pan zadowolony na tvnturbo ?

Opublikowano
ogladales kiedys bedzie pan zadowolony na tvnturbo ?

szkoda tylko że nie podają danych tych naciągaczy:

"...dopisz jeszcze wymianę czegoś tam bo to nie może tylko być wężyk..." ot coś podobnego niedawno słyszałem w tym programie. Normalnie w większości warsztatów złodzieje. No i jeszcze jak babeczka przyjedzie...

Opublikowano (edytowane)

pewnie by sie zaraz sądzili albo coś stad brak adresów a szkoda....

jednak taka jest rzeczywistość, jak wpada klient co mowi raz ma moc raz nie i mowi pewnie turbina to w warsztacie wiedzą ze będzie to turbina niezależnie co wyjdzie podczas sprawdzania....

a wyjdzie węzyk, zaworek lub wariujacy czujnik (czy zalepiony nagarem), zrobią ale policzą za turbo :roll:

jak sam nie zrobisz, nie sprawdzisz to niczego pewnym być nie mozesz... takie realia, bmw na warsztacie to dla mechanika pojawia sie w oczach rozbity bank $$

i aby była jasnosc nikt nikomu nie karze wymieniac turbo we wlasnym zakresie a jedynie sprawdzisz osprzęt który odpowiada za jej prawidlową pracę, robota prosta, szybka i w wielu przypadkach wystarczająca do usuniecia usterki

Edytowane przez puzonn

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W ostatnim odcinku (powtórka jakaś) był tak zacny warsztat, że poświęcili mu całe pół godziny. Jakiś opel corsa, agila czy coś podobnego:

-uszkodzony czujnik wałka rozrządu i zapchany kawałkami filtra powietrza przepływomierz. Wycena eksperta max. 200zł i 1,5 godz, a panowie w warsztacie wymienili rozrząd (na łańcuchu), potem wymienili olej na rzadszy niż był i oddali po 2 dniach z siwym dymem z rury i zaśpiewali 2800zł. :norty:

Opublikowano
Hahah tam sa czasem ladne elementy:p na takie programy sie fajnie patrzy, tak jak na usterkę albo taka robota i wiele innych ciekawych;) realia polskich firm i partactwa
Opublikowano

Dzis zabrałem się za czyszczenie przeplywki. Czy tam egr..:p jestem laikiem takze wiecie. No i wygladala fatalnie cala zaklejona brudem ten tloczek w środku nie chcial sie ruszać. Teraz go wyczyscilem psiknslem ronsonem żeby smarowania troche dostal i zobaczymy efekt. Jesli dalej auto mulic będzie będę dalej cos rozbieral. To co umiem sprobuje zrobić.

http://zmniejszamy.pl/global/uploads/img_20160227081207_WP_20160227_11_36_23_Pro_zmniejszamy_pl.jpg

http://zmniejszamy.pl/global/uploads/img_20160227081314_WP_20160227_11_36_30_Pro_zmniejszamy_pl.jpg

http://zmniejszamy.pl/global/uploads/img_20160227081405_WP_20160227_12_12_43_Pro_zmniejszamy_pl.jpg

Nie jest i tak jakas najczystsza,ale nie mialem odpowiednich narzędzi żeby bardziej to wyskrobać. Psikalem to dimerem a następnie nozyk szczoteczka śrubokręcik i tak aż do czystego.

Przejechałem sie przed chwilka,sle dalej późno chyta.. Może jeszcze musi wydmuchać syf. Gonie go ciągle zobaczę na czasie czy jalas poprawa będzie. Gdzie te elektrozswory znajdę? A te węże podciśnienia sa gdzies opisane na forum jak i które wymieniać bo ja nie wiem które to:p

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przetwornik ciśnienia (elektrozawór) od turbiny masz na prawej podłużnicy, najdziesz go po przewodach podciśnienia, które masz wymienić :wink: a które to? Takie jak ten, który odpinałeś od zaworu egr, tak to nie przepływomierz :lol: jego lepiej nie ruszaj. Masz foto poglądowe:

http://x3.cdn03.imgwykop.pl/c3201142/comment_9tM2IBBK7nkcb4Ts0Myrze5butnxHrFX.jpg

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak jesteś mocny w różnego rodzaju loteriach to możesz próbować używkę :wink: wiele osób jeździ na pierburgach z alledrogo za ok 150,- i chwalą sobie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Pod jaka nazwa ich szukac? Bo wpisuje elektrozawór turba bmw e46,ale wyskakuje mi z 5eleltrozaworow. A czy przy podlaczeniu auta pod kompa i przejechaniu się idzie zobaczyć czy elektrozawor szwankuje? Czy tego raczej komp nie wykryje?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL