Skocz do zawartości

wytrzymalosc skrzyni manualnej/automatycznej i sprzegla ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

zalozmy ze pacientem bedzie f11 z 2012 520d 184ps ile wytrzyma skrzynia manualna i ile automatyczna? i koszty wymiany jej na nowa i koszty wymiany sprzegla w obu przypadkach.

pytam bo szukam czegos w kombi przez moment zastanawialem sie nad passatem z 2012 ale skrzynie DSG sytrzymuja 150-200 tys km a koszt nowej to okolo 25 tys sprzeglo ok 8tys.

jak wyglada to w f11?

pozdr

Opublikowano

znajomek mial od nowości 520d RWD w automacie nastukał nią 230 tys km i ze skrzynią i sprzęgłem nic nienrobił

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

z własnego doświadczenia na innych autach:

Skrzynia manualna:

zalety - praktycznie bez obsługowa

wady - wymieniać trzeba dwumasę (jak ostro ruszasz to powiedzmy, że nawet i co 100tyś); namachasz się bo to MANUAL ;)

Skrzynia automatyczna:

wady - trzeba zmieniać olej, trzeba zatrzymać auto do zera by zmienić bieg np. z jazdy do przodu na wsteczny, bo inaczej będzie krótko żyła, pewnie nie jest aż tak długowieczna jak manual ze względu na skomplikowanie układu

zalety - ZF8HP... bajka :) nie wyobrażam sobie F10 bez tej skrzyni ;) (no chyba, ze ktoś jeździ sportowo)

Opublikowano
Jak się nie pałuje, nie wyjeżdża codziennie pod stromą górkę z podziemnego garażu tuż po uruchomieniu, nie bawi ręczną zmianą za często i - jak napisał Kosa - czeka, aż się zatrzymają wszelakie mechanizmy obrotowe przed zmianą na wsteczny czy odwrotnie, to nawet bez zmiany oleju można zrobić 400 - 500 tys.
Opublikowano

Ja w zf8hp mam już zrobione ponad 200tys, chodzi idealnie. Jeździłem ostatnio nową serią 4 i nie odczuwalem różnicy. Krótko mówiąc, jak dbasz tak masz. Skrzynia ta jest w stanie wytrzymać tyle co silnik. Brak dwumasu to mniej problemów. Olej wymień co 80-100 tys i tyle.

Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
witam

koszt nowej to okolo 25 tys sprzeglo ok 8tys.

jak wyglada to w f11?

pozdr

Skąd ty takie ceny wziąłeś, chyba, że wszytko robisz w serwisie, i pierwsze słysze żeby DSG 150kkm wytrzymywało, w firmie latają 2 skody z DSG ponad 200 przelotu i jak nowe.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano

Skrzynia automatyczna w F10/11 to element typu "must be"- a do tego jest wytrzymała jak piszą koledzy powyżej.

Potwierdzam, że DSG to lipa jesli chodzi o wytrzymałość, choć DSG to kilka modeli skrzyni - jedne lepsze, drugie gorsze - ale przebieg 200kkm to ich początek końca jaka by nie była. Koszt naprawy sporo niższy poza ASO ale i tak nie jest to tania naprawa.

Opublikowano
Ja w zf8hp mam już zrobione ponad 200tys, chodzi idealnie

ja mam 225tyś, za rok będę miał pod 280 tyś - zamelduję jakby co było nie tak ;)

Opublikowano

Każda beemka powinna mieć w standardzie automat :wink:

Mówicie że dsg tak mało wytrzymała, dobrze że ja będę miał ją jeszcze z 3-4 lata i zrobię tylko 50 tys km :D