Skocz do zawartości

[125i] Awaryjność, osiągi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Forumowicze :)

Planuję zakup jedyneczki z silnikiem N20. Zostałem postraszony że uturbione 4 cyl od bmw to b. malo udane konstrukcje pod wzgledem awaryjnosci. Nie ukrywam ze oprocz fantastycznych wrazen z jazdy, oczekuje od mojego przyszlego samochodu raczej niezawodnosci :) - czy ma ktoś z Was doświadczenia serwisowe z tymi silnikami? A jak pod względem awaryjności wypada sama jedynka? (Planuje zakup 2013r ok 50-90k przebiegu.

A jak wypada ekonomia tego silnika i jego osiagi? Ma ktos porownanie z 328i? Praktykowal ktos chip tuning? Jak wygladalo spalanie przed i po?

Z gory dzieki za jakies dobre rady :)

Opublikowano
  • Moderatorzy
Chyba nikt na forum nie ma tego silnika 25i w jedynce, ale opinie o awaryjności n20 w większości bazują na opowieściach szwagra itp. Poza wadliwymi napędami pompy oleju na początku produkcji nie widać żadnych notorycznych problemów, zakładając wymiany oleju co 10-15 tyś km a nie 25-30 tyś.
Opublikowano
podaz znikoma, srednie wersje 125i/d po prostu nie istnieja w ogloszeniach, sam bylem kiedys zainteresowany i sledzilem temat.
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Na niemieckich stronach pojedyncze egzemplarze 125d utrafisz, 125i jeszcze nie widzialem. Nie to, zebym codziennie przegladal no ale kurcze nie widzialem.
Opublikowano

Chyba 118 to najpopularniejszy teraz model. U mojego dilera pojedyncze sztuki zeszły 120i a inne jedynki mijam praktycznie codziennie. 120i dobrze wyposażone zaczyna sie już zbliżać do cen prawie nowych trojek(160-170 tys.), wiec jak ktos kupuje rozsądkiem i nie potrzebuje osiągów czy nowego auta to pewnie większość weźmie trójkę. Ceny 125i jak za kompakt sa już bardzo "premium"

Ja sam jestem ciekaw jak ten silnik zachowuje sie w jedynce. Jesli finanse nie grają roli i lubisz jezdzic dynamicznie to pewnie wyjdzie ze 125i jest bardziej ekonomiczne niż 120i, żeby sprawnie sie poruszać mój silnik trzeba kręcić często i gęsto:) poza tym to chyba najsłabsza benzyna do ktorej można zamówić xdrive i napewno najsłabsza do ktorej można wziąć sportowa skrzynie czego mi osobiście bardzo brakuje.

na pewno da duzo radości z jazdy :D