Skocz do zawartości

Problem z 518i - silnik przerywa ma wysokich obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam malutki problem z silnikiem w moim BMW 518i E34. Mianowicie poza tym że jest słaba, to na wysokich obrotach zaczyna przerywać i po wrzuceniu na wyższy bieg też przerywa jeszcze przez jakiś czas. Myślałem że to odcięcie zapłonu, ale raczej nie ponieważ w zależności od humoru, czasem odetnie przy 4 tys obr. a czasem dojdzie nawet do 5.3 tys obr. na posoju dochodzi do 6.3 tys obr. Najwiecej udało mi się z niej wycisnąć 179km/h co też myśle że nie jest normalne?? Silnik nie kopci, chodzi w miare dobrze, spalanie w normie, tylko troszke wałek już słychać. Co to może być?? Myślałem o komputerze lub przepustnicy ??? Będe wdzięczny za jakieś wskazówki.

Pozdrawiam

P.S. Jeśli wystawiłem posta nie w tym dziale co powinienem to sorki, jestem nowy ;]

Było:

BMW 525i E34 sedan

BMW 525i E34 sedan +szpera

BMW 518i E34 kombi

Jest:

BMW 740iA E38

http://img96.imageshack.us/img96/2268/podpisqh.jpg

Opublikowano
Według mnie masz głowice do remontu.Tym bardziej , ze słychać wałek itp.Miałem to samo w identycznym silniku.
Opublikowano

Cos mi sie zdaje ze masz M40 :? .

U mnie bylo tak ze nie chcial przekroczyc 5300obr/min czyli jakies 170km/h :shock: .Tez nie wiedzialem co jest grane az trafilem na to forum.Poszukalem no i okazalo sie ze mam walek rozrzadu+popychacze+dzwigienki do wymiany.Do tego doszly jeszcze podkladki pod dzwigienki(szukalem ale tylko w ASO mieli),no i uszczelka pod kape zaworowa i zimering na walek.Wszystkie czesci wyszly 1150zl+100zl :( robota w warsztacie.Teraz silniczek chodzi rowniutko,cichutko,wkreca sie do odciecia na kazdym biegu :D

Nie mowie ze masz to samo ale jak przeczytalem Twojego posta to odrazu pomyslalem o tym co mnie spotkalo.

PS.Ja mialem walek wyjechany na maxa ale jakos go nie slyszalem,tylko popychacze.Ciekawi mnie jak Ty mozesz go slyszec?

Opublikowano
  • Autor
To nie lepiej poszukać jakiegoś drugiego silnika?? ewentualnie głowicy ?? Myśle że dużo taniej mnie wyniesie.

Było:

BMW 525i E34 sedan

BMW 518i E34 kombi

Jest:

BMW 740iA E38

Opublikowano

Kupno drugiego silnika jest dobrym pomysłem, ale musisz być pewny, że w nim będzie wszystko w dobrym stanie.

Te usterki w M40 są standardem, więc utrafienie na idealny silniczek jest unikatowe. Możesz wydać takie same pieniądze na drugi silnik, co zakup nowego wałka, dźwigienek i popychaczy, ale w tej drugiej opcji masz pewność że trochę pochodzi.

Opublikowano
No to juz musisz sam zdecydowac i policzyc co lepiej wyjdze.Ja jakos nie wierze w zapewnienia sprzedawcy ze silnik jest igla i wogole ma przejechane 90tys kiedy ten silnik lezy pod moimi nogami :|
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor
Silnik w końcu naprawiłem, tak jak mowiliście wymieniłem wałek i dzwigienki i jest przesada. Jak bym jechał innym samochodem :D od 0 - 100km/h najlepszy czas uzyskalem 10.4 sek. Dla mnie to szok że 1.8 w takiej budzie tyle potrafi :)

Było:

BMW 525i E34 sedan

BMW 518i E34 kombi

Jest:

BMW 740iA E38