Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

jaies 3 dni temu zaczelo mi kolo przednie przy kierownicy tka jakby bic,slychac tez dzwiek bicia przy wyzszej predkosci . wczorja natomiast wyksoczyl ten komunikat brake pads worn i oczywiscie czerwony wykrzykink na desce . czy moze miec to zwiazek z zuzytymi klockami,krzywa tarcza czy moze to zbieg okolicznosci?

Opublikowano
Klocki sie skonczyły. Wymieniaj jak najpredzej, zebys sobie tarczy nie zniszczyl. Oczywiscie prócz klockow musisz kupic jeszcze czujnik zuzycia, bo komunikat na desce nie zgasnie.
Opublikowano
ok dzieki za rade. nie bede nim jezdzil w takim razie do czasu wymiany. mam jeszcze e46 po lifcie wiec tragedi nie ma. a jakiej firmy klocki polecasz?
Opublikowano
ok. zdjalem kolo i faktycznie blokowalo sie przy kreceniu. klockow cos tma jeszcze jest jednak malo co. co mnie zaniepokoilo to tarcze nie sa gladkie. takie falowane troszke tzn ze tez na wymiane?
Opublikowano
Lepiej wymienic, ja osobisscie montuje ATE , z tylu ostanio komplet wymnienialem. Z przodu klocki tez ATE od wrzesnia 2014 i jak narazie to zuzycie bardzo male ( jezdze glownie autostrada), smialo jeszcze 2 lata posmigam.
Opublikowano

komunikat zniknie po wymianie czujnika zuzycia, badz... po odcieciu go, i zrobieniu "zworki" przewodow.

Co do kasowania terminu wymiany, podlaczenie pod komputer diagnostyczny i zerowanie zalatwia sprawe, na nastepne 45000km

Opublikowano
jeszcze takie pytanie - skąd auto wie ile jeszcze można przejechać na klockach ? na jakiej podstawie to oblicza ?

Akurat tym to niema co sie sugerowac, mi przed wymiana wskazywalo ze moge ujechac jeszcze 11tys.

• 7 lat później...
Opublikowano
Możliwe, że odgłos bicia, który słyszysz, i komunikat informujący o zużyciu klocków hamulcowych są ze sobą powiązane. Aby zdiagnozować problem i ustalić pierwotną przyczynę uczucia bicia, najlepiej zlecić przegląd pojazdu wykwalifikowanemu mechanikowi.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Krzywa tarcza hamulcowa również może powodować wibracje i dziwne dźwięki podczas hamowania. Jeśli koło przednie jest mocno wybicie lub jest uszkodzone, to również może wpłynąć na jego stabilność i prowadzenie.

W każdym przypadku zalecam zwrócenie się do specjalisty, który dokładnie przejrzy Twój pojazd, aby określić przyczynę problemu. Jeśli problem jest związany z hamulcami, to wymiana klocków hamulcowych i/lub tarcz hamulcowych powinna rozwiązać problem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
lebron87 napisał(a):
witam

jaies 3 dni temu zaczelo mi kolo przednie przy kierownicy tka jakby bic,slychac tez dzwiek bicia przy wyzszej predkosci . wczorja natomiast wyksoczyl ten komunikat brake pads worn i oczywiscie czerwony wykrzykink na desce . czy moze miec to zwiazek z zuzytymi klockami,krzywa tarcza czy moze to zbieg okolicznosci?

Dzięki