Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Czy w skrzyni sportowej, trybie jazdy "sport+" skrzynia utrzymuje zadany ręcznie bieg? I nie zmienia sama na D? Bo w zwykłej skrzyni po kilku sekundach skrzynia sama wracała do D. :duh:

2. Czy sport+ utrzymuje cały czas wysokie obroty? Czy też jest pełna kontrola i można na niskich jeździć?

3. Sport+ zawsze wyłącza esp? Czy można go zostawić?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam benzyniaka 30i, więc napiszę jak jest w jego przypadku.

1. Tak, utrzymuje. Podobnie w trybie TRACTION i przy DSC OFF.

2. Nie schodzi niżej niż 1800 obr/min w trybie automatycznej zmiany biegów. Nie próbowałem w tym trybie jeździć ekonomicznie :lol: , ale przy manualnej zmianie można spokojnie wrzucić wyższy bieg i jeździć na niższych obrotach.

2. Zawsze.

Instagram: @kolczasty
Opublikowano
Czyli skrzynia automatyczna zwykła utrzyma zadany bieg po wyłączeniu trakcji? Czy tylko sportowa?
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

3. Sport+ zawsze wyłącza esp? Czy można go zostawić?

sport+ z esp nazywa sie sport (bez plusa) :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co to jest tryb traction?

Inaczej to to DTC, tryb do jazdy w warunkach zmniejszonej przyczepności kół do podłoża, jakbyś musiał np. z zaspy wyjechać ;) Uaktywniasz po wciśnięciu 1x guzika DSC.

Nie umiem Ci odpowiedzieć jak jest w przypadku zwykłej skrzyni. Właśnie pojechalem zatankować i przy okazji sprawdziłem jeszcze raz, że przy manualnej zmianie biegów w trybie SPORT+, i przy włączonym DTC i przy wyłączonym zupełnie DSC trzyma bieg bez przełączania do wyższego. Nie pisałem jeszcze, że przy zwalnianiu i dojeżdzaniu np. do skrzyżowania nawet w trybie manualnym redukuje do najniższego możliwego biegu, żeby łatwiej było ruszać.

Instagram: @kolczasty
Opublikowano

Ok dzięki, rozumiem. :)

A czy właściciel zwykłego automatu może mi powiedzieć czy w trubie sport i wyłączoną trakcją utrzyuje zadany ręcznie bieg?

Opublikowano

Sporo właścicieli BMW myśli, że wciskając raz przycisk DSC OFF wyłączają DSC – a tym czasem aktywują tylko DTC :) Żeby całkiem wyłączyć trzeba przytrzymać przycisk kilka sekund aż obok D pojawi się DSC OFF... wtedy hulaj dusza :)

dsc-off.jpg

Opublikowano
Hulaj dusza nie będzie mi zmieniać biegów w zwykłej (nie sportowej) skrzyni w trybie manualnym? :)
Opublikowano
Hulaj dusza nie będzie mi zmieniać biegów w zwykłej (nie sportowej) skrzyni w trybie manualnym? :)

Sportowa skrzynia nie zmienia sama biegów w trybie manualnym – możesz piłować na czerwonym – no chyba, że w dół – jak już musi bo np. chcesz się zatrzymać na 6-tce ;)

Jak to robi zwykła to nie wiem, bo nie mam. Wg mnie warto do sportowej dopłacić – ma więcej możliwości, a zawsze lepiej mieć wybór.

• 2 lata później...
Opublikowano

Piszę tutaj żeby nie zakładać nowego tematu bo pytanie kręci się w okół tego samego.

Mianowicie czy da się w pełni wyłączyć systemy trakcyjne, stabilizacyjne?

Mimo, że wyłączam systemy to samochód i tak ma cały czas jakiś "kaganiec".

Nie mogę go uwolnić. :mad2:

Moje BMW to F31, 320d z 2013 roku.

A zapomniałbym dodać, skrzynia manual.

Będę wdzięczny za odp.

BMW F31 320d ED (N47T) - Mobil 1 ESP 5W-30 + AR9200

BMW F20 118d (B47) - MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W-30

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Przytrzymujesz kilka sekund przycisk od trakcji i pozostaje Ci tylko ABS. Tylko jeśli potem zmienisz profil jazdy np na sport to z powrotem się aktywuje.
Opublikowano
Przytrzymujesz kilka sekund przycisk od trakcji i pozostaje Ci tylko ABS. Tylko jeśli potem zmienisz profil jazdy np na sport to z powrotem się aktywuje.

Dzięki Randall. Spróbuję przy najbliższej okazji. :wink:

BMW F31 320d ED (N47T) - Mobil 1 ESP 5W-30 + AR9200

BMW F20 118d (B47) - MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W-30