Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 213
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
To łatwiejsze niż przeróbka z CIC na NBT w F10 :)
Opublikowano
Sam montaż jest prosty. Pozostaje tylko kwestia odpowiedniego emulatora CAN, z tego co widziałem emulatory produkują jedynie dwie firmy. Dlatego szukam kogoś kto już to robił żeby dowiedzieć się więcej szczegółów.
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Jestem właśnie na etapie montażu CIC NBT do E61 2010 z oryginalnym CIC.

Zamieszczę tutaj fotki i koszt części, które zakupiłem.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Czekamy na relację ;)
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ok, więc doposażyłem moje E61 w Navigację NBT i wszystko śmiga pięknie. Wkrótce dodam fotki, póki co podsumowanie kosztów:

- Nawaigacj NBT + Monitor F30 + iDrive dotykowy - 2500 zl (Allegro)

- Opcjonalnie - adapter dotykowy do nowego idrive'a - 212 zł (Allegro)

- Adapter/Emulator do BMW E60 z opcją Climate Control display - 1650 zł (customretrofit)

- Ekran CCC - 220 zł (Allegro) (Jeśli masz CCC w aucie to nie potrzebujesz tego, po prostu rozkręcasz to co masz i wklejasz nowy ekran:

Patrz #3

http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=799458#3

- Kabel HSD z jednostki do monitora NBT - 70 cm - 120 zł (Chiny) (Musisz to kupić, gdyż oryginalny jest zbyt krótki)

- Panel przedni CIC - 550 zł (ASO) (Mogłem wykorzystać z istniejącej navi CIC, ale po co, skoro można ją całą sprzedać, jeśli masz CCC to musisz to kupić)

- USB z kablem HSD - 200 zł - potrzebujesz przynajmniej 1 wejście USB, ja miałem, ale kupiłem drugie, ponieważ NBT obsługuje aż 3, pozwala podłączyć telefon po zwykłym kablu komputerowym i mieć do niego pełen dostęp, m.in. odtwarzać filmy, zdjęcia itp.

- Kabel antenowy FAKRA - 50 zł (jest to przedłużacz dzięki któremu podłączycie antenę BT, która wcześniej podłączona była do TCU, teraz podłączyć ją trzeba bezpośrednio do NBT, jako że ta jednostka ma wbudowanego Bluetootha.

- Kabel i kostka do mikrofonu - 20 zł (mikrofon jest standardowo podłączony do TCU, teraz idzie do pinu 17 (+) i 22 (-) w NBT (quadlock). Po tym zabiegu mikrofon w pełni będzie działał. Nie warto się męczyć i ciągnąć kabel od TCU z powrotem do jednostki, wystarczy po prostu pociągnąć nowe kabelki co zajmuje 10 min.

- Opcjonalnie - Kamera cofania przód lub tył - emulator wspiera obie, ja zamontowałem tył, kupiłem kamerę za 110 zł, podłączenie do pinu 21 i 24 w NBT (quadlock)

Podsumowując:

Koszt dla mnie przechodząc z CIC do NBT z zakupionymi kilkoma pierdołami w ASO to w sumie: 5060 zł

Swoje CIC sprzedałem za 3200 zł - Combox (który miałem doposażony) 400 zł, więc cały koszt jaki poniosłem to 1460 zł

Jeśli masz wersję E60 z CCC to koszt będzie bardzo podobny.

Kilka fotek poniżej jeszcze in progress (wkrótce umieszczę wszystkie):

https://drive.google.com/folderview?id=0B4ovnXXhS_-EdUx2QXVKVjZNeTg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
hej i jak kolego po dłuższym czasie dziala to nbt w e60? Ja takze przymierzam sie do wymiany. Mógłbyś nagrać jakiś film z działania nowej jednostki...????
Opublikowano

Działa rewelacyjnie. Wygląda nowocześnie. CIC przy tym to średniowiecze. Polecam każdemu kto chce wprowadzić świeżość do auto. Connected Drive też działa super.

Wkrótce nagram filmik.

Opublikowano
Wszystko działa. Bmw apps, internet, voice command, smsy, maile. Jedyne cŻegocinie nie uruchomiłem to RTTI, nie miałem czasu.

Opublikowano
Jeszcze tylko pytanie o kamerę cofania, ja chciałbym taka z aktywnymi pomocniczymi liniami jak w f10. Jest to jakoś do poskładania, czy potrzebny jest specjalny moduł do kamery?
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Wszystko działa. Bmw apps, internet, voice command, smsy, maile. Jedyne cŻegocinie nie uruchomiłem to RTTI, nie miałem czasu.

Może tutaj ktoś mi wytłumaczy ;) Jak działa Wam to wszystko w przekładanej navi skoro przy posiadaniu jej fabrycznie jak u mnie za te wszystkie opcje trzeba zapłacić abonament coś koło 1700 pln. Wtedy dostajemy dostęp do tych appsów itp za pomocą wbudowanej karty sim. Jak to jest ?

Opublikowano

RTTI, internet, BMW online, widgety, apps, wszystko działa po BT tethering, czyli dane z komórki.

W większości NBT kody FSC do APPS są aktywne.

Opublikowano
Ja moge miec Side-View w moim emulatorze, ale nie mam linii pomocniczych. Kupując minimalnie droższy emulator będziez miał te funkcje.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
RTTI, internet, BMW online, widgety, apps, wszystko działa po BT tethering, czyli dane z komórki.

W większości NBT kody FSC do APPS są aktywne.

czyli jakbym dal internet z telefonu zamiast tej debilnej karty to nie musiałbym płacić za to 2 tys ? :?

Opublikowano
Zależy co miałeś w opcji auta. Jeśli był telematic to musisz zmienić VIN w NAVI na taki, który wyszedł z fabryki bez tej opcji. Da się to zakodowac w Twoim aucie. Nie musiałeś płacić, ponieważ można to obejść.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Pytam bo jeszcze nie płaciłem ;) tyle ze auto na gwarancji wiec pewnie nic z tego. Pomęczę jeszcze ich o zniżkę na ten pakiet..
Opublikowano

hej, kolego Mlodzik18 , orientujesz sie może, czy dam rade jakoś zmieścic wyswietlacz od f10 do tej ramki ze starym wyswietlaczem od ccc? Ewentualnie czy da sie przerobić tak aby wszedł? Mam całe navi z f10 i nie chciałbym juz osobno dokupywać innego monitora.

Wybacz jeśli cie męczę ale nie mam do kogo się zwrócić,z góry dzięki za odpowiedź :cool2:

Opublikowano

Cześć,

Niestety monitor od F10 ma ponad 10", a CCC 8.8"

Nie bedzie pasować fizycznie, jest po prostu za duży.

Pozdrawiam.