Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Planuję zakup X5 nowej z silnikiem 3.0xd lub X3 z tym samym silnikiem. Mam kilka pytań i wątpliwości liczę na wasze doświadczenie i pomoc w ich rozwianiu lub potwierdzeniu. Do tej pory jeździłem A4 2.0TDI, Q5 3.0TDI i ostatnio A6 3.0TDI.

1. Jak (może ktoś miał porównanie z Audi) wygląda jakość materiałów i wykończenie X3?

2. Jakie dodatki warto zamówić?

3. Czy fotele sportowe są wygodne na długich trasach

4. Jak wygląda usterkowość X3?

Dzięki

Karol

Edytowane przez Carlito-Carlito
Opublikowano

Cześć,

No właśnie wolałbym X3 bo nie potrzebuję dużego SUVa tak bardzo tylko jak siedziałem w komfortowych fotelach to są bez porównania ze sportowymi w X3 i zastanawiam się jak wygoda podróżowania w tych z X3. Czy silnik 3.0 ma jakieś poważniejsze wady?

POzdrawiam,

Karol

Opublikowano

No jeśli lubisz diesle to ja nic nie mówię :cry:

Ale przy tych przebiegach faktycznie lepszy diesel. Ja mam benzynę w 2 samochodach ale jeżdże po miescie :mrgreen:

• Moderatorzy
Opublikowano

Cześć,

Moje subiektywne odpowiedzi:

1. Jak (może ktoś miał porównanie z Audi) wygląda jakość materiałów i wykończenie X3?

2. Jakie dodatki warto zamówić?

3. Czy fotele sportowe są wygodne na długich trasach

4. Jak wygląda usterkowość X3?

Ad 1. Było ich kilka w gazetach motoryzacyjnych... zawsze X3 górował napędem (przyjemnością prowadzenia) i intuicyjnością systemu multimedialnego. Q5 miażdżyło jakością materiałów i spasowania... Generalnie X3 w większości przypadków wygrywało o włos.

Ad 2. Zależy ile chcesz na nie przeznaczyć. Wg mnie absolutne min. to automat, ksenony, nawigacja, sportowe fotele...

Ad 3. Jak nie jesteś zbyt "szeroki w barach" to będą ok.

Ad 4. Dramat - zobacz wątek o chorobach wieku dziecięcego. Q5 jest lata świetlne lepsze w tej dziedzinie.

Opublikowano

X5 30d bedzie duzo wygodniejszym i lepiej wykonanym samochodem od X3 - jesli budget CI pozwala to przy 40km rocznie mysle ze warto jezdzic X5

X3 z tym motorem ma wariacka cene, jak juz tyle wydawac to potem warto jezdzic komfortowe - X3 gdyby mialo pneumatyke jak Macan to byloby fajnym wozem

Opublikowano
Tak się spodziewam, że X5 będzie wygodniejsze, tylko ja nie potrzebuję tak dużego samochodu na codzień. Słyszałem , że nie jest "bardzo zwrotny" i się waham. W przyszłym tygodniu będę miał jazdy testowe obydwoma niestety z silnikami 2.0 :(
Opublikowano

Myślę że nawet jak kolegę nie stać na X5 30d to 25d będzie lepsze niż X3 30d ale to tylko moje zdanie.

Z tego co piszą na forum 25d jest wystarczająco dynamiczny :wink:

Opublikowano

No właśnie nie ma do testów z 3.0xd :(

I ile można sprawdzić po 15 minutach jazdy, stad moje pytanie do użytkowników. Najbardziej się boje o usterkowość bo sporo sobie poczytałem na forum i chyba nie jest najlepiej w moich Audi przez ostatnie lata niewiele się złego działo.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Zobacz na stronę wymiensilnik.pl, jaki jest stosunek padniętych 3.0 TDI do 30d ;)
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Sorki na stronie nie ma, tylko na ich facebooku.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Z tego co czytałem tutaj na forum to główne problemy F25 to przekładnia kierownicza, paru osobom padły tylne lampy. Reszta to raczej losowe przypadki.

Ale szczerze mówiąc podzielę zdanie przedmówców - nie warto chyba pakować tyle kasy w X3 30d. Lepiej już F15 25d, które zresztą jest dużo świeższym modelem i ma o wiele mniejszy spadek wartości. Pozdrawiam.

Opublikowano

Myślę że serwis silnika 25d będzie mniej kosztowny niż 30d :) Bierz 25d z m pakietem taka moja rada :cool2:

Poza tym fajnie wyposażone x3 30d będzie kosztować tyle co dobrze wyposażone 25d :wink:

Opublikowano
Nie no Panowie ,X 4 to raczej jako drugie-trzecie auto w rodzinie. W codziennym uzytkowaniu slabo to widze...Dodatkowo przy fajnym wyposazeniu przekroczy latwo bariere X5.