Skocz do zawartości

Pneumatyczne zawieszenie e39

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie Klubowicze! Mam dziwny temat. E39 530 d z M Power pakietem. Od jakiegos czasu schodzi z tylu zawieszenia po stronie pasazera powietrze. Tylko ze jest to bardzo rozne. Czasami stoi tydzien i wiecej w garazu i nic sie nie dzieje a czasami postoi pol godziny i nadwozie lezy na nadkolu. To dzieje sie tylko po stronie pasazera. Przewaznie po otwarciu drzwi kompresor napompuje zawieszenie ale tez nie zawsze. Czasami dopiero po ruszeniu z miejsca. Dzisiaj jechalem trase 700 km i jakies 50 km przed celem w trakcie jazdy zeszlo powietrze . Zaswiecila sie kontrolka i wyswietlilo cos z zawieszeniem. Stanalem i zgasilem auto a po uruchomieniu dalej sie nie podnioslo. Po dojechaniu do celu gdy rozladowywalem auto raptem sie napompowalo. Prosze pilnie o pomoc bo w niedziele musze znowu te 700 km do domu wrocic
Opublikowano
  • Moderatorzy
Opublikowano
  • Autor
A jaka mam pewnosc ze to miech. On powinien byc albo szczelny albo nieszczelny a on czasami trzyma a czasami nie tak jak zreszta pisalem. Ludzie pomozcie co to moze byc.
Opublikowano
A może szwankuje czujnik na prawym tylnym kole. Czasem podaje info do sterownika, a czasem nie.
Opublikowano

Ja miałem taki przypadek ze tez mi schodziło powietrze po stronie pasazera, tyle w ciagu ok godziny. Stało sie to na urlopie na ktory pojechałem załadowany po dach :mad2: :mad2: :mad2:

Jedyne co slyszalem to ze poducha. Na szczescie okazalo sie ze puszczala gruszka. Była troche przerdzewiala i na ktoryms porze puscila. najlepiej zrob sobie koktail wody z ludwikiem i pryskaj od spodu i sluchaj i obserwoj. Ja miałem na tyle szczescia ze dziurka byla od spodu i szybko ja wychaczylem. Wymiana na uzywana gruche za 30 zeta zalatwila sprawe. wymiana jej z prawej strony wymaga odkrecenia poloski.

Opublikowano
  • Autor
Zaprogramowalem na nowo zawieszenie ale niestety znowu na trasie spuscilo mi powietrze. Czy jest jakas mozliwosc zeby bez kompa zmusic je jakos zeby sie podnioslo? Probowalem zamknac auto i na nowo otworzyc ale to nic nie dawalo.
Opublikowano
  • Autor
Hej ludzie pomoze mi ktos?
Opublikowano
Wiedź do garażu wymus pompowanie a potem szukaj nieszczelności.
Opublikowano
  • Autor
Mi chodzi na trasie. Bo musze na Swieta dojechac do domu a mam 700 km do przejechania.
Opublikowano
  • Moderatorzy

Tylko spod inpy to zrobisz. Mam torque i carly na komorze, ale nie ma na nich opcji.

A czy bez niczego? No raczej nie, jak się sam nie podniesie to nic nie zrobisz.

Do świąt masz jeszcze czas, może Ci się uda dojść co nie bangla ;) Jak się dorwiesz do inpy możesz podnieść i opuścić kilka razy i słuchać co gdzie może nie domagać.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
U mnie sprawa juz zalatwiona. Wymienilem poduszke. Jakby ktos szukal to nowe w Polsce kosztuja 1150 zl a ja kupilem w Niemczech za 70 euro czyli w zaokragleniu 300 zl. Jak dla mnie nie ma sensu kupowac uzywanych.
Opublikowano

Cześć.

Skąd taka różnica cenowa? Nowa z ASO czy nowa jako zamiennik? Jakiś link może zapodaj dla następnych zainteresowanych...

Z góry dzięki.

Pzdr

misiuto

Opublikowano
  • Autor
Mieszkam w Niemczech i czesci szukam na ebay. Znalazlem, kupilem i jest po problemie. To jest zamiennik ale bez problemu pasuje. Kto chce niech pyta o link bo to sie caly czas zmienia i nie ma sensu bym wyslal link ktory za chwile bedzie nieaktualny. Kto zapyta to bede sie staral wyslac aktualny link. Pozdrawiam.
Opublikowano
W Polsce też kupisz poduszkę za grosze jakiś zamiennik. Oby posłużyła w zależności od jakości.
Opublikowano
  • Autor
Szukalem w Polsce i nie znalazlem zadnych zamiennikow. Ale moze sa. Tu mam przynajmniej gwarancje zarzadzona prawnie :)