Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kiedyś ze 2 lata temu przejechałem autkiem przez krawęznik

Spowodowalo to szkody w przednim zawieszeniu które naprawilem

Jednak wczoraj uważnie przyglądałem się wszystkim kołom i okazuje sie że tylnie kolo to które wtedy też zaliczyło krawężnik jes cofnięte do tyłu o jakiś centymetr w stosunku do drugiego

Tu moje pytanie czy przez takie coś wykrzywieniu uległ tylko wachacz czy tez cała tylnia belka lub jedno i drógie

W tym tygodniu będe wymieniał spręzyny na tyle ze sportowych na normalne i chciałbym to zrobić przy okazji

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.

Opublikowano

generalnie zawieszenie jst obliczone tak , zeby w takiej sytuacji zgial sie wachacz....

jednak zawsze w mniejszym czy wiekszym stopniu ( czasem nawet minimalnie ) musza sie przesunac punkty mocowania ... wszystko zalezy od tego jak mocne bylo udezenie - ale jak kolo poszlo do tylu o 1cm to lekkie raczej nie bylo

Opublikowano
... wszystko zalezy od tego jak mocne bylo udezenie - ale jak kolo poszlo do tylu o 1cm to lekkie raczej nie bylo

Niop

Lekkie raczej nie było, w sumie to przejechałem przez wysoki krawężnik , bylo to na końcu przystanku autobusowego, te załamanie przy drodze

Przednią felga trzeba było spawać a tylną prostować

Dodatkowo jak sie niedawno okazało pękła też spręzyna i z przednich wachaczy 8 sie porobiły

Opublikowano

Jezeli juz cos sie wygielo to stawiam raczej na wahacz.

Jest bardziej podatny na uszkodzenia niz belka.

A zwroc uwage na wszystkie gumy w tylnym zawieszeniu, moze jakas jest zerwana.

Opublikowano
znajdz sobie jakiś punkt na wachaczu i na belce (ławie), zmierz,z drugiej strony te same punkty i też zmierz,(możesz podobnie zmierzyć samą belkę (ławę) ale jak dostała i przesuneła by się o 1 cm :shock: to po śróbach w mocowaniu widział byś spore wygięcie.

Tak no masz racje, takie prose,,, chyba coś mnie zamyliło że na to nie wpadłem,,, :mad2:

Opublikowano
O dzięki za sugestię, bo u mnie jest podobnie, tyle że tylne koło przesunięte jest do tyłu. Tylko w E39 jest tyle części, wahacze, drążki... chyba ciężko będzie do tego dojść. Wyrobiona była z jednej strony guma na wahaczu, ale po wymianie (wahacza dolnego) nic się nie zmieniło.Już mi się chce płakać. :mad2:
Opublikowano
O dzięki za sugestię, bo u mnie jest podobnie, tyle że tylne koło przesunięte jest do tyłu. Tylko w E39 jest tyle części, wahacze, drążki... chyba ciężko będzie do tego dojść. Wyrobiona była z jednej strony guma na wahaczu, ale po wymianie (wahacza dolnego) nic się nie zmieniło.Już mi się chce płakać. :mad2:

nie ma co płakać trzeba zmierzyć :D ja też myślałem że mam przesunięte przednie koło bo było na oko cofnięte w nadkolu a okazało się ze ktoś rzeźbił błotnik i źle spasował :duh:

najlepiej wziąść miarkę (3m) i zmierzyć boki ,od przedniego RANTU felgi tylnej to przedniego rantu felgi przedniej (mówią że od środka ale ciężko jest wyłapać środek na korku felgi) i tak samo drugi bok,

odległości powinny być równe.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Dzisiaj poświęciłem ze 2 godziny na pomierzenie tego wszystkiego i z pomiarów wyszło mi że koło jest przesunięte do tyłu o jakieś 8-10mm

Jest też przekrzywione w pionie o 8mm w stosunku do drugiego

Jesli chodzi o wachacz z pomiarów wynika że jest ok tylko sie wygioł przy kole w ten sposób że koło jeś przekrzywione a cofnięcie powoduje to iż mocowanie belki jest cofnięte o jakieś 5mm w stosunku do dródiej strony

Może w poniedziałek sprubuje popuscić belke na śrubach i naciągnąć ją troche może uda mi sie zniwelować jakiś 2mm, a wachać to chyba wymiana, tylko wszędzie jakieś pordzewiałe trupy mają a nowy to wole nie pytać ile kosztuje