Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Stoję przed pierwszym zakupem oleju i jego wymianą razem z filtrami. Zakupiłem już zestaw filtrów Bosha, wyczytałem też na forum, że dobrym wyborem jeśli chodzi o olej będzie Motul 8100 X-Clean 5W30. Dodatkowo chciałem przeczyścić silnik od wewnątrz, mój wybór padł na specyfik Liqui Moly Pro Line Engine Flush. Moje pytanie jest następujące, czy wystarczy jak kupię 5l tego oleju czy powinienem jednak kupić więcej?

Opublikowano

Jak robiłeś płukankę?

Na dolewkę na pewno kup. Ja się ostatnio zdziwiłem jak jechałem przez chwilę autostrada 180 km/h (normalnie 140 -160) to mi spaliło z 1l oleju. Musiałem dokupić 13 euro za litr :/

Opublikowano
Jak robiłeś płukankę?

Na dolewkę na pewno kup. Ja się ostatnio zdziwiłem jak jechałem przez chwilę autostrada 180 km/h (normalnie 140 -160) to mi spaliło z 1l oleju. Musiałem dokupić 13 euro za litr :/

Dopiero zabiorę się za płukankę bo czekam na filtry :mad2:

Mam zamiar postępować według instrukcji z puszki tj. "Dodać zawartość opakowania przed wymianą oleju, uruchomić silnik i pozostawić pracujący przez 10 minut na biegu jałowym. Wymienić olej oraz filtr oleju na nowy. Jedno opakowanie wystarcza na 5l oleju silnikowego, 300ml".

Chciałem od razu wyczyścić wtryski, macie może jakiś specyfik godny polecenia? :cool2:

Opublikowano
Polecam również tańszą płukankę valvoline - stosowałem i LM i Valvo i raczej podobny poziom prezentują ;) A paliwowy tylko "spulungiem" od LM robiłem, również efekt na plus.