Skocz do zawartości

[E39] Stukanie z przednich kół.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od razu napiszę ze od 2 dni szukam po całym internecie odpowiedzi na moje pytanie, na tym forum sprawdziłem wszystkie tematy ze stukaniem w przednim zawieszeniu. Lecz takiego głupiego przypadku nie trafiłem..

Otóż gdy jadę po kostce brukowej, słyszę z przednich kól dźwięk jakby jakaś malutka sprężynka/blaszka uderzała o inna blaszkę, ten sam dzwięk na obu kołach,byłem na stacji diagnostycznej, 45 minut trzepali samochodem, wszystko w stanie idealnym... druga stacja kontroli, znowu trzepali samochód 25 minut i dalej nic.. gdy uderzam w oponę na postoju, dźwięk jest dobrze słyszalny, lecz nie mogę dociec z jakiego miejsca się on wydobywa, po ściągnięciu koła i uderzaniu gumowym młotkiem we wszystko, dźwieku praktycznie nie słychac, przytrzymywalem klocki kluczem i walilem w kolo, dzwiek byl dalej, przyciskalem hamulec i uderzalem dalej ten sam dzwiek, po sciagnieciu kola zwalilem zacisk, załozyłem kolo bez zacisku, uderzam w kolo dzwięk jest nadal, sciągałem tarcze, uderzałem w tarcze z nadzieją ze może cos do niej wpadlo, nic .. uderzałem w amortyzator, zero dzwięku.. mysłałem ze może osłona termiczna od tarczy po przytrzymaniu jej, dzwiek dalej wystepuje.. Czy ktoś miał z czymś takim problem? internet przeglądam i przegladam u 3 mechanikow byłem bo juz sam zglupiałem na kanale..

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No najbardziej to bym podejrzewał balszane osłony tarcz.

Ale skoro piszesz , że nie one to ...? :think:

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Bierz stetoskop i drugą osobę do pomocy przy 'stukaniu beemki' ( :D ) i szukajcie.Jeżeli potrafisz to w szybki sposób wywołać na postoju to zasoby internetu nic nie pomogą bo trzeba być przy aucie kolego
Opublikowano
  • Autor
Wczoraj siedzialem w kanale do 1 w nocy, w sumie to dzisiaj ze znajomym, czy jest możliwość żeby stukało coś w piaście lub w samym amortyzatorze ?
Opublikowano

Stuka mi podobnie przy skrętach już od dłuższego czasu, byłem na kanale, mechanik stwierdził że maglownica do wymiany lecz fundusz na razie mi nie pozwala.

Pozdrawiam :)

Opublikowano
No najbardziej to bym podejrzewał balszane osłony tarcz.

Ale skoro piszesz , że nie one to ...? :think:

U mnie też na bruku brzdękały osłony tarcz ale te małe - przy samej piaście, po wywaleniu ich cisza. Sprawdzałeś dokładnie czy nie masz wyrwanej jednej albo dwóch śrubek na tych małych osłonach?

Opublikowano
  • Autor
Nie mam w ogolę tych osłon, były skorodowane na maxa to je wywaliłem i szukam jakiśw bardzo ładnym stanie i mam zamiar je założyć przy wymianie piast (bo nie widze innego sposobu zeby to dziadostwo oryginalnie założyć. Niestety stukanie mam dalej.. zastanawiam się ciągle czy coś może wydawać taki dźwięk w samej piaście..