Skocz do zawartości

Bmw e90 ściąga na prawo.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam e90 i mam problem.

Wcześniej miałem alufelgi 17 i auto ściągało w prawo a kierownica była podczas jazdy na wprost przekrzywiona w lewo.

Zmieniłem z przodu amortyzatory i końcówki drążków kierowniczych.

Dałem auto na geometrię, powiedziałem aby zrobili tył jak i przód wszystkie kąty itp itd.

Odbieram auto i jest tak samo jak było dalej leci w prawo a kierownica w lewo. Dałem na reklamacje, coś tam poprzestawiali i dalej to samo - stwierdzili że wina opon.

Kupiłem alufelgi 18 z oponami, założyłem - jak leciała w prawo tak leci, dałem na reklamację i powiedzieli że te opony też są coś tam coś tam..

Zawieszenie zero luzów, doradzicie coś ?

Opublikowano
  • Autor
Nie wiem czy to nie zbieg okoliczności, ale po ostatniej reklamacji w prawym przednim kole miałem ponad 3bar powietrza a w lewym coś koło 2bar. Ciśnienia jakiejś 4-5 dni przed oddaniem na reklamacje kontrolowałem i były jednakowe. Mam takie przypuszczenie że na geometrii mi tak celowo zrobili.
Opublikowano
nie bardzo Ci pomoge, ale moze auto było bite i dlatego sciąga? Nie masz krzywej podłużnicy lub kołyski? A to ze powietrza dopompowali to niezły walek :D
Opublikowano
  • Autor
Auto było uszkodzone ale z tyłu, jest zrobione profesjonalnie. Podłożnice nie były ruszone, przód 100% oryginalny.
Opublikowano
Oddaj do innego warsztatu . Tez tak miałem ze cudowali, a tak naprawdę to nie umieli sie obejść ze sprzętem i ze np do geometri do danego zawieszenia, ogumienia należy sprawdzić czy należyte jest ciśnienie opon, o odwznikach to zapomnieli całkiem itd .
Opublikowano
Nie wiem czy to nie zbieg okoliczności, ale po ostatniej reklamacji w prawym przednim kole miałem ponad 3bar powietrza a w lewym coś koło 2bar. Ciśnienia jakiejś 4-5 dni przed oddaniem na reklamacje kontrolowałem i były jednakowe. Mam takie przypuszczenie że na geometrii mi tak celowo zrobili.

Jakiś chłopski filozof myślał, że jak przepompuje koło, to będzie się mniej uginała opona i to zniweluje ściąganie.... :mad2: :mad2: . Zmień fachowców.

-------------------

Artur

Opublikowano
  • Autor
Chyba tak zrobię, oddam im jeszcze ostatni raz auto na reklamacje bo trochę kasy już u nich zostawiłem i jak nie zrobią to daje do kogoś innego bo to szkoda mojego czasu.
Opublikowano
Coś czytałem o kalibracji kąta czy czujnika skrętu może to warto by było zrobić...?
Opublikowano
  • Autor
Nie wydaje mi się aby to coś dało ale zrobię taką kalibrację.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
to druciarze , jedź gdzie indziej, pełno teraz takich matołów że oddają auto z kierownicą krzywo po zrobieniu zbieżności i twierdzą że auto jest winne .... zawsze możesz założyć inny komplet na przód i będzie wiadomo czyja wina, proponuje płacić po przejechaniu się bo inaczej na poprawkach zrobią z Ciebie debila że masz rozbite auto i krzywe wahacze
Opublikowano
Jedz do kogos kto ma pojecie o geometri zawieszenia. Mialem podobny problem. Teoretycznie masz zle ustawiony tyl pewnie troche wyjezdza i temu masz ciagle katre na kierownicy i sciaganie
  • 3 lata później...
Opublikowano
Cześć, mam dokładnie ten sam problem, kierownice ciągnie mi w lewą stronę, ustawiałem geometrię w Aso mercedesa mam takie wrażenie że po ustawieniu było ok aczkolwiek auto było podatne na lekkie ściąganie kierownicy w lewo, po 1,5 miesiąca jest to odczuwalne bardziej ;/ sprawdzany zawias na dwóch stacjach amory ok, brak luzów a autem bardzo ciężko utrzymać prawidłowy tor jazdy ;/ opony felgi ok .. gdzie tu szukać problemu, auto nie było po dzwonie jeździłem 2 lata nie było problemów od roku meczę się już z tym autem ..
Opublikowano
Nie hamuje Ci któreś koło? Może zacisk zapieczony. Sprawdź czy się nie grzeją alumy.
Opublikowano
Nie hamuje Ci któreś koło? Może zacisk zapieczony. Sprawdź czy się nie grzeją alumy.

Alu zimne

Opublikowano
Może to głupie, ale ojciec po wymianie poduszki silnika(Ford Focus) nagle zaczął jeździć prosto :duh: