Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Poczytaj instrukcję tam to jest wyszczególnione o ile dobrze pamiętam to tylko do jednego silnika była zalecana 95. Co do drugiego pytani, ilu ludzi zapytasz tyle odpowiedzi dostaniesz. Ja ostatnio czytałem, że jeśli producent zaleca lać określone paliwo to znaczy, że dostroił do niego silnik. To mnie przekonuje.
Opublikowano

patrum też tak mi się wydawało ale to nie jest tak:

Oktany podaje się jako RON i MON, na dystrybutorze jest zapisywana tylko wartość RON.

Normę paliwa określa w europie EN 228 W polsce mamy wersję PN-EN 228 Na niej bazuje: Rozporządzeniu Ministra Gospodarki z 9 grudnia 2008 r. w sprawie wymagań jakościowych dla paliw ciekłych (Dz.U. z 2013 r., poz. 1058, z późn. zm.) a w rozporządzeniu jest wszystko co i jak.

Widełki są ale to co na dystrybutorze oznacza tylko wartość minimalną RON, MON to 85 i 88 :)

dkzg i to prawda tylko szukam odpowiedzi dlaczego. Bo to że gaz niszczy silnik to mit jak się pozna logikę działania wszystkiego i ją zrozumie.

Opublikowano
Dlaczego? Bo 98 spala się mniej gwałtownie i korekcje wtrysków są inne. Niby komputery w naszych autach są w stanie dostosować się do innego paliwa, ale myślę, że nie ma sensu wybijać się w tym przypadku przed szereg i udawać, że jest się mądrzejszym od inżynierów z Monachium.
Opublikowano

Na podstawie tego co wiem na ten temat, o ile producent nie zaleca tylko 98, w e46 nie inwestowałbym w 98.

98 daje tym większy efekt, im bardziej wysilony silnik.

W e46 tak przecież nie jest.

Choć teoretycznie lanie 98 powinno w uproszczeniu korzystnie "wpłynąć" na silnik, w praktyce wpłynie jedynie negatywnie na portfel.

Gdybym miał nową 328 (wysilony silnik + wtrysk bezpośredni), poważnie bym się zastanowił.