Skocz do zawartości

e60 530d choinka na zegarach - problem z rozruchem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Na zegarach po kilku minutach jazdy autem wyświetliły mi się komunikaty:

http://s2.ifotos.pl/mini/IMG201508_sprqwhw.jpg

http://s2.ifotos.pl/mini/IMG201508_sprqwrh.jpg

W wyniku tego straciłem wspomaganie. W czasie jazdy wyświetlała sie kontrolka od rezerwy choć paliwa miałem więcej.

Kilka razy gasiłem i odpalałem auto ale bez rezultatów.

Po podłaczeniu kompa i odpaleniu INPY wyswietlil sie komunikat.

http://s2.ifotos.pl/mini/IMG201508_sprqwpa.jpg

Skasowałem go kilka razy ale po odpaleniu auta dalej to samo

Czhy ktoś z Was spotkał się z takim problemem

Edytowane przez mirasextra

Opublikowano

Znaczy to, że wszystkie systemy zepsuły Ci sie w jednym momencie ;-)

Tak serio to sugeruje sprawdzenie ładowania..

Miałem identyczne objawy pomogła wymiana alternatora...

Pozdrawiam

Opublikowano
Kolega wyzej ma racje. Bylo juz pare razy na forum ze nasze autka sa bardzo wrazliwe na spatki napiecia
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Sprawdzałem lądowanie po odpaleniu i pokazuje 14.06 V więc wydaje się że jest ok.
Opublikowano
  • Autor
Sprawdzałem ładowanie po odpaleniu i pokazuje 14.06 V więc wydaje się że jest ok.
Opublikowano
  • Autor
Dodatkowo rozrusznik kręci się po odpaleniu ok 10 s . Jakby bendiks nie odbijał. Rozrusznik wyjmowalem i oddawalem do regeneracji . Wszystkie niezbędne elementy zostali wymienione szczotki tuleje wirnik i bendiks.
Opublikowano
  • Autor

Auto odstawilem do znajomego warsztatu ale póki co rozkładają ręce. Nie mogą podpiąć się pod kompa. Muszą zamówić specjalne złącze. Zastanawiają się czy to nie jest czujnik położenia wału...

Co o tym myślicie

Opublikowano
Podobne objawy miałem przy padniętym sterowniku abs, musisz podłączyć auto pod kompa, bo tak to błądzenie w mgle.
852c2d3fdc685c61m.png
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 powody wariowania kopa w e60 : wadliwe ładowaniwe za durze lub za niskie i wadliwa klema IBS na kablu minus , zeby ją sprawdzic wypiąć z niej cienkie przewody
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
  • Autor
Udało mi się podłączyć przez INPE i zczytac kilka błędów. Mogę wrzucić może to coś podpowie. Martwi mnie sprawa rozruchu i błędu z pompą paliwa bo to raczej nie jest powiązane z abs pompa lub czujnikiem
Opublikowano
  • Autor
Wypinalem przewody z klemy minusowej. To nie pomogło. Dalej był problem z kontrolkami i odpaleniem auta
Opublikowano
A jakie masz napięcie na akumulatorze po wyłączeniu silnika? W E60 zdychający akumulator bardzo często powoduje wariowanie elektroniki.
Opublikowano
  • Autor

Napięcie ok 12.6V

Po ładowaniu prostownikiem wychodziło 12.9V bo w związku z wielokrotnymi próbami odpalenia padał mi akumulator

Opublikowano
hmm czujnik walu moze byc przyczyna albo cos innego trudno do konca powiedziec bez podpiecia kompa ....
Opublikowano
A co ma czujnik wału do Active Steering i pompy paliwa? To problemy z elektryką/elektroniką.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
wrzuć zrzuty z INPY to morze coś poradzimy
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
Rozwiazales kolego problem mam to samo walcze z tym od przeszlo 2 lat i juz myslalem ze problem mam z glowy po wymianie sterownika swiec zarowych przez 2 lata 80k km mialem totalny spokuj az do dzis :/