Skocz do zawartości

318d/320d pytanie o temperature silnika/wody

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Za wysoka, powinno być między 88-95, mniej więcej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
U mnie 88 - 91°C sprawdzone na długiej trasie (prędkość autostradowa) przy temperaturze otoczenia ok. 30°C

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano

tak jak napisał @MrTuner1986 jest idelanie w dieslach CR bmw

gdy dochodzi do 100 to nalezy szukać przyczyny a moze być np chłodnia zawalona, układ nie ma drożności, łopatki pompy wody połamane, przycinający sie termostat(y) (w drugą stronę niż zazwyczaj)

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
No wlasnie termostat mam nowy, ori od kolegi z forum... Chłodnica jest czysta, wentylator włącza sie prawidłowo .... Pompa wody tez jest nowa ...
Opublikowano

jak klime odpalisz to spada na 90 ? czy tez trzyma te 100 ?

tą temp masz na pastoju czy podczas jazdy ?

Opublikowano
Nie jest tak ze cały czas mam 100. Jak jade długo to trzyma tak 98-99. Jak włączę gdzies na luz to idzie do 100 potem w gaz i znowu 98. Na postoju z klima 97-98.
Opublikowano

termostaty dobre ? (temp otwarcia)

no panie nie jest to normalna temp w dieslu, szkoda go tak grzać....

Opublikowano
Wypłukałem chłodnice porządnie muchozolem, zrobiłem 30 km na trasie - temp 98, miasto - 100, na postoju - 101 :( Dziwne tylko że strzałka jest w pionie a nawet lekko w lewo ... Ktoś ma jakieś pomysły od czego zacząc? Termostat ma jakieś 2-3 miesiące (od początku była taka temperatura). Zamawiany u czescidobmw.pl, ori. Wymieniałem, bo temp. max była 77 - 80 a strzałka ledwo za pierwszą kreską.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wg mnie problem z termostatem, napisz do sprzedawcy o objawach. Pion jest od bodajże 72 do 118, górnej granicy nie jestem pewien, bo nie miałem przyjemności sprawdzić :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

normalne to nie jest

pomcaj węże i chłodnice, raczej nie puszcza w duzy obieg....

Opublikowano
To ja tez mam taki problem ale u mnie tylko przy butowaniu doszła do 104 przy wysokiej prędkości i obrotach ale ja u siebie obstawiam pompę, jaką polecacie? Czy valeo będzie ok?
Opublikowano
termostat mam nowy, ori

Może masz nowy i ori ale nie do tego silnika, podaj jakie masz nr na termostacie

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To ja tez mam taki problem ale u mnie tylko przy butowaniu doszła do 104 przy wysokiej prędkości i obrotach ale ja u siebie obstawiam pompę, jaką polecacie? Czy valeo będzie ok?

Niby najlepsze hepu, ale w mojej hurtowni nie mogli ściągnąć i na założenie czeka skf, podobno najlepsze zaraz po hepu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

A pompę wody mam Hepu i wymieniałem jakoś miesiąc po termostacie bo miała luz ... Zarówno przed jak i po złożeniu pompy temperatura była taka sama ...

Nr. Termostatu 11 53 2 247 019

Opublikowano

Jak masz ten termostat co piszesz to jest prawidłowy i powinien się otwierać przy 85 C.

Ten Nr to z katalogu ? opakowania ? czy widziałeś wybity na termostacie.

Bo cuda się zdarzają że inne opakowanie a inny termostat.

Jak masz dobry obieg , wentylator chłodzi kiedy trzeba , czysty radiator , to Co pozostało jeszcze raz wymienić termostat.

..........................................................................................

Opublikowano
Zeby nie zakladac nowego tematu, zapytam o to samo, ale silnik m57n 3,0d. Temp w upaly w miescie, gdzie co chwile swiatla okolo 94*, trasa 120-140 89*, ale po wlaczeniu klimy tu i tu robi sie powyzej 96, czasami dochodzi do 100, plus wisko przy klimie chodzi prawie non stop. Normalne, czy zaczac szukac problemu gdzies w obiegu wody?
Opublikowano
No i mam następna zagadkę ... Nie zdążyłem jeszcze wyjac termostatu ale ... Nagrałem moj stary i okazuje sie ze działa jak należy :/ o co tu chodzi ? Dodam ze nie mogłem zagrzać na nim auta - miałem temp. max 77-80. Strzałka była ledwo za pierwsza kreska ....
Opublikowano

Panowie, pozwolę się wtrącić aby nie zakładać nowego tematu, czy to dobre zachowanie układu chłodzenia ?

1. Jazda na zimnym silniku węże twardnieją i utrzymuje się to do rozgrzania, w momencie gdy silnik stygnie ciśnienie, spuchnięcie węży schodzi to raczej normalne ale, gdy silnik się nagrzeje i wąż jest twardy to po otwarciu korka robi się miękki i już raczej nie twardnieje :oops: ... (dziwny ten opis) nawet gdy auto postoi i wytraci trochę temperatury to ponowne nagrzanie i jazda nie doprowadza do spuchnięcia węży. Efekt ten występuje tylko podczas jazdy na wystudzonym silniku. Czy to normalne ? Może ktoś mi wyjaśnić to zjawisko ? Byłbym wdzięczny, Pozdrawiam! 320i 98r

Opublikowano
Marcin możesz mieć przedmuchy do układu chłodzenia , a jak masz gaz to dochodzi sprawdzenie instalacji gazowej

Opublikowano

Łysek jak górny wąż masz gorący a dolny letni to klasyczny przypadek że niema obiegu.

Brak obiegu może być spowodowane ;

1.Nie otwierający termostat

2. Nie wydolna pompa

3. Zatkany układ chłodzenia np radiator co jest rzadkością

4.Jeszcze nie wystarczająca temperatura do płynu do otwarcia termostatu

5. Zapowietrzony układ