Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam wyrwaną klamkę zewnętrzną, oraz drzwi do lakierowania - drzwi kierowcy.Chciałem sam rozebrać boczek, ale nie wiem jak się do tego zabrać, w drzwiach jest poduszka. Jak to zrobić? Proszę o podpowiedzi.

pzdr.

Opublikowano

Witam!

Bardzo łatwo i szybko.Odkrecasz dwie śrubki-jedna znajduję się z boku na wlocie powietrza z prawej strony,druga tam gdzie jest klamka wewnętrzna,pod zaślepką.

Jeśli juz odkręcisz musisz od spodu zdecydowanym ruchem szarpnąć aż puszczą zaczepy i tak po kolei to samo u góry.

Pamiętaj tylko że odłaczając poduszkę powietrzną odłaczyć aku w przeciwnym razie będzie się świecić kontrolka i można ją tylko wykasować przy pomocy kompa!!!!!!!!!!

Opublikowano

zaczepy nie sa jednorazowo aczkolwiek pewnie jakis sie polamie (jest ich na przednim boczku 12 sztuk a na tylnym 9) - ja na wszelki wypadek proponuje dokupic kilka,kilkanascie sztuk

poza tym nie ma koniecznosci odlaczenia akumulatora przed odlaczeniem airbag'a - ja wymienialem ostatnio boczki (prawy i lewy) i nic mi sie nie swiecilo pozniej - byc moze zalezy to od wersji, ale ostroznosci nie za duzo wiec Twoja decyzja

Pzdr,

Artur
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

piotriviola - robilem to osobiscie i odlaczalem poduszke w prawych i lewych dzrzwiach, samochod jest absolutnie bezwypadkowy a popranosc dzialania elektroniki (w tym i poduszek) byla sprawdzana w ASO z pozytywnym wynikiem.

Byc moze zalezy to od wersji - nie wiem. U mnie nic nie swiecilo.

Pozdrawiam,

Artur
Opublikowano

Witam!

Być może zalezy od wersji ,ale ja nie spotkałem się w żadnej E-39 ,że przy podłaczonym aku odpinasz poduszkę i póżniej się nie pali kontrolka.Sprawdzone osobiscie w E-39 z 97-99-01 roku

Ciesz się ,że u Ciebie sie nie zapaliła bo musiałbys jechac i ją wykasowac!

Pozdro!!!!!!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

tak przy okazji, po rozmowie z kolega z ktorym demontowalismy boczki okazalo sie ze poduszek wcale nie odpinalismy. Demontaz boczka tego nie wymaga.

Pzdr,

Artur