Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Tak jak w temacie, wymieniłem wczoraj olej w skrzyni 6 biegowej. Po spuszczeniu oleju strasznie śmierdział spalenizną. Strasznie wypracowany czy też jakiś problem ze skrzynią?

pozdrawiam,

Opublikowano
Mozesz napisac jakie efekty dala wymiana oleju? Mam 203.000 i tez zastanawiam sie czy profilaktycznie nie wymienic...
Opublikowano

Biegi wchodzą lepiej, wymieniłem na Fuscha . Rozmawiałem z BMW Dobrzański i gościu powiedział żebym wymienił. Niby dożywotnie ten olej sie nie wymienia ale dla Niemca który jeździ samochodem średnio 5, 6 lat a potem wymienia na nowy. Natomiast dla nas... :)

Pozdrawiam,

Opublikowano

olej w skrzyni się wymienia,aso czasami jeszcze twierdą że nie ma takiej potrzeby,a producent skrzyni zawsze zaleca wymianę,zapach spalenizny to "normalny" zapach zużytego oleju,w automacie są tarcze i taśmy hamujące w których występuje tarcie,więc olej w miarę upływu czasu i kilometrów traci swoje właściwości i się "przypala".

to tak w dużym skrócie i bardzo ogólnie,są na forum tematy o wymianie oleju w automatach.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam,

Tak jak w temacie, wymieniłem wczoraj olej w skrzyni 6 biegowej. Po spuszczeniu oleju strasznie śmierdział spalenizną. Strasznie wypracowany czy też jakiś problem ze skrzynią?

pozdrawiam,

A to nie jest mowa o skrzyni manualnej?

Opublikowano
hmmmm,całkiem możliwe że chodzi o ręczną skrzynię,jakoś tak zrozpędu założyłem że chodzi o automat,jeśli tak to sorry :wink:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to jak już wróciliśmy do manuala :) to odwieczne pytanie - wymieniać czy nie wymieniać?
Opublikowano
Powiem tak, pierwsze słysze żeby wymieniać ojel w manualu, chyba że masz wycieki, jeżeli nie to się nie rusza :) To jest moje zdanie i kilku dobrych mechaników których znam. Pozdro
Opublikowano

Oczywiście ze się wymienia olej w manualu. Dodatkowo koszt jest smiesznie niski.

Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano (edytowane)

Miesiąc temu przy okazji wizyty w BMW Cetrum w Krakowie słyszałem rozmowę z mechanikami na temat wymiany oleju w skrzyni manualnej. Twierdzili, że do 100 000km wymieniają na pewniaka, a powyżej 100k na jednym oleju to już "na odpowiedzialność klienta". Zaciekawiony zapytałem o co chodzi, skąd taka granica? Powiedzieli mi tylko "że później to dziwne rzeczy się mogą dziać ze skrzynią".

Może ktoś tutaj się orientuje o co chodzi? Bo o ile o samym serwisie mam bardzo dobre zdanie, tak opowieści dziwnej treści o magii dziejącej się w aucie, do mnie nie trafiają.

Edytowane przez Lorn
Opublikowano

masz watpliwosci to nie wymieniaj, wymienisz sobie skrzynie....

rozmow mechaników z aso to szkoda komentować :duh:

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

W manualnej skrzyni to niema nad czym sie zastanawiać bo łatwo wymienić i niema co popsuć .

Inaczej z automatem, bo tam bym zlecił mechanikom z doświadczeniem, chociaż ja osobiście kiedyś w passacie wymieniałem.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.