Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na wstępie chciałbym się przywitać gdyż jest to mój pierwszy temat, na forum jestem od kilku lat jako cichy obserwator, aktualnie mam problem ze zbyt wysokim spalaniem mojej czwartej z kolei BMW, jest to e34 520iA bez vanosa.

Do rzeczy: spalanie w cyklu miejskim z lekką noga wynosi ~16,5/100. Moim zdaniem 13,5 to spalanie w granicach rozsądku dlatego staram się doszukać gdzie leży mój problem.

Auto 100% seria oprócz układu wydechowego (2x przelotowy zamiast kata, reszta do końca od m50b25), opony 205 więc żadne szerokie, 0 druciarstwa w postaci jakichś dokładek/zderzaków które mogłyby coś psuć w linii auta. Hamulce były robione i na pewno nie trą, świece i fajki nowe, brak przebić na kablach i cewkach. Kompresja na każdym cylindrze 13,5, zbieżność ok, no jednym słowem wszystko okej. Dis nie pokazuje żadnych błędów (pokazywał sonde więc tydzień temu wymieniona na ori boscha). Na dniach wymienię czujnik temperatury na ECU gdyż po jeździe kiedy auto ma temp roboczą wskazówka w pionie, a DIS pokazuje 40-50* maksymalnie, wymienię też filtr paliwa bo kopie ją na obrotach jak jest mało w baku. Sprawdzałem pompę, wygląda okej i ciśnienie daje dobre, nie słychać też żeby głośniej pracowała. Wymontowałem któregoś dnia listwę wtryskową żeby sprawdzić czy żaden wtrysk nie leje, nie miałem jak zrobić testu przelewowego, ale nagrałem filmik w slow mo jak to się na oko prezentuje, może to pomoże w diagnozie. Póki co nic więcej do głowy mi nie przychodzi oprócz sprawdzenia czujników multimetrem. Pomocy koledzy bo ręce mi już opadają, mogłem kupić 3.0 i wielkiej różnicy by nie było :twisted:

https://www.youtube.com/watch?v=ZrYR0-LVGzI&feature=youtu.be

Opublikowano
Miałem kiedyś e36 320 coupe z vanosem i w manualu. Po Poznaniu spalała koło 13-14l. Na trasie spadało do 8. Przy lekkiej nodze... Jeśli masz piątkę do tego w automacie do tego bez vanosa i światła co 100m to się nie dziw. A może skrzynia niedomaga?
Nic nie stuka nic nie puka...
Opublikowano
Dziwię się bo kilka lat temu miałem e34 m50b25 na vanosie, tez automat i czy zima czy lato więcej niż 13l nie paliła. Tutaj słabszy motor wiec myślę że te 13,5-14 to byłaby raczej granica, bo niby mniejszy, ale bardziej wysilony. 16,5 to trochę przesada w 2.0 imo
Opublikowano
Moja E34 spala ok 15l LPG w cyklu mieszanym, więc nie wiem czy liczyć to jako normalne. Wciąż przy niej coś robię i sukcesywnie zmniejszam to spalanie. Co mogę dopowiedzieć, sprawdź cały układ dolotowy. U mnie po wyeliminowaniu lewego powietrza spalanie zeszło z 20 do tych 15 litrów. Te auta chyba już tak mają.
Opublikowano
Wyciecie katalizatora to jest druciarstwo bo producent przewidział w obliczeniach katalizator.

KLIMATYZACJA SAMOCHODOWA, THERMO KING, CARRIER

DIAGNOSTYKA BMW, VAG tel. 500 236 866