Skocz do zawartości

e60 520d zbyt wysoki stopien rozładowaywania akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
e60 520d zbyt wysoki stopien rozładowywania akumulatora taki komuniakat pojawia mi sie przy odpaleniu auta i zeruje kilometry akumulator wymienilem na nowy o tych samych parametrach i to samo nadal, sprawdzałem miernikiem pobor pradu spada do 0,01A po okolo 15 min wiec tez chyba ok... auto odpala na strzała, ładowanie alternatora 13,8-14V co mam zrobic czego moze byc przyczyna tego komunikatu koledzy POMOCY
Tomek
Opublikowano
Adaptacje zrobiłeś?Zacznij od tego jak nie pomoże to szukać innej przyczyny.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
U mnie ładowanie 14,5-14,8V. Może to jest przyczyną. Choć 14V też wygląda OK...

Pozdrawiam
Krzychu.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
ładowanie alternatora 13,8-14V co mam zrobic czego moze byc przyczyna tego komunikatu koledzy POMOCY

Też stawiam na słabe ładowanie. W poprzedniej E60 miałem 14,8, w obecnej 14,7 przy akumulatorach w systemie AGM.

Opublikowano
  • Autor
adaptacje akumulatora robilem.... nawet jak dodam gazu na 2 tys obr to łądowanie jest 13,8 v moze odłaczyc IBS tylko nie wiem która wtyczka dokładnie??
Tomek
Opublikowano
  • Autor
akumulator zwykly nie zelowy mam
Tomek
Opublikowano
  • Autor
odłaćzylem 2 kabeli od ibs ale ładowanie caly czas jest 13,8V inpa pokazuje bład 4b10 i blad 4a27
Tomek
Opublikowano
  • Autor
a jaki powinien byc prad ładowania po odłaczeniu ibs???
Tomek
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Błąd 4A27 dotyczy klemy minusowej z ibs. Gdzieś coś o tym czytałem na naszym forum, poszukaj. Nie patrz jakie masz obroty silnika, ładowanie musi być cały czas takie same=stałe, od tego masz regulator napięcia.

Pozdrawiam
Krzychu.

Opublikowano
  • Autor
a ogolnie jak moge sprawdzic czy winny jest regulator czy alternator czy ibs????
Tomek
Opublikowano
  • Autor
ok a ta wtyczka jest pod maska przy samym alternatorze i pod nia podłaczyc miernik czy jak??
Tomek
Opublikowano
wypnij wtyczke ktora idzie do altenatora, u góry taka mała, szyna danych między regulatorem, czujnikiem oleju, ibs, itp... z IBS tą małą, a miernikiem sprawdzasz pomiędzy masą a bolcem z czerwonymi przewodami przy altenatorze :P, najlepiej mierniczkiem, ponieważ w kompie auta pokazuje zawyżone o kilkanaście mV.
Opublikowano
  • Autor
ok czyli mam zmierzyc napiecie przy wtyczce od alternatora tylko jak ja mam tam wlozyc rece jak tam tak malo miejsca jest
Tomek
Opublikowano
  • Autor
mierzylem na tym bolcu przy alternatorzedo ktorego przychodza czerwone kable i miernik pokazuje 13,9v a jak sprawdzalem w ukrytym menu to jest 14,2-14,3V i co ty na to ??
Tomek
Opublikowano
  • Autor
witam jezdzilem pare dni z odlaczonym IBS i nie pokazywalo przy odpalaniu ze slaby aku a jezdzilem na starym akumulatorze..... ale kilka razy zdazyly sie spadki napiecia ale wczesniej tez byly....
Tomek
Opublikowano
  • Autor
czy moga byc jakies negatywne skutki jazdy z odlaczonym ibs bo jak mialem podlaczony to pokazywalo mi przy odpalaniu ze zbyt wysoki stopien rozładowywania aku...
Tomek
Opublikowano
Wymien IBS i po klopocie, a efekty predzej czy pozniej napewno jakis bedzie.