Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otoz po zakupie auta wiedzialem od razu ze do wymiany jest podpora walu. Oczywiscie czekalem do momentu az lozysko totalnie wyrwalo sie z tej gumy. Objawy wczesniej byly takie ze przy spuszczeniu albo przeciagnieciu auta na biegu z gazem wbitym w podloge przy ok 2000tys. obrotow ( silnik m21 - 2.4td ) slyszalny odglos na wysokosci konca skrzyni biegow obijania sie walu o kaste ( o ten tunel w ktorym idzie). Po tym jak juz podpora padla wymienilem na nowa Febi ... Wyjechalem z warsztatu i chcialem test przeprowadzic ... Nowa podpora swiezo co zalozona i ten sam efekt :( Spuszczenie ze sprzegla przy 1500 obrotow i ogien .... i wal po kascie sie obija ... Co moze byc przyczyna ? Kombinowalem juz grubsze podkladki pod sruby od podpory unosic ja do gory itp... Nic ... Ratujcie bo auto mam ponad rok i ciagle to samo :( A przy takiej pracy podpory to i ta nowa niedlugo padnie ... Moze krzywy wal ?

Dodam ze przy spokojnej jezdzie nie ma takich efektow ...

Opublikowano

Jeżeli zwleka się z wymianą podpory, zawsze obrywają inne elementy wału (łączniki, przeguby).

W sytuacji, gdy podpora się rozleciała w czasie jazdy, wał mógł się skrzywić.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Peron,druga sprawa to jesli są nieorginalne śróby od podpory to mogą być lekko zadługie i przy wibracjach ocierać,miałem tak w e21 i długo zeszło zanim na to wpadłem,przyciełem brzeszczotem i było oki.

a słyszalne (odczuwalne) było to tylko przy odpalaniu (zachaczały o tłumik) i ostrym ruszaniu.

Opublikowano
jedyne sensowne rozwiązanie i najpewniejsze (a nawet najszybsze) to wykręcić cały wał i sprawdzic czy prosty, wał obraca sie z dość sporą predkością, jezeli miałeś wibracje wcześniej (rok) nie jest wykluczone ze sie wykrzywił, mogą być też pokrzywione tarcze gumowo-metalowe wału przy skrzyni lub moście, wszystko najlepiej sprawdzić po wywleczeniu na zewnątrz

Czarna Eta (SOLD)................Granatowy Mieczysław (LIVE!).......................Czarna Szmata

http://www.gimnastycy.pl/avatar.jpg

Opublikowano

Nie musi byc krzywy, wystarczy , ze jest niewywazony. Czesto pacjenci majacy sie za mechanikow podczas wymiany sprzegla itd... rodzielaja wal na wielokilinie a pozniej montuja w innej pozycji niz byl, w zaleznosci o ile jest przekrecony wzgledem siebie bedzie bil przy innych predkosciach i przy innym obciazeniu.

Trzeba dac wal do wywazenia albo kupic inny.

E24 628CSi 12/1982 Delphin-Metallic - wegetacja... :(

E28 524td 06/1985 Karminrot ze szpera :) i silnik nowka!!!

Nowe amortyzatory BILSTEIN B6, CZESCI UZYWANE

Kontakt: 0049-176-4889-3646, 0695039390, GG 244669 lub PW

Opublikowano
Czesto pacjenci majacy sie za mechanikow podczas wymiany sprzegla itd... rodzielaja wal na wielokilinie a pozniej montuja w innej pozycji niz byl, w zaleznosci o ile jest przekrecony wzgledem siebie bedzie bil przy innych predkosciach i przy innym obciazeniu.

To przypomnę mojemu mechaniorowi, żeby pozaznaczał w jakich pozycjach są poszczególne elementy wału względem wałków w skrzyni i przekładni, zanim zacznie wymianę zmurszałej podpory wału i (być może) reszty elementów elastycznych. Chociaż pewnie się obrazi, że mu oczywiste rzeczy mówię. :mrgreen:

Tragedii jeszcze nie ma, wibracje są delikatne, ledwie odczuwalne i to tylko w pewnych okolicznościach, ale trza wymienić.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Przy skladaniu wielowypustu nalezy zwrócic uwage na widełki na koncach one musza byc ostawione do siebie w idealnie rownym polozeniu inczej bedzie dzialala na nie siła skręcająca ... moze to spowodowac zgiecie i bicie ...
BMW to moj pierwszy i jedyny samochod.
Opublikowano
A co do podpory to jej wysokosc zamontowanie nie wplywa na dzialanie ukladu, poniewaz wał ma przeguby krzyżakowe co daje tolerancje kąta działania ... uzywany wal w stanie bdb kosztuje 200 zl z podporą ( na wiosne wymienialem)
BMW to moj pierwszy i jedyny samochod.