Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam E39 3.0d automat. Od pewnego czasu czuje że mój samochód ma małą moc na niskich obrotach (szczególnie przy ruszaniu z miejsca - jakby ciągnął 10 wagonów i lokomotywę) :jawdrop: Jak dostanie więcej obrotów tak 2000-2500 sprawa znika. Wymieniłem już filtr paliwa ale dalej nic. Mój mechanik mówi, że najprawdopodobniej olej silnikowy dostaje się do intercoolera i powietrze zamiast być wpychane do silnika to wydalane jest na zewnątrz przez co brak jest mocy silnika. Czy jest to możliwe ?? Oleju raczej nie ubywa mi w większych ilościach. Co może jeszcze mieć wpływ na brak mocy w takim silniku ?? Przy przyspieszaniu słyszalne jest dziwne świszczenie.

http://img255.imageshack.us/img255/3750/m54pd.jpg

wcześniej: E32 750 V12 - to była jazda ;-)

Teraz: E39 3.0d

Opublikowano

Witam.

Obym się mylił, ale mi to wygląda na kończącą się sprężarkę.

Niech mechanik sprawdzi Ci ją dobrze, bo jeżeli zaczyna pojawiać się olej silnikowy w dolocie to może sie to źle skończyć.

Prawdopodobnie kończy się łożyskowanie turbiny.

Pozdrawiam
Opublikowano

Objawy typowe dla usterki czujnika polozenia walka rozrzadu. Tylko, ze dla silnikow benzynowych. Czy takie same objawy moga wystapic w silnikach diesla, tego juz nie wiem.

Ale warto owy czujnik sprawdzic - oczywiscie sprawdzajac bledy.

Pozdr

GO NAVY...
Opublikowano

kumpel mial ten sam problem w 730 pojechalismy do servisu we wrocku panowie zdiagnozowali turbine na 200% jest padnieta wiec zostawilismy auto i po okolo 3 godzinach wrocilismy, i co pan wsiadl do auto a tu to samo!!nie idzie jak powinno , wszyscy wyrywali se wlosy mowile ze juz niewiedza i pewien pomysl rzucil kolega sprawdzic przeplywomierz i co okazalo sie przeplywomierz byl trachniety a nie turbina , ale jak twoj bierze olej to moze byc cos innego

pozdro

zycie zaczyna sie po 50i
Opublikowano
Jak słychac świst to może zsunął się jakiś przewód między turbiną a kolektorem? Może któryś przewód jest nieszczelny (pęknięty)?