Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z was orientuje się czy jest możliwość sprawdzenia ustawienia rozrządu w F20 116i - 1,6 4 cyl turbo bez rozbierania silnika?

Podejrzewam, że przeskoczył mi łańcuch ale z racji tego, ze dostęp jest utrudniony (łańcuch z tyłu silnika) zastanawiam się czy jest jakaś metoda sprawdzenia tego.

Kiedyś w moim GTi, używałem lampę sproboskopową, sprawdzało się znaczniki na kółkach i skrzyni i było łatwo, a co zrobić w tym przypadku?

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam kolego, tak z ciekawości spojrzałem na ten post.

Kto Ci powiedział że w tym silniku jest rozrząd od strony koła zamachowego ?!

Łańcuch jest przed 1 cylindrem , przód silnika.

Ale jak takiej rzeczy nie jesteś w stanie rozpoznać to wątpię byś był w stanie sam sprawdzić ustawienie rozrządu. ;)

Tak humorystycznie zamykam post :D

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czemu uważasz, że przeskoczył rozrząd. Auto straciło moc? To może koło Vanos? Niestety te silniki jak wiesz mają z tym oprócz łańcucha problemy

Jak ci przeskoczy łańcuch to nierówne wolne obroty najczyściej są. Gaśnięcie na wolnych i brak mocy. Jak Vanosy to tylko brak mocy i możliwe grzechotanie.

• 2 lata później...
Opublikowano
Ludzie przy jakich przebiegach zmienialiście łańcuch rozrządu w swoich F20 116i ? W ASO powiedzieli, że powinno się to odbyć przy 180-200 tys.