Skocz do zawartości

Pękła obudowa termostatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obudowa pękła ale po tym jak wyłączyłem silnik to za parę minut zaczeła sikać pod ciśnieniem woda (płyn do chłodnicy) .

Dlaczego nie prędzej ?? tylko na wyłącząonym silniku .

Czy ubytki wody z chłodnicy prędzej można kojarzyć z tym pęknięciem ??

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

Wyłączasz rozgrzany silnik.

Pompa cieczy zatrzymuje się.

Niemal całkowicie ustaje obieg płynu, a silnik jest przecież wciąż gorący.

Dlatego w pierwszych paru minutach po wyłączeniu silnika rośnie temperatura płynu (znacząco!) i ciśnienie w układzie chłodzenia.

Płyn przejmuje ciepło, ale nie ma jak skutecznie oddać je otoczeniu, bo pompa stoi i nie tłoczy go do chłodnicy.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem , niczym wszystko jasne.

Tylko jeszcze jedno, czy to napewno aż takie ciśnienie ?> no nie przesadzam ale na odległosć - 5 - 7 metrów sikało tą gorącą cieczą.

Opublikowano
Tylko jeszcze jedno, czy to napewno aż takie ciśnienie ?> no nie przesadzam ale na odległosć - 5 - 7 metrów sikało tą gorącą cieczą.

No :!: To mamy chyba powód pęknięcia obudowy termostatu.

Sądząc po "zasięgu rażenia" płynu, ciśnienie w układzie chłodzenia było - z jakiegoś powodu - o wiele wyższe niż nominalne.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
No :!: To mamy chyba powód pęknięcia obudowy termostatu.Sądząc po "zasięgu rażenia" płynu, ciśnienie w układzie chłodzenia było - z jakiegoś powodu - o wiele wyższe niż nominalne.

o kurka :mad2: a jaki może być tego powód, zakładając że jak jechał to temp. była ok :?:

Opublikowano
  • Autor
Sądząc po "zasięgu rażenia" płynu, ciśnienie w układzie chłodzenia było - z jakiegoś powodu - o wiele wyższe niż nominalne.

Dodam że jak jechałem to temp. wody była na pionie (...) i co jeszcze dziwnego sama obudowa teromstatu (oryginalna) była jak by fabrycznie klejona (taki pasek na obudowie albo spawu plastiku albo fabrycznego kleju) a co dziwne dzisiaj jak kupiłem nową to już "monolit" konstrukcyjny.

Opublikowano
wyglada na to że to po prostu zmeczenie materiału. ten spaw lub linia jak to nazwałeś świadczy o tym że ktos to kleił lub możliwe także że jest to linia podziału odzielająca dwie połówki formy jeśli termostat był odlewany :wink:
klepało ale przestało!!!
Opublikowano
  • Autor
jest to linia podziału odzielająca dwie połówki formy jeśli termostat był odlewany

Tak pewnie to linia oddzielająca ale nowy ma już jednolity monolit czyli chyba lepsza jakość.

Opublikowano
  • Autor

No niech ktoś poradzi (...) dzisiaj węże zrobiły się napięte jak wiecie co nie chcę otrzeżenia od admina.

Może dlatego że z ta dziurą w termostacie jechalem do mechanika okolo 20 km. ??

Opublikowano
No niech ktoś poradzi (...) dzisiaj węże zrobiły się napięte jak wiecie co nie chcę otrzeżenia od admina.

czyli twarde :?: a termostat się otwiera :?: :?:

Opublikowano

to mechanik ci nie sprawdził? może termostat sie nie otwiera lub co gorzej uszczelka pod głowicą :|

klepało ale przestało!!!
Opublikowano
  • Członkowie klubu

Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele od bardzo poważnych - pęknięta głowica do prozaicznych - uszkodzony korek chłodnicy. Poszukaj w moich postach przerabiałem temat ciśnienia w układzie chłodzenia, znajdziesz tam wiele ciekawch wskazówek np. tutaj:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=9182&postdays=0&postorder=asc&highlight=uk%B3ad+ch%B3odzenia&start=0

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
  • Autor

No własnie dzwonił mechanik i powiedział że przycyzną mojego problemu było to że wylałem płyn chłodniczy i wlałem wody (zdemineralizowanej) ponad stan czyli do korka.

A węże były dlatego twarde gdyż jak zrobiła się dziura w obudowie termostatu to rzeczą normalną było to że łapał lewe powietrze.

Uszczelke sprawdzają metodą "podciśnieniową" czyli wdmuchiwane jest do układu chłodzenia dopuszczlne ciśnienie i jeżeli silnik odpala to eliminują uszczelke pod głowicą a jezeli nie odpali to już sprawa jasna że silnik trzeba wyciągnąć.