Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 5.10.2022 o 09:51, Kacha napisał(a):

Krakowski V-tech tuninguje elektryki, szwagier w eNV200 testuje jakieś modyfikacje. Twierdzi że wzrosła moc, spadło zużycie z 13 na 9kW i ogółem lepiej się jeździ.

Ten hit przeoczylem. 🙂 Ja rozumiem, ze ludzie nie sa specjalistami, ale jak mozna takie bzdury pisac. 🤔 Sorry, ale nie moglem tego tak zostawic, bo potem ktos to przeczyta i pomysli, ze to prawda.

Jezeli podniesiono moc silnika elektrycznego to znaczy, ze pobiera wiecej kW aby skuteczniej pokonac opory. Prosta matematyka. To jak moze spasc zuzycie pradu z 13 na 9???

Te same bzdury czyta sie na temat tuningu silnikow spalinowych, ze spadlo spalanie. Brednie opowiadane przez oszustow tuningowcow, aby wyciagnac kase od ludzi. Usuniecie DPF i zmiana programu silnika, da takie efekt. Ale nie dlatego, ze ktos "poprawil" fabryczny program, bo tam siedza polglowki i na zlosc ludziom napisali program ktory spowalnia auto i podnosci spalanie, ale dlatego, ze wywalono zrodlo zdlawienia skutecznosci jednostki napedowej, w postaci filtra czastek stalych.

• Lubię to 1
Opublikowano

Wiesz o tym że to foto bmw i3 w tej folii ja mam na tapecie w kompie od kilku miesięcy hahahaa... 😄 trafiłeś idealnie z tuningiem z mojej tapety ! Ja za prąd nic nie płace na szczęście. W swoim życiu miałem ponad 60 aut, jeździłem z dużymi silnikami V8, V12 zawsze z lpg, diesli też miałem sporo. Trochę handlowałem kiedyś, naprawiałem i na sprzedaż szło. Najciekawsze auto jakie miałem to było BMW E32 seria 7, V12. Żałuje że sprzedałem. Szersze opony.. pomyśle nad tym, może felga 17 albo 18". Komfort pewnie lepszy, tańsze opony przy okazji ale w zakrętach i podczas wiatru pewnie nieźle kołysze jak na morzu 🙂

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tu ponizej 20 cali to nie masz co schodzic. Tak to zostaw standardowe. 17 i 18 cali to bedzie tragedia i nawet nie wiem czy sa opony tak wysokie do tak malych felg. Moze od jakich terenowych aut. Mysle, ze jest wiele tematow w necie o kolach jakie ludzie zakladaja do i3. Nie mialem potrzeby sie interesowac tym. Juz Ci pisalem, ze traktuje to auto jako wozidlo do miasta z zerowymi kosztami "paliwa". Jedyne co dolozylem to modul Android Auto z kamera cofania i kamery rejestrujace na przod i tyl.

Aczkolwiek takie cos, jak dzisiaj ide z pracy na parking, upal 30 stopni, wciskam na aplikacji klime, za 3 minuty dochodze do auta i w srodku jest przyjemny chlodzik. To ewidentna i kolejna nieoceniona zaleta aut elektrycznych. 🙂

Opublikowano

Ja również sobie cenie My BMW aplikację i nie tylko. Koła mam 19 cali, opony przód 155/70/19, tył 175/60/19. Ciśnienie w oponach obecnie przód 2.3 tył 2.7 bar. Widzę trochę większy komfort jazdy. Po zakupie pompowałem przód 2.5, tył 3.0. Jest różnica spora. Jeżdżę zwykle solo. Zauważyłem również że komfort jazdy jest baardzo odczuwalny na plus wtedy kiedy zabieram kogoś na pokład auta, ale to chyba oczywiste 🙂 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 11.07.2025 o 17:54, mmw napisał(a):

Ten hit przeoczylem. 🙂 Ja rozumiem, ze ludzie nie sa specjalistami, ale jak mozna takie bzdury pisac. 🤔 Sorry, ale nie moglem tego tak zostawic, bo potem ktos to przeczyta i pomysli, ze to prawda.

Jezeli podniesiono moc silnika elektrycznego to znaczy, ze pobiera wiecej kW aby skuteczniej pokonac opory. Prosta matematyka. To jak moze spasc zuzycie pradu z 13 na 9???

Te same bzdury czyta sie na temat tuningu silnikow spalinowych, ze spadlo spalanie. Brednie opowiadane przez oszustow tuningowcow, aby wyciagnac kase od ludzi. Usuniecie DPF i zmiana programu silnika, da takie efekt. Ale nie dlatego, ze ktos "poprawil" fabryczny program, bo tam siedza polglowki i na zlosc ludziom napisali program ktory spowalnia auto i podnosci spalanie, ale dlatego, ze wywalono zrodlo zdlawienia skutecznosci jednostki napedowej, w postaci filtra czastek stalych.

MMW jak zawsze w sedno. Lubie czytac twoje wypowiedzi.