Skocz do zawartości

Aluminiowe listwy - wzery, ultenione ? czym usunac ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z aluminiowymi listwami ozdobnymi, porobily sie wzery, utlenilo sie ? czym to usunac ? polerowanie nie wchodzi w gre bo delikatny szlif jest.

W sloncu wyglada to strasznie ;/

Napisalem list do BMW z dok. fotograficzna i opisem sytuacji (moze cos poradza), to nie moje 1 bmw ale takich jaj jeszcze nie mialem.

DSC_0016.JPG

Sprawdzalem typowe marketowe preparaty do czyszczenia aluminum i nic nie pomoglo ;/

Opublikowano

Ze zdjęcia mało można wywnioskować, ale jeśli są tam faktycznie wżery to nic nie zrobisz.

Na wżery po chemii to nie wygląda, może to brud w tych małych zagłębieniach, możesz spróbować jeszcze jakąś szczoteczką to wyczyścić.

Na allegro ta listwa, szlifowane alu, chodzi po 100-200zł., wymień i po kłopocie.

Opublikowano

Witam

Podłączę się do tematu. Ja mam problem z listwami zewnętrznymi przy szybach. Mianowicie pojawił się na jednej taki jakby biały osad, którego nie da się zmyć. Da się coś z tym zrobić?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Te zewnętrzne, przy szybach są polerowane na połysk.

Ten osad powienieneś bez problemu usnąć środkiem do czyszczenia chromów (ja np. używam Sonax "Pasta do chromu i aluminium").

Opublikowano
Witam

Podłączę się do tematu. Ja mam problem z listwami zewnętrznymi przy szybach. Mianowicie pojawił się na jednej taki jakby biały osad, którego nie da się zmyć. Da się coś z tym zrobić?

Przypuszczam, że za często myjesz aktywną pianą, a za mało mechanicznie dobrym zwykłym szamponem. Dobrze też czasem pobawić się z chromami (i nie tylko) - nie tylko czyszczą ale i konserwują - też tej samej pasty Sonax używam co kolega Pe.te.