Skocz do zawartości

bmw e60 jakie opony letnie wybrac 225/50 czy 245/45 r17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
bmw e60 jakie opony letnie wybrac 225/50 czy 245/45 r17, czy w przypadku tych szerszych bedzie nosic na koleinach i duzo zwiekszy sie spalanie jak z jazda po dziurach prosze o wasze doswiadczanie jesli ktos jezdzi na takich???
Tomek
Opublikowano

Siema, w poprzedniej e60 mialem właśnie 245/45 na lato a 225/50 na zimę i powiem ci szczerze ze dużej różnicy nie ma ale chyba bardziej na plus były te pierwsze.Lepsze prowadzenie, co do komfortu raczej to samo...

Co do spalania to różnicy nie zauważyłem...

Jakbym miał teraz kupić 17 na lato to wybrałbym 245/45

Opublikowano
245/45/17 Dziś takie zamówiłem takie mam obecnie zimówki i tak zostanie z rozmiarem. Bierz nowe 245 nie ma co gdybac 99w i będzie dobrze
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam 245/45/17 i w porównaniu z 225/55/16 spalanie w mieście większe o około 1L.

Mam sportowe dostosowanie podwozia S226A i servotronic więc na dobrych jezdniach z zakrętami trzyma super.Na koleinach nie odczułem większej różnicy.Nie jest zbyt komfortowo na tzw."dziurach".

Opublikowano
Mam na zime 225/16 na lato aktualnie 225/45/18 . Faktycznie kiedy jezdnia jest ładna to samochód świetnie się prowadzi, ale tak naprawdę jeżdząć 70% w mieście to jest to średnia opcja. Łapie każdą koleine, samochód ma odczuwalnie większy opór, nie wiem jak to jest ze spalaniem bo nie potwierdziłem tego w żaden sposób. Reasumując: na 225 jeździ mi się lepiej na naszych dziurach.
Opublikowano

mam akurat 225 letnie na ori felgach 17 i na aluchach 18 zimowki (kupilem cale kola pozniej by zimowki zajezdzic i 18 uzywac w przyszlosci latem /a te zimowi okazaly sie swietne i zajezdzic sie nie chca/)

zuzycia wiekszego nie zauwazylem. Z minusow to jest zahaczanie czestrze o krawezniki

moje 225 to RF i na nich sie ogolnie zle sie jezdzi wiec porownywac jakosci prowadzenia 225 vs 245 nie bede bo te 225 sa ogolnie do d..y)

subaru impreza sti jezdzi chyba seryjnie na 225 wiec szersze kapcie sa dla szyku bardziej powiedzmy sobie szczerze :D (mam akurat xd... moze w rwd jakis plus przy ruszaniu jest .)

Przemek

400ps/830Nm ( a było tylko 235 :D)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=299251

Opublikowano
bmw e60 jakie opony letnie wybrac 225/50 czy 245/45 r17,

A jakie masz felgi ? ;)

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano
Na 7,5 cala felgę raczej polecał bym Ci 225/50. Opone 245 zakłada się na minimum 8 cali (zalecane nawet 8,5-9 cali).

E60 535xd+++ + 8hp70x

Opublikowano

224/45 są zdecydowanie za niskie do e6x, ja właśnie mialem założone 245 na 7,5 calowa felgę i było super, dobrze chroniły felgę i były naprawdę komfortowe...

Nic nie kombinuj więcej albo 245/45 albo 225/50

Opublikowano

na necie w 3 min kazdy kto chce znajdzie przeliczniki opon jak i informacje zakresow szerokosc felgi -> szerokosc opony (po co sie o to pytac?)

jak wtrynisz opony o srednicy innej niz ori z automatu masz zaklamany licznik.. w zasadzie nie powinno przejsc przegladu technicznego

Opublikowano

Dziekuje, myslalem, ze to Ty jestes najmadrzejszy a tu takie wyroznienie... i to w swieta! chyba to dzieki poswieceniu jajeczek :D

po ochlonieciu po takim wyroznieniu popatrzmy

17 7,5j

doslownie pierwszy link w googlach wg "felgi dobor opon"

http://www.nakole.pl/tabela-szerokosci-felgi-a-opony.php

jak byk wychodzi ze opona 245 nadaje sie na felgi w przedziale

8.5 - 10.0

czyli montaz opony 245 na taka felge nie wchodzi w rachube (koniec i kropka)

wychodzi tez z tego "pierwszego linku", ze na felge 7.5cala pasuje idelanie opona 225

dziekuje za wyroznienie i pozdrawiam,

Przemek

Opublikowano

a to ciekawe dlaczego nie wchodzi w rachubę?

poszperałem trochę w kompie i proszę(moja wczesniejsza E60), pierwsze 4 foto (felgi piecioramienne) masz z oponami 245/45 a kolejne z 225/50

http://tufotki.pl/FbKUt

kolejny przykład dla felg 8 calowych- mam takie u siebie w 330d z oponami 225/45/17 i też jest ok!!!

wiec to co piszą a to co jest lub może być to są inne rzeczy!

Opublikowano

nie mam pojecia czy udajesz by "podyskutowac dla sportu" czy o co chodzi.

ten "pierwszy link w googlach" daje info, ze opona 225 nadaje sie na felgi o szerokosci od 6 do 8.5 cala... Twoja 8 calowa felga "pasuje" wiec do opon 225

..natomiast opona 245 wymaga felgi z przedzialu 8.5 - 10 ... felga 7.5 Autora watku nie spelnia tego kryterium wiec sie nie nadaje. Co mam Ci tlumaczyc? Czy fizycznie wejdzie?pewnie tak wejdzie... tyle, ze skoro producenci felg i opon na cos sie umowili to chyba nikomu przy zdrowych zmyslach nie trzeba wiecej tlumaczyc?

Pozdrawiam,

Przemek

Opublikowano

czytaj dalej te głupoty!

225 na felgę 8,5 cala :duh: przy 8 jest już na styk i rant opony nie chroni felg!

Nie chce z tobą prowadzić tu debaty!Miałem takie i takie opony i według mnie 245/45 są lepsze niż 225/50...

Kto się na co umawiał?Chłopie co ty pier.... :mad2:

Czy kiedyś na jakiejś oponie widziałeś jakieś wskazówki na jaką felgę się nadaje? :duh: no dość!

Opublikowano

spinacz2100, powinieneś odróżnić to "co się da" od tego "co powinno być". Jak dajesz 245 na 7,5 cala felgę to sobie dawaj.... ale nie namawiaj nikogo na takie same błędy które Ty popełniasz. I tak na ten przykład.... wiesz że odpowiednia szerokość felgi do opony zapewnia mniejsze zużycie bieżnika ?

Kazdy normalny Ci powie:

7,5j > 225-235

8j > 235-245

8,5j > 245-255

9j > 255-265 (specjaliści jak Ty zakładają 275)

9,5j > 265-275 (od biedy 285)

10j > 275-285

I dalej... rób jak chcesz... ale innych nie namawiaj.

...................................

Mądra głowa wybierze prawidłowo.

pzdr. Mniszek

E60 535xd+++ + 8hp70x

Opublikowano

a jak się mają opony które są naciągane na szerokie felgi?

jakoś nie widzę żeby chłopaki co rok zmieniali!!!

opony o których mówimy są zbyt wysokie żeby mogło coś się dziać!!!

a wiesz że złe ciśnienie w oponie ma większy wpływ?

Opublikowano
Z mojej strony to już wszystko. Napisałem swoje zdanie i nie mam ochoty nikogo na siłę do tego przekonywać że tak jest dobrze.

E60 535xd+++ + 8hp70x

• 3 lata później...
Opublikowano

Gwoli ścisłości. Jako że na codzień mam odczynienia z maszynami do badania niejednorodności opon, wyjaśnię co jest skutkiem nieodpowiedniego doboru opon do felg, jeśli chodzi o szerokość jednych jak i drugich.

Badane są różne różne siły, które opona wywiera na podłożu. Według tego opony są klasyfikowane jako, dobre, do naprawy (o ile istnieje taka możliwość), do wyrzucenia.

Kiedyś z czystej ciekawości i dla rozwiązania pewnego problemu eksperymentowałem z różnymi szerokościami osadzenia dla tych samych opon. Okazuje się że przy zmianie na szerszą często wzrasta siła która jest odpowiedzialna za znoszenie boczne. Dla jednych mniej a drugich opon bardziej. Zależne od budowy rodzaju bieżnika podejrzewam.

Wiec jak robicie „naciąg” pogarszacie właściwości jezdne i stosujecie konfiguracje niedopuszczona przez producenta auta. W razie wypadku w pewnym sensie przykładacie się przyczyny (abstrahując trochę ale wiecie jak działają ubezpieczalnie).

Producent aut, wymaga pewnych wartości dla pewnych ścisłe określonych kryteriów. Także spinacz2010 wyobraź sobie że ktoś tam się umówił i poparte to jest różnymi testami. Także „chłopie co Ty pier...”. Jak nie masz pojęcia to się doinformuj a wulgaryzmy w tym przypadku wracają prosto do Ciebie. Zupełnie zasadnie.

Mniejszych rozstawów nie sprawdzałem bo nie miałem takich możliwości na maszynach badawczych. Zmniejszyłem o 0,5 cała, jednak większe odstępstwa powodowało zwiększanie rozstawu czyli naciąganie opony.

Podsumowując. Żeby uzyskać najlepsze właściwości jezdne należny stosować się do wytycznych podanych przez producenta auta. To nie jest widzi mi się koncernu. To są wyniki badań i testów.