Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich! Niedawno stałem sie dumnym posiadaczem E34.

Jednak mam mały problem, a mianowicie kontorlka ABS. Świeci sobie od czasu do czasu (ABS jest 100% sprawny) i nie wiem co o tym myśleć. Na początku myślałem ze może była jakas awaria, kontrolka się zaświeciła, mechanik usuną awarię ale zapomniał skasować jej z komputera. Niedawno też doszły mnie słuchy że połączenia czujnika ABS mogą być zaśniedziałe bądź uszkodzone. Nie wiem co myśleć i co począć z tym problemem. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam!

• Członkowie klubu
Opublikowano

Mogą być zaśniedziałe lub tak jak umnie to było kabel był poprostu uszkodzony mechanicznie. Miałem wtedy takie objawy, że czasami działał albo i nie albo nierówno hamował z ABS'em.

U mnie pomogła wymiana czujnika z kablem.

Na forum dowiesz się jeszcze, że ABS jest dość czuły na płyn hamulcowy.

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

http://i59.tinypic.com/242j57c.jpg

Opublikowano
mialem podobny problem w e36.. niby abs dzialal ale o czasu do czasu zaswiecala sie kontrolka.. podjechalem na kompa i wyszlo ze blad wylacznika swiatel stopu.. hmmm ten przy pedalach kosztowal jakies 20PLN wiec wymienilem.. ale problem sie powtarzal i wyszlo na czujnik przy serwie.
Pozdrawiam dinox
Opublikowano

Acha... a czy w doomu/ garażu bez kanału moge go wymienić? czy jest potrzebny profesjonalny warsztat? Jeśli moge to zrobić własnoręcznie to bardzo prosze o poradę. Z góry dziękuję.

Ps. Dodam jeszcze że jeżdze E34 520 24V.

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a moze wystarczy zrobic reset komputera i usunac bledy?

Błędów ABS się nie usuwa, znikają same po usunięciu powodu usterki.

Czujnik ABS to może być jeden powód, najlepiej by było podpiąć się komputerem w momencie, kiedy kontrolka świeci. Wtedy będzie jasne, o co jej chodzi :) Natomiast świecenie kontrolki może być jeszcze spowodowane innymi czynnikami, jednym z nich jest napięcie zasilania mniejsze niż chyba 10V. Nie koniecznie musi to oznaczać wadę ładowania. Może gdzieś po drodze się tracić napięcie na połączeniach, bezpiecznikach.

Kai
Opublikowano

Pamiętajcie, że te czujniki po coś są, u mnie też tak się świeciło- raz dziennie, a po ponownym uruchomieniu OK. Diadn. komputerowa - czujnik prawego przedniego koła.

Po wymianie opon i geometrii już się nie zapala

Opublikowano

A taka podstawowa sprawa. Napisales ze raz sie ta kontrolka zapala a raz nie.

Mozesz napisac kiedy sie zapala?? Czy jak sie zapali to podczas jazdy gasnie?? Czy jak jest zapalony to czy ABS`y dzialaja czy sie wylaczaja??

Generalnie jezeli zapali sie podczas jazdy to nie ma prawa zgasnac zanim sie nie odpali ponownie silnika/zaplonu. Jezeli mimo wlaczonej kontrolki ABS dziala to mysle ze nie nalezy szukac przyczyny w ukladzie ABS tylko przy zaroweczce na zegarach.

Sadze tak poniewaz jak sie zapali kontrolka to znaczy ze komputer wykryl awarie i powinien wylaczyc uklad ABS.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Generalnie jezeli zapali sie podczas jazdy to nie ma prawa zgasnac zanim sie nie odpali ponownie silnika/zaplonu.

Ma prawo i tak się dzieje. Układ ABS ma ciągłą diagnozę. Może się zapalić w momencie na przykład spadku napięcia poniżej 10V, a po jego powrocie do normalnej wartości zgaśnie. Tak samo z czujnikami ABS, jeżeli nie styka, kontrolka się zaświeci, jednak jeżeli "czujnik powróci", to kontrolka gaśnie. Nie ma to niczego wspólnego z ponownym włączaniem silnika.

Kai
Opublikowano
Skoro świeci to raczej ABS Ci nie działa radzę tak jak koledzy sprawdzić czujniki i przewody dochodzące do nich. Miałem taki problem że raz się świecił raz nie a zapałał się po wjechaniu w jakąś dziurę których nie mało u nas :wink: w Polsce. Jakia była przyczyna??? Otóż przewód się przetarł w tylnym prawy kole dotykał wachacza szybkie lutowanie i poprawne przeprowadzenie przewodu załatwiło problem i jest GITARRRRAA :D POZDRAWIAM