Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam do was pytanie czy ktoś z was używa Intrfejsu ELM 327 Bluetooth z aplikacją do "diagnostyki" na androida ?

http://motodiagnostyka.com/images/icar-obd2-diagnostyka.jpg

Interesuje mnie ,jak to w zasadzie działa i dlaczego czasami jest napisane wifi a nie Bluetooth przy nazwie produktu ? czy to wgl ma jakieś znaczenie ?

Ciekawi mnie czy zadziała to na mojej staruszce z bmw E90 320d 2005 r W opisie jednej z ofert jest napisane ze obsługuje wszystkie samochody europejskie od 2004 ,zaś w innej że wszystkie od 2001 :)

Tu jest filmik na you tube jak koleś to testuje tylko niestety nie na bmw

Czy ktoś ma z was doświadczenie z taka zabawką ?

Jest to dość tanie,a frajde bym miał na kilka dni :D

Pozdrawiam

die4

bmw E90 2005 320d

Opublikowano

Może być łączność przez bluetooth lub wifi, wygląda identycznie, ceny są różne. Jeśli chcesz korzystać z urządzeniem Apple to tylko wifi. Podane są różne lata bo zwykle jest że benzyna od 2001 a diesel od 2003/4.

Korzystam dokładnie z tego - Vgate, ale nie sprawdzałem na aucie starszym niż 2004.

Na telefonie albo tablecie instalujesz aplikację, i w zależności co zainstalujesz - takie masz funkcje.

Opublikowano
Ja używam na E91 320d 2006 ale do podstawowych rzeczy np. sprawdzenie temp. Niestety do bardziej dokładnej diagnostyki się nie nadaje w aplikacji Torque nie znalazło żadnych błędów po podłączeniu do kompa błędy były :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W BMWhat można kilka rzeczy sprawdzić w tym błędy i parametry silnika (ale nie wszystkie). Inne aplikacje nic nie wnoszą.
Opublikowano
Witam, ja tez tego używam - kupiłem na chińskim allegro za połowę ceny. Kupiłem dla jednego - ma włącznik, a wyłącza się po pewnym czasie. Chodziło mi tylko o sprawdzanie temperatury (wymieniłem termostaty). Faktycznie w aplikacji Torque mało pokazuje / mało pokazuje na dieslu, natomiast już w silnikach benzynowych znajduje błędy. W sklepie Play jest inna aplikacja na Androida konkretnie do BMW, ale tam trzeba inne urządzenie - urządzenie, które połączy się kablem USB lub jak wynika z opisu trzeba kupić Ich ELM (producenta oprogramowania).
Opublikowano (edytowane)

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi

Czekam na przesyłkę ,zamówiłem z allegro -dokładnie to http://www.allegro.pl/obd2-bluetooth-icar-nano-pl-elm327-elm-327-bt-hit-i4863830772.html

cena 95zł

Jak paczka przyjdzie wtedy zainstaluje aplikacje Torque i będe sie tym bawił.

Tych aplikacji jest też od pyty ,więc może o coś jeszcze podpytam.

Pozdrawiam

Edytowane przez die4
Opublikowano
W sklepie Play jest inna aplikacja na Androida konkretnie do BMW, ale tam trzeba inne urządzenie - urządzenie, które połączy się kablem USB lub jak wynika z opisu trzeba kupić Ich ELM (producenta oprogramowania).

Nie do końca. Używam tej aplikacji ze zwykłym interfejsem ELM na Bluetooth i działa odczyt błędów jak i live data (wolno). Niestety kodowanie wymaga już ich dedykowanego urządzenia, bo jak twierdzi aplikacja, zwykły chiński ELM jest za wolny.

Opublikowano

Posiadam tani chiński ELM na BT działa z BMWhat lite i Torque ale niestety możliwości tego urządzania są słabe w porównaniu z kablem i inpa np.

Ja używam do sprawdzania temperatury na silniku, bo szybciej :mrgreen:

A i pamiętaj żeby nie zostawić interfejsu w gniezdzie bo możez rozładować aku.

Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność – w kierowcy