Skocz do zawartości

[M50B20] Kręci ale nie odpala 91r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mój problem polega na tym iż auto z dnia na dzień przestało odpalać, kręci ale nie odpala, przedwczoraj normalnie odpaliłem, jeździłem, wszystko było w porządku, wczoraj chciałem odpalić to kręcił i kręcił

jak na filmiku i nie odpalił, kręciłem aż padło aku, to zmieniłem aku na sprawne (użytkowane na co dzień) i odpalił, to ja zadowolony wsadziłem swoje stare aku, zapiąłem klemy, wsiadłem do auta, przejechałem 20m i zaświeciła się kontrolka od ładowania po czym auto zgasło i już nie chciało odpalić. Przez ostatnie 2 miesiące wymieniłem wszystkie filtry i świece.

Pomóżcie proszę bo nie wiem gdzie zacząć szukać przyczyny, pompka paliwa, alternator, rozrusznik, jakiś czujnik?

Pozdrawiam

Opublikowano

Sprawdz ews mialem kiedys tak w hyundayu ze jezeli byla wilgoc to musilaem przetrzec pierscien w kolo stacyjki.

Przepraszam ze bez znakow lecz nie mam pl w tel

Opublikowano
na innym akumulatorze normalnie jeździ i odpala ?
szukam
Opublikowano
  • Autor
na innym akumulatorze normalnie jeździ i odpala ?

Wczoraj odpalił i przejechał 20m. Dziś wsadziłem kolejny (również użytkowany na co dzień) i już tylko kręcił, nie odpalił.

Sprawdz ews mialem kiedys tak w hyundayu ze jezeli byla wilgoc to musilaem przetrzec pierscien w kolo stacyjki.

Przepraszam ze bez znakow lecz nie mam pl w tel

Wilgoci tam nie widziałem, nie czułem. Ogólnie to było dzisiaj słońce, ciepło, więc nawet jeśli by była to by wyparowała.

Opublikowano

diagnoza i bedzie wiadomo.

Albo na piechote szukanie, 3 rzeczy do sprawdzenia, prąd czy jest czyli świece, fajki, cewki, czy jest iskra w ogóle na świecach. Potem paliwo, pompka, wtryski etc czy podaje paliwo w ogóle. Na koniec najłatwiejsze czyli powietrze bo to zazwyczaj jest.

Spróbuj plakiem odpalić.

szukam
Opublikowano
  • Autor
diagnoza i bedzie wiadomo.

Albo na piechote szukanie, 3 rzeczy do sprawdzenia, prąd czy jest czyli świece, fajki, cewki, czy jest iskra w ogóle na świecach. Potem paliwo, pompka, wtryski etc czy podaje paliwo w ogóle. Na koniec najłatwiejsze czyli powietrze bo to zazwyczaj jest.

Spróbuj plakiem odpalić.

Jutro sprawdzę z tym plakiem i iskrą.

Pojutrze zmienię pompę paliwa, akumulator i dam znać czy jest postęp. Wleje tak z 7l pb żeby mieć pewność że w baku coś jest bo ostatnio zdarzyło mi się kilka razy jeździć na biedzie.

Pozdrawiam.

@Edit

Pompkę zmieniłem, paliwo jest. O postępach napisze jutro bo aku było rozładowane i nawet raz nie było w stanie zakręcić.

Opublikowano
  • Członkowie klubu

A nie lepiej zapiąć komputer?

Tam jest usterka elektroniczna-może czujnik to być.

No ale jak chcesz to wymieniaj po kolei.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
  • Autor
A nie lepiej zapiąć komputer?

Tam jest usterka elektroniczna-może czujnik to być.

No ale jak chcesz to wymieniaj po kolei.

U mnie w mieście niestety nie ma takiej możliwości :(. Problem pozostał.

Rozumiem że teraz muszę sprawdzić czujnik położenia wału tak? Jeśli go odepnę to odczyt powinien być z czujnika wałka i jeśli auto odpali to czujnik położenia wału do wymiany, tak? Koszt takiego czujnika używka oryg. to 40-50zł jak coś.

Pozdrawiam.

PS ładna kupejka ;)

Opublikowano
z uszkodzonym czujnikiem położenia wału auto odpala normalnie :) wymieniałem z miesiac temu i zero problemów z odpalaniem.
szukam
Opublikowano
jak dla mnie czujnik wału i wałka do wymiany, najpirw odepnij czujniki i sprawdz przy kostce czy kable sparciałe (odchylając gume) jak sparciałe to wymiana- drogi gips ale nic nie poradzisz
Opublikowano
  • Autor
jak dla mnie czujnik wału i wałka do wymiany, najpirw odepnij czujniki i sprawdz przy kostce czy kable sparciałe (odchylając gume) jak sparciałe to wymiana- drogi gips ale nic nie poradzisz

Sprawdzę dziś i dam znać. Dzięki za radę.

@Edit

Jutro/pojutrze będę mieć czujniki, tylko tak mogę to sprawdzić (brak multimetru aktualnie), dam znać jak będzie postęp, lub jego brak.

Opublikowano
  • Autor

Po wymianie czujnika wałka rozrządu problem pozostał.

Po wymianie czujnika wału problem został rozwiązany.

Pompę paliwa włożę starą bo na tej coś faluje, a wcześniej nie miałem takich objawów.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)