Skocz do zawartości

328. Brak podświetlenia zegarów i deski rozdzielczej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Proszę się zapoznać.

viewtopic.php?f=68&t=120678

Zmagam się ze znalezieniem usterki, która pojawiła się po pracach blacharskich (wymiana progów, łatanie podłogi).

Odebrałem auto od majstra i nie świecą mi lampki podświetlenia.

Dużo czytałem, sporo zostało sprawdzone i problem pozostaje nie rozwiązany.

Zastosowałem się do najczęstszych podpowiedzi:

- sprawdzone bezpieczniki

- zamiana ściemniacza oświetlenia

- zamiana włącznika świateł

- sprawdzenie brązowych kabli od masy

Światła pozycyjne mam wszystkie (czytałem że to też jest pokrewne).

Proszę o pomoc.

Edytowane przez Xaper
Opublikowano

Dajcie proszę znać które kable przejrzeć. Czy może miec to zwiazek z bardzo często poruszanym tematem kabli w tylnej klapie?

Edit: wiazka bagaznika sprawdzona, byla przettarta i ulamany bialo niebieski kabel, ale zegarow dalej nie podswietla

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Podepnę się pod temat.

Nie świecą mi zegary w e46 330i 2004r, reszta podświetlania OK. OBC się podświetla. Zegary działają, w dzień jest ok bo wszystko widać, ale w nocy trochę lipa.

Czy przyczyną może być niezgodność przebiegu w liczniku z resztą??

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano
podswietlenie nie ma nic do przebiegu czy zgodności. Skoro nie działa to wyjmij zegary, jakiś miernik do reki i sprawdzaj co i jak. Poszukaj moze ktore piny odpowiadają za podswietlenie i szukaj gdzie lezy problem czy prad nie dochodzi do diodek czy moze jakis moduł tych diodek sie zepsul i nie podswietla etc.
szukam
Opublikowano
Ok. Dzieki. Sprawdze czy z kablami jest ok. Czy dochodzi sygnal do licznika. Natomiast o ile dobrze mi wiadomo w samym liczniku nie ma żarówek tylko diody. Wiec raczej nie ma możliwości żeby wszystki jednoczesnie się spaliły.
  • 1 rok później...
  • 2 lata później...